Ubuntu minimal + openbox

Avagy hogyan foglaljuk el magunknak unalmas estéken…
Ez a leírás azoknak szól, akik beérik egy minimalista telepítéssel és a Linux rendszerüket szeretnék saját maguk felépíteni, esetleg régebbi gépük van (én PIII 933 MHz 512 RAM-mal csináltam) és szeretnének némi sebességet kicsiholni belőle, valamint nem rettennek meg eddig nem látott hibaüzenetek megjelenése esetén sem. Nálam a összes ráfordítás kb. 40 munkaóra volt, ami persze nagyrészt guglizással és olvasással telt, kevésbé a rendszer építgetésével.

!!FIGYELMEZTETÉS!!
Az alábbi sorok bizonyos egyéneknél gyomorpanaszokat okozhatnak a nehezen emészthetősége miatt, ezért megrögzött Windows felhasználók számára javasolt megfelelő alkoholos előkezelés (gyomorfal belülről történő ápolása 0,05 l áttetsző, ízlésnek megfelelő gyümölcs alapú, vérnyomás csökkentő hatású nedű orális úton, nem éhgyomorra történő bevitelével, ezzel nagy mértékben megkönnyíthető lentiek végigolvasása).
!!FIGYELMEZTETÉS VÉGE!!
Nos, kezdjük:
A minimalCD az Ubuntu oldaláról szerezhető be. A telepítés alap követelménye az, hogy legalább 32 Mb RAM legyen a gépben.
Mivel nálam nincs optikai meghajtó a gépben, de volt egy telepített Ubuntu-m (GRUB a lényeg), így közvetlenül a merevlemezről indítottam az installt. Ehhez a letöltött .iso fájlt helyezzük el kedvünk szerint, nálam /home/mini.iso lett. Majd:

sudo mount -o loop /home/mini.iso /mnt sudo cp /mnt/linux /boot/linuxMy sudo cp /mnt/initrd.gz /boot/initrdMy.gz

majd szerkesszük a GRUB menüt:

sudo nano /boot/grub/menu.lst

ez persze bármely editorral megtehető
és tegyük bele a következőt:

title Mini Install
root (hd0,1) #nálam a 2. partíción van a linux, értelemszerűen ez másnál máshol lehet
kernel /boot/linuxMy
initrd /boot/initrdMy.gz
 

majd mentés és reboot. Az indításnál feljövő GRUB menüben válasszuk a Mini Install-t és kezdődhet a telepítés, a sh4d0w által itt leírt módon. A command line install-t követően a következő csomagok kerültek telepítésre nálam:
xorg – X server
xfonts-base – alapvető fontok az X-hez
xterm – X terminál
xdm – X display manager, login screen
openbox – ablakozó rendszer
openbox-themes – témák
obconf – openbox configurátor
obmenu – openbox menü beállító
pypanel – egyszerű panel
pcmanfm – egyszerű, de nagyszerű fájl kezelő
conky – rendszer információk a desktopra
xscreensaver – képernyővédő
feh – egyszerű kép megjelenítő, háttér beállítására is alkalmas

sudo apt-get install xorg xfonts-base xterm xdm openbox openbox-themes obconf obmenu pypanel conky xscreensaver pcmanfm feh
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

xorg beállítása a videokártya ill. a monitor paramétereinek megfelelően, kimenete a xorg-conf- fájl

sudo /etc/init.d/xdm start

No, itt jött az első meglepetés, ugyanis az xserver beállításánál nem jelentek meg a szokásos kérdések a felbontást ill. a kártya típusát illetően. Bepillantás a xorg.conf-ba: nincsen videókártya és monitor szekció. Paff! Pár perces gondolkodást követően eszembe jutott, hogy van egy xorg.conf-om a megfelelő beállításokkal, de nvidia driverrel. Nosza, feltettem a kártyához szükséges csomagokat, majd felülírtam a xorg.conf-ot

sudo cp /home/tom/xorg.conf.backup /etc/X11/xorg.conf

És már élvezhettem is a 17″-es CRT monitorból kihozható 1024*768-as felbontást.

Az Openbox beállítása

Menük

Amikor először belépünk az Openbox-os rendszerünkbe, egy üres képernyő fogad. Meglepő?! Be kell állítani a menüt, ami egy jobb klikk hatására jön elő, a középső gombbal kattintva pedig az ún. client-list–combined-menüt láthatjuk, ami az összes desktopon az éppen futó alkalmazásokat mutatja.

Openbox telepítést követően és a szegényes menü
Openbox telepítést követően és a szegényes menü

A jobb gombbal előhívott menü jelenleg elég sovány, de mivel telepítettük az obmenu nevű alkalmazást, ennek terminálból történő futtatásával könnyedén adhatunk hozzá további alkalmazásokat ill. menüpontokat. Kézimunkára szakosodott felhasználók pedig megpróbálkozhatnak a ~/.config/openbox/menu.xml direkt szerkesztésével, mivel az obmenu által megadott parancsok ebbe a fájlba kerülnek.
Létezik egy egyszerűbb megoldás is a menü felépítésére, ha minden a gépre telepített alkalmazást a menüben szeretnénk látni, a Menumaker a megoldás. Letölthető innen, csak ki kell csomagolni és belépni a /menumaker könyvtárba

tar xzvf ~/menumaker-0.99.7.tar.gz
cd ~/menumaker*

Majd futtassuk:

./mmaker OpenBox3

Megjegyzés: a Menumaker nem írja át a már létező menu.xml fájlt, ezért először azt kell letörölni (backup után), majd a Menumaker által létrehozott fájlt szerkeszteni.
Megjegyzés: az Openbox nem támogatja az ikonok megjelenítését a menüben.
Obconf
Az Obconf segítségével több beállítást is módosíthatunk, pl. témát válthatunk (openbox témák letölthetők Box-look.org; Freshmeat.org; de már a telepített openbox-themes csomag is tartalmaz pár választási lehetőséget ill. saját téma is gyártható lásd itt); egér-kurzor témát válthatunk stb. Az obconf használata olyan mértékben magától értetődő, hogy használatára nem is fecsérelek több szót.
Egér kurzor témák
Ha telepítünk egy kurzor témát (pl. dmz-cursor-theme) rendszer szinten, akkor a következő paranccsal tudjuk ezt változtatni:

sudo update-alternatives –config x-cursor-theme

ekkor kapunk egy listát a választható témákról, kiválasztást követően az X-et újraindítva (Ctrl-Alt-Backspace) már használhatjuk is. Ugyanezt az eredményt érhetjük el az/usr/share/icons/default/index.theme fájl szerkesztésével és a következő sorok módosításával:

[Icon Theme]
Inherits=DMZ-White

Az egér kurzor megadható a /home/USERNAME/.Xdefaults fájlban is, ehhez adjuk hozzá a következő sorokat:

Xcursor.theme:NAMEOFTHETHEME
Xcursor.size: SIZE #opcionális

Egyes kurzor témák támogatják a különböző méretű kurzorok megjelenítését, ilyen használata esetén a második sor szolgál a méret meghatározására (normál méretek 32, 48 or 64). Ha a téma csak egy méretet támogat, akkor ezt a sort nem veszi figyelembe.
Az egér kurzor módosításához használható GUI-s alkalmazás is, pl. gcursor, ebben előnézet is van.
Sajna az Obconf nem alkalmas minden, az rc.xml fájlban lévő beállítás módosítására, kénytelenek leszünk kézimunkába kezdeni.
Billentyűkombinációk
Az rc.xml fájl „keyboard” szekciójának szerkesztésével könnyedén kezelhetjük a már létező billentyűkombinációkat ill. újakat adhatunk hozz. Lássunk pár példát:
1. Thunar indítása:

<keybind key="A-F4">
<action name="Execute">
<execute>thunar</execute>
</action>
</keybind>

2. Menü megjelenítése:

<keybind key="A-F1">
<action name="ShowMenu">
<menu>root-menu</menu>
</action>
</keybind>

3. Váltás meghatározott munkaterületre:

<keybind key="A-1">
<action name="Desktop">
<desktop>1</desktop>
</action>
</keybind>

A= Alt, C= Control, W= Windows/Super key. Escape= escape key, Delete= delete key. Ha bizonytalanok vagyunk valamely billentyű megnevezésében, a xev segíthet: terminálba begépelve „xev” és utána a kérdéses billentyűt lenyomva a keycode feliratot követően látható a szükséges infó. További információért lásd: Openbox documentáció.
Egér gomb kombinációk
Az rc.xml fájlban az egérrel kapcsolatos kombinációk jönnek. Ide kerülnek azok a dolgok, amik klikkelés, elhúzás vagy egér gomb lenyomás hatására történnek. További infomációért lásd az Openbox documentációt. További példák itt.
Alkalmazások
A fájl végén az alkalmazások futását befolyásoló beállítások találhatóak. Például, ha a terminált csak a 2. desktopon szeretnénk látni, vagy hogy az xclock mindíg eltüntesse a az ablak dekorációját, a következők kombinációjával oldható meg

<application>
<desktop>3</desktop>
<layer>below</layer>
<decor>no</decor>
<maximized>yes</maximized>
</application>

A továbbiakban amikor az xterm-et futtatjuk, a 3-as munkaasztalon fog megnyílni, maximalizálva, ablak dekoráció (keret) nélkül, és minden más ott futó alkalmazás alatt. Ha minden ablak dekorációt el akarunk tüntetni, akkor:

<application class="*">
<decor>no</decor>
</application>

További részletek itt.
Az rc.xml módosítását követően mindig csinálni kell egy ‘Reconfigure’ -t (a root-menüben), hogy a változások életbe lépjenek. Az Obconf-al beállított módosítások azonnal életbe lépnek.
Gtk témák, fontok és ikonok Openbox-ban
Az openbox indításánál látható, hogy a Gtk-s alkalmazások a „default” szürke témát, ikonokat és fontot használják. Több lehetőség is van a téma lecserélésére:
LXappearance, Gtk-theme-switch vagy Gtk-chtheme
LXappearance, Gtk-theme-switch és Gtk-chtheme három kicsi alkalmazás, amelyek segítségével a Gtk témák és fontok változtathatók. A három közül az LXappearance-nak van a legtöbb opciója: témákat, ikonokat és fontokat is tud állítani. A másik kettő ikon téma állítására nem ad lehetőséget, de mindháromban van előnézeti lehetőség. A beállításokat mindegyik a ~/.gtkrc-2.0 fájlban menti.
Gtk-chtheme és Gtk-theme-switch a Gutsy és Hardy tárolókban van, az LXappearance letölthető a Sourceforge.net-ről.
A gtkrc-2.0 és gtkrc.mine használata
A Gtk-s alkalmazásokat kényszeríthetjük egy bizonyos téma, ikonok és font használatára, amennyiben azok szerepelnek a /home/USERNAME/.gtkrc-2.0 és /home/USERNAME/.gtkrc.minefájlokban.
Egy Gtk téma megadásához addjuk a következőt a ~/.gtkrc-2.0 fájlhoz (ha nincs, létre kell hozni)

# -- THEME AUTO-WRITTEN DO NOT EDIT
include "/útvonal/a/te/témádhoz/gtkrc/file"
include "/home/USERNAME/.gtkrc.mine"
# -- THEME AUTO-WRITTEN DO NOT EDIT

A saját könyvtárba telepített témákra általában ez az útvonal mutat: /home/USERNAME/.themes/THEMENAME/gtk-2.0/gtkrc. A rendszerszinten telepített témák útvonala/usr/share/themes/THEMENAME/gtk-2.0/gtkrc
A legjobb megoldás az ikon téma és a fontok beállítására ~/.gtkrc.mine használata (/home/USERNAME/ könyvtárban), mivel a téma módosítása (pl. switch2-vel vagy Gtk-chtheme-vel) felülírja a ~/.gtkrc-2.0 beállításait, de nem változtatja a ~/.gtkrc.mine fájlt. Ehhez először meg kell adni a ~/.gtkrc.mine útvonalát a ~/.gtkrc-2.0-ban (lásd fentebb) and hozzá kell adni az alábbiakat (ha nincs iylen fájl, létre kell hozni):

style "Sans"
{
font_name = "Sans 10"
}
widget_class "*" style "Sans"
gtk-font-name = "Sans 10"
gtk-icon-theme-name = "icontémaneve"
gtk-toolbar-style = GTK_TOOLBAR_ICONS

A ‘Sans’ és ‘10′ igény szerint módosítható a kívánt font névre és méretre. Ikon témák általában itt találhatóak: /home/USERNAME/.icons vagy /usr/share/icons/, ha rossz a név megadás, nem fog megjelenni.
Megjegyzés: ezen beállítások minden Gtk-s alkalmazásra hatással lesznek, amiket ezzel a felhasználó névvel indítanak, függetlenül az ablakozótól vagy a desktop környezettől.
Saját tapasztalat: a GTK téma megjelenítésre számomra a legegyszerűbb megoldásként a pcmanfm nevű fájl kezelő alkalmazás volt, minden módosítgatást ezen teszteltem. Illetve eleinte azt, hogy adott beállítás egyáltalán működik-e, legtöbbször a „nem futtatsz Xsettings beállítót” üzenet fogadott indításnál, ekkor nincsenek ikonok illetve az alap, szürke GTK téma van beállítva. Először az lxappearance nevű alkalmazással próbálkoztam, ám ehhez nem találtam .deb csomagot, a forrás a configure-re olyan függőségeket hiányolt, amire nem találtam megfelelő csomagot, értelemszerűen több 100 Mb adatot nem akartam felpakolni úh. jegeltem. A következő választásom a gtk-theme-switch-re esett, azonban ez nem tudta megjeleníteni a gépre telepített (/usr/share/themes könyvtárban fellelhető) témákat, ill. kézi kijelölésnél azt jelezte, hogy a kiválasztott téma nem tűnik téma-fájlnak…. Jött a gtk-chtheme és győzőtt, egyszerű felületén elsőre megjelenítette a már telepített, de nem beállított témákat, majd miután létrehozta a megfelelő .gtkrc-2.0 fájlt,beleszerkesztettem az ikon témák.
Az Xfce beállítások használata
Amennyiben az ‘xfce-mcs-manager’-t automatikusan elindítjuk a session elején, minden Gtk alkalmazás azt a témát, ikonokat és fontot fogja használni, ami az Xfce beállításoknál adott. Ezek módosításához csak el kell indítani a ‘xfce-setting-show’-t és változtatni, amit szeretnénk. (Érdemes ezt az Openbox menübe felvenni)
A Gnome beállítások használata
Amennyiben az ‘gnome-settings-daemon’-t automatikusan elindítjuk a session elején, minden Gtk alkalmazás azt a témát, ikonokat és fontot fogja használni, ami a Gnome beállításoknál adott. Ezek módosításához csak el kell indítani a ‘gnome-control-panel’-t és változtatni, amit szeretnénk.
Qt témák és ikonok Openboxon
A Qt-s vagy KDE-s alkalmazások álatl használt témák és ikonok változtatásához a Qt3-qtconfig vagy a Qt4-qtconfig alkamazható, mindkettő limitált képességekkel rendelkezik, csak téma és font cserét tesznek lehetővé, ikon téma cserét nem. Aki többet szeretne, annak ajánlott a Kcontrol, amellyel minden KDE beállítás módosítható, de elég sok függősége van!
A Qt témák sokkal komplexebbek, mint a Gtk-sok, ezért nehezebb text fájlok módosításával változtatni. Aki mégis erre szánja el magát, megteheti a ~/.qt/qtrc-ben. Az ikonok módosítására a ~/.kde/share/config/kdeglobals-ban van lehetőség.
Fontokról
Amennyiben valaki nem használja a gnome-settings-daemon vagy xfce-mcs-manager egyikét sem, a betűk eléggé csúnyán nézhetnek ki. Megoldás: az /etc/fonts/fonts.conf (rendszer szinten) vagy a ~/.fonts.conf szerkesztése. Az Arch Linux Wiki-n olvasható egy nagyszerű oldal részletes leírással, mit és hogyan kell módosítani.
Autostart
Az Openbox indulásával együtt indítandó alkalmazásokat egy szöveges fájlba kell tennünk, ha még nincs ilyenünk, hozzunk létre egyet:

cp /etc/xdg/openbox/autostart.sh ~/.config/openbox/autostart.sh

Nagyjából így néz ki egy autostart.sh, miután kigyomláltuk a nem szükséges dolgokat:

#!/bin/sh
ivman &
numlockx &
xfce-mcs-manager &
eval 'cat $HOME/.fehbg' &
(sleep 3 && pypanel) &
(sleep 3 && wbar) &
xscreensaver --no-splash &

A „&” jel biztosítja, hogy az alkalmazások a memóriában maradnak.
Ha szeretnénk, hogy pl. a pendrive-unk automatikusan mount-olódjon (húúú, de magyar! :-), használható a Thunar volume manager (thunar-volman), gnome-volume-manager vagy ivman( „ivman &„). Aki Thunar-t használ fájl menedzserként, annak a thunar-volman a legkönyebb, mivel nincs szüksége extra démonra, automatikusan aktiválódik a Thunar futásánál.
Amennyiben a kívánt alkalmazás nem indul el az Openbox-szal, megpróbálkozhat a listában fel-le mozgatással, ki kell tapasztalni a jó sorrendet. Továbbá használható a ‘sleep‘ opció, így az alkalmazás pár másodpercet várakozni kényszerül betöltés előtt. Ez főleg paneleknél hasznos, előfordulhat, hogy az Openbox még nem töltődött be teljesen, mikor a panel indul, és ezért nem jelenik meg megfelelően.
Háttér beállítása feh használatával
A fenti példában a feh használatával van a háttér megjelenítve, de használható pl. a nitrogen (repóban van), hsetroot, Habak, vagy xli .
Telepítés:

sudo apt-get install feh

Használat: a következő parancsok segítségével

feh --bg-scale "/útvonal/a/képhez"

Átméretezéssel:
„Csempézéssel”:

feh --bg-tile "/útvonal/a/képhez"

Középre:

feh --bg-center "/útvonal/a/képhez"

Ekkor létrejön egy HOME/.fehbg nevű fájl is, ami a legutoljára használt háttérkép útvonalát tartalmazza, ekkor már működni fog (?) az autostartban lévő

eval `cat $HOME/.fehbg` &

Sajna nálam máig ismeretlen okból eredően ez nem működött, úgyhogy kénytelen voltam magát a fenti parancsot beilleszteni az autostart fájlba.
Ha grafikus háttérválasztóra van igény, akkor a CWallpaper vagy az egyszerűbb Oboinus a lehetőség.
Panelek
A következő panelek használata lehet sikeres Openbox-szal:

 • Pypanel: nagyon kevés erőforrást fogyasztó, egyszerű panel. Támogatja az indítópultokat, figyelmeztető területeket, van sajátja is, valamit óra/dátum és munkasztal jelölője.
 • Fbpanel: egy „könnyű” panel sok plug-innel (lapozó, menü, óra, stb.), alkalmazza a beállított Gtk témát, támogatja az áttetszőséget. Két panel is futtatható egyszerre.
 • Lxpanel: egy könnyűsúlyú panel, minden jóval, ami egy panelhez kellhet. Hasonló az fbpanelhez, csak egyszerűbb a konfigurálása.
 • Perlpanel: Mint a neve alapján sejthető, egy perlben iródott panel. Az előzőekhez képest nehézsúlyú, de cserébe nagyszámú kiegészítőt tud betölteni.
 • BMpanel: Egy szintén könnyűsúlyú versenyző, témázható, rendelkezik asztalváltóval, órával, feladatlistával. Az alapja az fspanel, amit nem fejlesztenek tovább.
 • Barpanel: témázható panel seregnyi pluginnal és szép menükkel. A Foopanel folytatása.
 • Xfce4-panel: az Xfce-ben használt panel. Az Openbox-ban minden működni fog, az appletek is (óra, lapozó, indítók, stb.), kivéve shut down, restart.
 • Gnome-panel: agnome-ban használt panel. Az Openbox-ban minden működni fog (óra, lapozó, indítók, stb.), kivéve shut down, restart.
 • Kicker: KDE-panel. Az Openbox-ban minden működni fog (óra, lapozó, indítók, stb.), kivéve shut down, restart.

Jómagam a pypanel-el próbálkoztam, a ~/.pypanelrc fájl szerkesztésével könnyedén konfigurálható, különösen tetszett, hogy az asztalváltás a görgővel is vezérelhető, bár megszokást igényel. Rendelkezik indítópulttal, értesítő területtel, órával, menüje viszont nincs, ezért én a következő megoldást alkalmaztam: az xdotools nevű csomagocska telepítését követően az openbox rc-xml fájljába beszúrtam:

<keybind key="A-C-q">
 <action>
 <menu>root-menu</menu>
 </action>
</keybind>

Így az Alt-Ctrl-q billentyűkombináció hatására megjelenik az Openbox menü, az egér kurzornál. Aztán a .pypanelrc-ben a Desktop szekcióban a bal egérgombhoz hozzárendeltem:

os.system("xdotool key ctrl+alt+q")

A konfig fájlom itt, helyenként magyar nyelvű magyarázattal.

Obmenu, obconf, pypanel és conky
Obmenu, obconf, pypanel és conky

Indítópultok
Ha szeretnél ikonokat az asztalon, amivel a programjaidat indíthatod, a panelek indítóin kívül az alábbi további lehetőségek közül lehet választani:

 • Wbar: jól konfigurálható, gyors, osx kinézetű indítópult. Autohide funkció még nincs bevezetve, szóval ne tölt órákat annak keresésével.
 • WMdrawer: Egy a dokkban dolgozó indítópult. Mint a legtöbb alkalmazás indító, viszonylag csúnya az alap beállítása, de ezen könnyű változtatni.
 • Apwal: Egy egyszerű ikon-dobozos alkalmazás indító. Viszonylag csinos és gyors, valamint gyors (grafikus)lehetőséget nyújt a parancsaid beállítására.
 • Tablaunch: Egy gyors indító pult, konfigurálható, rejtett marad, ha anem használjuk. A yeahlaunch-on alapszik.
 • Simdock: Egy könnyű és alakítható dokk, nincs szüksége „compositing”-re. A fejlesztés korai szakaszában lévőnek tánik, de használható.
 • Tabble: A Tabble is „egy kicsi alternative X shell ami a programjaidat kicsi tab-okba helyezi, hogy könnyeb indíthasd” (nézd meg a weboldalon lévő képre, ez jobban elmagyarázza mi igazán a Tabble). Használható könnyűsúlyú grafikus menüként, ha hozzáadod a menühöz.

A compositing-et igénylő dokkok, úgy mint Avant-window-navigator, Cairo dock, vagy Kooldock, is használhatóak Openbox-ban a xcompmgr segítségével (lásd lejjebb). (Mivel sok új felhasználó nincs megelégedve, hagy tisztázzuk: az Openbox dokkja (ami az Obconf-fal állítható) nem tartozik ezen dokkok közé. Ez egy hely, ahova a dokk alkalmazűsok kerülnek betöltésre, és ez minden. Több infóért lásd ezt.)
Képernyő zárolása
Az xscreensaver segítségével könnyedén létrehozható egy menüpont (vagy egy billentyűkombináció), amivel zárolni lehet a képernyőt. Ennyit kell a menu.xml fájlhoz hozzáadni, vagy az obmenu-ben megadni a parancsot:

<item label="Lock">
<action name="Execute">
<execute>xscreensaver-command -lock</execute>
</action>
</item>

Ennek használatához persze futnia kell az xscreensaver-nek, azaz szerepelnie kell az alábbi sornak az autosart.sh fájlban:

xscreensaver --no-splash &

Árnyékok és elsötétülő menük
Ha azt hiszed, hogy árnyékolt, elsötétülő menük, vagy átlátszóság használata csak nehézsúlyú környezetben lehetséges, itt jön a meglepetés! Mindez lehetséges az Openbox-ban, (feltételezve, a hardware támogatja – nézd meg ezt a topicotelőször) az xcompmgr használatával:
Telepítsük az xcompmgr-t:

sudo apt-get install xcompmgr

A Xorg.conf-ban engedélyezni kell a compositing-et, ehhez terminálban:

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

persze más szerkesztő is használható
és adjuk hozzá a végén:

"Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Mentés után az X-et újra kell indítani, ehhez mentsünk el mindent majd nyomjuk meg a Ctrl-Alt+Backspace billentyűkombinációt (Ubuntu 9.04-től ez a funkció alapból nem engedélyezett, helyette a terminálból indított sudo /etc/init.d/gdm restart parancs használható).
A következő belépést követően kezdhetjük a xcompmgr beállítását, sok opcióval lehet kísérletezni, lásd ezt a topicot. Én a következő beállításokat kedvelem, amivel mindössze árnyékolás kezelhető:

xcompmgr -cC -t-3 -l-5 -r5

A xcompmgr egészen könnyű, a fenti beállítás 1-2 MB-ot „fogyaszt”. Ha szeretnénk az xcompmgr kontrollálásához egy pipe-menüt, akkor ez lehet a megoldás.
Az xcompmgr sajnos összeakadhat a conky-val, ennek elkerülése érdekében a következők beállítása szükséges a ~/.conkyrc-ben:

own_window yes
own_window_transparent yes
own_window_type desktop
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
double_buffer yes

Átlátszóság
Az átlátszóság beállításhoz egy további alkalmazásra van szükség: transset. Telepítsük:

sudo apt-get install transset

Nézzük meg, hogy a xcompmgr fut-e, majd indítsuk el a transset-et a terminálban:

transset

A kurzor megváltozik, és a ha rákattintunk egy ablakra, akkor az átlátszóvá válik. Az átlátszóság mértékét 0-tól (átlátszó) 1-ig (színes) egy paraméterrel változtathatjuk, pl.:

transset .4

Ha a transset-et azegér görgőhöz akarjuk kötni, akkor a transset-df-re lesz szükség. Ez sajnos nincs a tárolóban, forrásból kell fordítani, töltsük le a innen, tömörítsük ki és telepítsük:

tar xzvf transset-df-6.tar.gz
cd transset-df-6
make
sudo checkinstall

Az egér görgőhöz hozzárendelést az rc.xml fájban tehetjük meg, a következők hozzáfűzésével (ha még nem rendeltünk semmit az egér görgőhöz)

<mousebind button="C-Up" action="Click">
<action name="Execute">
<execute>transset-df -p –inc 0.2 </execute>
</action> </mousebind>
<mousebind button="C-Down" action="Click">
<action name="Execute">
<execute>transset-df -p –min 0.2 –dec 0.2</execute>
</action></mousebind>

Ez esetben ha az egér kurzor egy ablak címsorán áll, a görgő felfelé mozgatására növekszik az opacitás, lefelé pedig átlátszóvá válik.
VÉGE
Köszönet illeti az alábbi how-tok megalkotóit, fentiek nagy része tőlük származik :
http://ubuntucorner.blogspot.com/2008/06/openbox-pypanel-netwmpager.html
http://urukrama.wordpress.com/openbox-guide/#Introduction
Thanks primoturbo and urukrama!

6 thoughts on “Ubuntu minimal + openbox

 1. Üdv, az lenne a kérdésem, hogy hogy sikerült a PyPanelt feltelepíteni? Nekem játszadozik az imlib2-vel, amit találtam imlib2 az azt írja hogy nincs C compiller. Ha tudnál segíteni, akkor nagyon megköszönném! 🙂

 2. Hi! arra van megoldás hogy az asztalon az ikonokat nem kézzel kell hozzáadni hanem automatikusan jelenjenek meg pl ha letöltök 1 képet az asztalra akor fájlkezelő megnyitása néljkül látom hogy ottvan és jobklikkel másolhatom meg ilyenek …:D

 3. Visszajelzés: Az openbox kezelése egyszerű | Táblázatkezelés
 4. Visszajelzés: Openbox telepítése könnyen | Purgatorium Linkkatalógus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .