Mit csináljak a régi iPhone-al?

regi iPhone

A régi iPhone nem válik haszontalanná, amint megvan az új. Sokan beszámíttatják vagy eladják. Az első nem igazán kifizetődő opció, a második viszont jó alternatíva lehet. Persze, az új értelemszerűen minden szempontból jobb, viszont a réginek ettől függetlenül még lehet haszna. Nézzük mit tehetsz régi iPhone-oddal, ha az új már megjött és használatra kész.

Eladni? Elajándékozni? Beszámíttatni?

iPhone mobil

Régi elektronikai termékeket eladni trükkös lehet, ugyanis nem minden eszköz tartja igazán jól értékét. Az iPhone ezalól viszont kivételnek számít az Apple ökoszisztémának köszönhetően. Az iPhone-ok jobban tartják értéküket, mint az Android készülékek, és az Apple a régebbi készülékeket is jobban támogatja, mint a Google. Egy használt 2-3 éves iPhone tehát használtan még remek társ lehet valakinek. Egy használt iPhone jó első telefon lehet egy tinédzsernek vagy fiatalabb gyereknek, hogy megtanulja az okostelefonozás alapjait. Főleg azt, hogy törékeny eszközökről van szó.

Ha a régi iPhone nem működik túl jól, akkor az eladása problémásabb. A beszámíttatás ilyen esetben jó döntés lehet, de meghirdethetjük eBay-en, Marketplace-en, hátha valakinek jól jön alkatrészként. Az Apple egyébként kínál Apple Store kreditet régi készülékekért az Apple Trade-in (beszámíttatás) programon keresztül.

Jailbreak

iPhone
 

A Jailbreak-elés arra vonatkozik, amikor egy eszközre nem engedélyezett, harmadik fél által gyártott szoftvert telepítünk. Előnye, hogy számos korlátozást felold az eszközről, amit az Apple gyárilag rak rá. iPhone-ok esetében például Jailbreak után telepíthetünk alkalmazásokat az App Store-on kívülről is, továbbá nagymértékben megváltoztathatjuk az operációs rendszer működését is. A hacker-ek folyamatosan készítenek tört verziót a legfrissebb iOS-ról. A tört firmware-t letölthetjük iTunes-on keresztül is.

A Jailbreak-nek természetesen vannak veszélyei, és az új iPhone-t tapasztalatlanként semmiképp se „törjük fel”. A Jailbreak-elt rendszert nem tudjuk frissíteni, mert elvesznek az extra jogok, amikor frissebb iOS kerül a telefonra. Ezen felül a Jailbreak eltávolítja az Apple összes biztonsági funkcióját a telefonról, ezért tényleg csak annak ajánlott, aki tudja, hogy mit csinál.

regi iPhone telefo

Sok alkalmazás megköveteli, hogy tiszta iOS legyen a telefonon, különben nem működik. Olyanokról van szó, ahol a biztonság rendkívül fontos, mint például bank app-ok, mobilfizetést intéző alkalmazások, stb. Ebből látszik, hogy csak olyan iPhone-t éri meg Jailbreak-elni, amit nem használunk fontos dolgokra, tehát nem visszük ki a házból idegen internethálózatokra és az Apple ID-t és jelszót sem használjuk rajta.

A következő részben folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .