Thunderbird kliens beágyazása az értesítésgyüjtőbe

Az Ubuntu Lucid Lynx egyik nagy újdonsága volt az értesítésgyűjtő kisalkalmazás, mely a panelen egy ikon alatt próbálja összegyűjteni az interneten folytatott kommunikációnkhoz szükséges alkalmazásokat. Itt két kattintásból elérhető az Empathy csevegőkliens, mely számos protokollja segítségével próbál segíteni az azonnali csevegések lebonyolításában, az Evolution email kliens, mely a levelezésünket könnyíti meg, illetve a Gwibber alkalmazás mely segítségével nyomon követhetjük kedvenc szociális és mikroblogos oldalainkat.
Azonban az Ubuntu felhasználók egy nagy része az alapértelmezett Evolution helyett inkább a Mozilla kliensét, a Thunderbirdöt preferálja, viszont így sajnos nincs lehetőségünk kliensünk elérésére az értesítésgyűjtőből.
Az alábbi leírás ezen probléma leküzdésében szeretne segíteni, sőt, ha megfelelően követjük a dolgokat, akár más kliens is beállítható a Thunderbird helyett és ugyanúgy be fog kerülni a Levelezés menüpont alá. Továbbá még állandó email értesítőt is beállíthatunk anélkül, hogy a kliensnek folyamatosan futnia kelljen.

A levelezés menüpont alatt bármilyen klienset beállíthatunk

A Popper alkalmazás

 1. Első lépésben szükségünk lesz egy nagyon okos kis alkalmazásra, a Popperre. Töltsük le a .deb fájlt és dupla kattintással egyszerűen telepítsük, Maverick alatt a szoftverközpont, Lucid alatt a gdebi segítségével.
 2. Ha ezzel meg vagyunk az Alkalmazások / Internet menüpont alatt fogjuk megtalálni a programot, indítsuk el.
 3. Az első General fülön alapértelmezetten be van pipálva a Start Popper automatically after login, azaz a Popper induljon automatikusan a rendszerrel, ha mégse lenne ezt tegyük meg.
 4. A következő, Email fülön állíthatjuk be az email szolgáltatót. Több fiókot is kezelhetünk itt, amelynél az On mező be van pipálva az van bekapcsolva. Töltsük ki értelemszerűen. A Check Frequency mellett megadott szám jelenti az új levelek keresésének gyakoriságát percben.
 5. Az Indicate fülön a Headline mezőbe írjuk a Levelezés szöveget, ez fog megjelenni az értesítésgyűjtőbe menüpontként. A Headline command, a parancs amely a menüpontra kattintás után lefut, ide a thunderbird parancsot írjuk be. Természetesen más kliens esetén amit indítani szeretnénk. A következő lehetőségeket (Show sender – küldő mutatása, Show subject – tárgy mutatása, Show provider infront of message – szolgáltató mutatása az üzenet előtt, Remember last session – Előző munkamenet megjegyzése, Show only new emails – Csak az új levelek mutatása, Max. subject lenght – Tárgy maximális hossza) tetszés szerint válasszuk ki. A Menu entries alatt beállíthatjuk, hogy akarunk-e almenüket a Levelezés menü alatt és milyen parancs fusson le, ha rákattintunk.
 6. A Notify fülön pipáljuk ki a Notify on new emails – Figyelmeztesen új levelek esetén rádiódobozt. A Text for one new email mezőbe (Egy új levél esetén megjelenő szöveghez) írjuk be az Új levél érkezett! szöveget. A Text for multiple new emails (Több új levél esetén) mezőbe pedig a %s új levél érkezett! szöveget. A play sound on new emails rubrikát kipipálva hangjelzés is jelzi az új levelet. Alatta kiválaszthatjuk mi legyen az. Majd a Play Soundra kattintva tesztelhetjük.
 7. A Test fül alatt tesztelhetjük, hogy tud-e az alkalmazás csatlakozni a kiszolgálóhoz.
 8. Ha végeztünk a beállítással kattintsunk a Save & Exit gombra.

Most, ha lenyitjuk az értesítésgyűjtőt láthatjuk, hogy két Levelezés menü is van, itt az ideje, hogy a régit töröljük. Megjegyzés: Ha később szeretnénk vissza, akkor készítsünk róla mentést.

 1. Nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:
  sudo rm /usr/share/indicators/messages/applications/evolution

Ha mindent jól csináltunk akkor elvileg készen is vagyunk a beállítással.

Új levél érkezett

8 thoughts on “Thunderbird kliens beágyazása az értesítésgyüjtőbe

 1. jó lett a leírás köszi.
  amúgy melyik az a program aminek örvény szerűség az ikonja?

 2. Jó alkalmazás, csak nem jelez ha új levelet kapok. Se „zöld levél” ikon, se hang. MIt csinálok rosszul?

 3. Hello!
  A beállítások ellenére az értesítőgyűjtőben nem látom a hozzáadott levelező klienseket és nem is jelzi, ha új e-mailt kapok, holott a kiszolgálóhoz tud csatlakozni az alkalmazás. Eddig még nem jöttem rá, miért? Ötlet vkinek?

 4. Visszajelzés: Widgetek » Post Topic » Thunderbird kliens beágyazása az értesítésgyüjtőbe » Widgetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .