Processzor 101: a több magról, a hyperthreading-ről részletesen (2. rész)

Hyperthreading 3.0

Az előző részben megismerkedtünk a hyperthreading technológiával, annak jelentőségével és előnyeivel. Megemlítettük azonban azt is, hogy a modern processzorokban a hyperthreading manapság már csak egy bónusz, egy formalitás. Sokkal többet számít, hogy mekkora a processzor órajele és hány mag hány szálon képes végrehajtani műveleteket egyszerre. CPU HT
Az első CPU-k egy maggal érkeztek, tehát egy fizikai CPU egyetlen fizikai központi feldolgozó egységgel rendelkezett felületén. A teljesítmény növelése érdekében egy CPU-ba manapság már egynél szinte mindig több mag kerül.
Ez azt jelenti, hogy a gép egyszerre két feladatot is képes végezni, hiszen 2 központi feldolgozó mag áll rendelkezésére. A hyperthreading-el ellentétben nem trükközünk az operációs rendszerrel, hogy többnek lássa azt, ami valójában kevesebb. A többmagos CPU-k teljesítménynövekedése a nyers erőforrások növelésén alapszik. Hyperthreading
A több mag praktikus, ugyanis 4 CPU foglalatot telepíteni egy alaplapra nem lenne túl praktikus. Ehelyett elég egyetlen CPU foglalat, és egy CPU-ban található több mag. Ez azért is jó, mert így egyetlen CPU egységnek kell megoldani a hardveres komponenseit, a hűtését és az energiaellátását sok helyett.
A hyperthreading azonban érdekessé teszi a dolgokat, ugyanis minden modern processzorban ott van, hogy előnyeit kombinálja a több mag előnyeivel. Ha van 1 fizikai CPU-nk, amiben mondjuk van 4 mag, akkor az operációs rendszer azt 8 logikai processzornak látja, ugyanis a hyperthreading minden magot kettőként érvényesít.
A legtöbb modern személyi számítógép egyetlen processzor foglalattal rendelkezik az alaplapon, ugyanis a legtöbb felhasználónak nincs szüksége többre, mint egy CPU sok maggal. A több CPU-val az volt a probléma, hogy rengeteg extra helyet igényel az alaplapon, és minden egyes CPU-t össze kell kötni egyéb alkatrészekkel is, mint például a RAM.CPU
A processzoroknak ráadásul egymással is kommunikálniuk kell, ami késleltetést eredményez a feldolgozásban, hiszen nem egy egységen belül történik a kommunikáció, mint a több mag esetében. Néhány szuperszámítógép rendelkezhet több processzorral, azonban az átlagember számára közel sem hatékony (és sokszor szükségtelen) megoldás a több processzor.
Többmagos processzorok egyébként már nem csak gépekben, hanem mobilokban, tabletekben és egyéb eszközökben is helyet kaptak. A technológia pedig minden nap fejlődik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .