Windows 7 kinézet Ubuntura

Charlie tollából láthattunk korábban egy leírást, ahol Windows 7 kinézetűre alakította a KDE-felületű Kubuntu Linuxot. Ott merült fel a kérdés, hogy megoldható-e ugyanez GNOME felületen, Ubuntuval. Gondolom, senki nem lepődik meg az eredményen. Valójában a műveletsor rövidebb időt vesz igénybe, mint elolvasni ezt a posztot. (ami nem nagy kunszt, mivel szép hosszúra sikeredett. Legközelebb megpróbálok azért tömöríteni)

Windows 7 kinézet Ubuntun
Windows 7 kinézet Ubuntun

Azt most ne firtassuk, hogy ez mire jó, vagy miért perverzió. A lényeg, hogy a Linuxban elérhető eszközkészlet elég rugalmas többek között ahhoz is, hogy bármilyen külsőt létrehozhassunk rajta. Akár olyat is, mint a win7-é. Kezdjünk is hozzá.
A téma és a beállítások igénylik a compiz működését, tehát ha az nem fut, az itt leírtak nagy része nem fog működni. A leírást úgy készítettem mintha friss telepítésű, magyar nyelvű Ubuntu 9.04-ről indulna. Egyéb verzióknál lehetnek eltérések.
Még valami. Mivel helyenként eléggé szét fogjuk túrni az alap felületet, érdemes lehet létrehozni egy tesztfelhasználót, és annak a fiókját vandalizálni. És azt később akár használhatjuk kamulált-win fiókként is, miközben az alap fiókunkon megmarad az ubuntu-külső.
Az itt letölthető csomagban összegyűjtöttem a fájlokat, amikre a kinézet kialakításához szükség lesz:

 • GTK -téma: Windows 7 GTK.tar.gz
 • ikonkészlet – Windows Vista Icons.tar.gz
 • egérmutatók – Aero_cursors.tar.gz
 • Emerald ablakdekorációk – VistaQ, Fusion Glass, Windows 7
 • háttérképek – W7wallpapers.tar.gz
 • Dockbar -W7-szerű dock/taskbar – 101604-dockbarx_0.21.9.tar.gz
 • GnoMenu – W7-szerű startmenü alkalmazás, a hozzá tartozó témafájlokkal

A GTK-, ikon- és kurzortémák telepítéséhez az asztalon jobb klikkre előugró menüben válasszuk az Asztal hátterének megváltoztatását, ott a Téma-fület, és a Telepítés… -re kattintva sorra adjuk hozzá a csomagokat. Ha telepítés helyett bezáródna az ablak -előfordul-, csak nyissuk meg újra és ismételjük meg a műveletet. A háttérkép szintén egyértelmű, az én módszerem, hogy a Képek mappában létrehozok egy Wallpaper mappát, oda kibontom a csomagot, aztán a háttér beállításánál hozzáadom a készlethez.
Compiz Config beállításkezelő és Emerald Theme Manager
Rendszer->Beállítások -menüben találjuk őket.
ha nincsenek ott, telepítsük:
terminálba:

sudo apt-get install compizconfig-settings-managersudo apt-get install emerald

Compiz beállítások:

1. Az Akadálymentesítés szekcióban engedélyezzük az Opacity, Brightness and Saturation pontot, majd kattintsunk rá. Az Átlátszatlanság-fülön belül keressük meg a Window specific settings szekciót, és az Új gombra kattintva adjuk hozzá a következőket:
windows: toolbar | popupmenu | dropdownmenu | dialog | modaldialog
Window values: 75
Ezzel a menük és üzenetablakok átlátszóságát állítjuk be.
2. Az Effektusok szekcióban engedélyezzük az Ablak elmosása pontot. Ezen belül az Elmosásszűrő típusa legyen Gauss, a Gauss-sugár értéke 15. Ellenőrizzük, hogy az Alfa-elmosás be van-e kapcsolva. Minden egyéb maradhat alapbeállításon.
Engedélyezzük az Ablakdíszítést, és ezen belül a Parancs szövegmező tartalmát cseréljük le erre:

emerald --replace
 

Az Animációk pontban a Megnyitási és a Bezárási animáció legyen Siklás (-1, vagy 2, ízlés dolga), a Minimalizálási animáció Nagyító (érdemes kicsit megnövelni az időtartamát, akár 500ms-ig) a Fókusz-animációt pedig állítsuk Félreugrás-ra 300-350 körüli időtartammal. Mert az meg jól néz ki.
3. Az Extrák szekcióban engedélyezzük az Ablak előnézeteket és az Ablakkezelésben az Ablak Átméretezése ponton belül az Általános fül alatt az alapértelmezett átméretezési mód legyen Szokványos.
Ezzel elvileg a compizconfigban szükséges beállítások készen vannak.
Emerald beálítások:
Az Emerald Theme Managerben az Import gombra kattintva töltsük be a témákat. Az Emerald beállítása fülön a Compiz ablakdíszítés elmosásának típusát állítsuk Minden ablakdíszítésre.
A példában a fuson-glass látható, néhány módosítással:
Témák szerkesztése ->
Címsor – itt a szöveg színe az aktív és inaktív ablaknál is fekete, nulla körvonallal,
Keretek/árnyékok:

Árnyék: Átlátszóság: 0,9 Sugár: 8,5 X/Y eltolás: 1
Kerethatároló: fent: 3 lent: 8 bal: 8 jobb: 8.
Keret motor:

-ragyogás használata kipipálva
-címsor ragyogása:0,75 glow sugár: 20
Utána mentsük el pl. fusion-glass-mod néven, hogy megmaradjanak a beállítások.
Ez persze nincs kőbe vésve, variálhatjuk ízlés szerint.
Az ablak-dekoráció is kész.
Tegyük ki a Kuka, és a Számítógép ikonját az asztalra. Ehhez indítsuk el a gconf-editort (alt+F2, gconf-editor majd futtatás). Válasszuk ki az Apps->Nautilus->Desktop pontot és pipáljuk ki a computer_icon_visible és a trash_icon_visible pontokat. (ugyanitt kitehetjük a hálózatok és a home ikonját is, tetszés szerint.)
Az igazán perverzek használhatják ezt a Firefox témát is.
Végül hozzunk létre egy Windows 7 stílusú tálcát Startmenüvel.

Tálca és Startmeü
Tálca és Start menü

 1. Kattintsunk jobb gombbal az alsó tálcára, válasszuk a Tulajdonságokat és a felugró ablakban állítsuk a méretét a felbontásnak megfelelő vastagabb formára -a példában ez 38 képpont-, a háttér szine pedig legyen homogén szín (valami egész világos kékes-zöld), aminek az átlátszóságát 15-20%-nyira húzzuk le
 2. Távolítsuk el a felesleges eszközöket
 3. A jobb széléhez ízlés szerint adjunk Felhasználóváltót, Órát, Hangerőszabályzót és Értesítési területet, meg ami még kell. Középen maradjon az Ablaklista, vagy ha leszedtük tegyük vissza.
 4. Telepítsük a Dockbar eszközt. Ehhez szükség lesz a python-gnome2-desktop és a python-numpy csomagokra. A Synapticban ellenőrizzük, hogy telepítve vannak-e, ill. telepítsük. Bontsuk ki a 101604-dockbarx_0.21.9.tar.gz fájlban levő mappát pl. az asztalra, majd indítsunk egy terminált, és navigáljunk a kitömörített mappába. A példában ez így néz ki:
  cd ~/Asztal/dockbarx_0.21.9

  végezzük el a következő műveletsort:

  sudo cp dockbarx.py /usr/bin/
  sudo cp GNOME_DockBarXApplet.server /usr/lib/bonobo/servers
  mkdir ~/.dockbar && cp launcher_icon.png ~/.dockbar

  ezzel két fájlt rendszermappákba másolunk ill. létrehozzuk a Home könyvtárban a .dockbar mappát, és belemásoljuk az indítóikonok hátteréül szolgáló .png képet. Az illúziót javítandó, lecserélhetjük a gombok hátterét erre a képre. Csak másoljuk a .dockbar mappába. Ezután pedig egyszerűen adjuk hozzá a panel bal széléhez a menügomb mellé a Dockbar Applet (Experimental Version)-t. Az appletben először nincs semmi, de ha megnyitunk egy bármilyen ablakot, futó alkalmazásként megjelenik rajta, és ezután drag-and-drop módszerrel könnyedén dobálhatunk bele indítóikonokat.

 5. Telepítsük a GnoMenu-t. A következő függőségekre lesz szükség: python, python-xdg, python-cairo, python-gconf, python-xlib, deskbar-applet Bár ezek elvileg telepítve vannak, azért ellenőrizzük a synapticban, és ha valamelyik hiányozna, telepítsük.
 • bontsuk ki a gnomenu-1.9.9.tar.gz -fájlból a gnomenu mappát az asztalra
 • nyissunk egy terminált, és navigáljunk oda:
  cd ~/Asztal/gnomenu
 • fordítsuk és telepítsük a menüt:
  sudo make install

  a műveletsor leírása egyébként ott van a forráskódhoz mellékelt readme-fájlban is.

 • adjuk hozzá a tálcánk bal széléhez.
 • végül kattintsunk jobb gombbal a GnoMenü startgombjára, válasszuk a Preferencest, és telepítsük majd alkalmazzuk a hozzá tartozó témákat

Végül -ha már nincs rá szükség- töröljük a felső panelt.
A tálcánk már majdnem tökéletes, de egy hibája még van. Mégpedig hogy átlátszó ugyan, de nincs benne elmosás. Hát ezen könnyedén segíthetünk, egy egyszerű trükkel. Fogjuk a háttérképeinket, egyenként nyissuk meg őket a Gimp-ben, méretezzük át a kijelzőnk felbontására, majd a kép alján jelöljük ki a tálcánk vastagságának megfelelő sávot, és alkalmazzunk rajta 15*15-ös Gauss-elmosás -szűrőt. Vagy használhatunk vízszintes irányú Motion Blurt (Elmosás elmozdítással) is. Végül mentsük el, és alkalmazzuk háttérképként.

Elmosás-effekt a tálca... mögött
Elmosás-effekt a tálca... mögött

Csalás? Persze. De jól néz ki nem? 😉
És most keressünk egy megrögzött linux-ellenzőt, és mutassuk meg neki a legújabb windowst. 😛

93 thoughts on “Windows 7 kinézet Ubuntura

 1. Jó ez a kis leírás:)
  Persze, hogy perverzió és magamnak nem is állítanám be 🙂 De, azt soha senki nem állította, hogy egy windows téma, pláne egy mac-es nem szép, úgyhogy miért ne… Akkor viszont, ha egy céges irodai rendszert szeretne valaki Linuxossá alakítani úgy, hogy ez a userek megszokott világát a legkevésbé zavarja, akkor igenis komoly értelme van a fenti történetnek. Olvastam valahol, hogy ubuntut mutogattak egy cégnek, azt állítva, ez az új Windows7, és az emberek nagyobbik része tökéletesen bevette.

 2. Igen pont erről beszéltem 🙂
  Persze ez csak addig igaz, amíg otthon le nem tölt le valamit a netről ami nem működik, és fel nem hívja a „hozzáértő” ismerőst, barátot…

 3. na igen. de ha „hozzáértő” ismerős pont az, aki a linuzot is belőtte, akkor semmi gond. 🙂
  Persze a tiszta dolog nyilván az, hogy az ilyen alap dolgokat mint a linux nem windows, csomagkezelőből telepítünk, stb. elmagyarázza az ember. Nyilván csak vicc, hogy eladjuk a linuxot windowsnak.

 4. A lényeg az, hogy megfelelő érdeklődés mellett és megfelelő táptalajon szerintem ez egy remek segítség, eszköz lehet a Linux bevezetésére.

 5. Na… Ha az Asztali effekteket normálra állítom, nem pedig extrára, akkor működik 🙂

 6. Most működik az extra effektekkel is. Eddig a Compiz Fusion Iconnal kapcsolgattam ki-be a compizt, lehet ez volt a gond. Mert ha a Megjelenés beállításainál kapcsolom be akkor jó lesz.
  A linket meg még nem próbáltam ki, mert ha most így működik, akkor nem szívesen piszkálok bele a rendszerbe.

 7. Jobban utánanézve nem is kell, a link arra vonatkozik ha nem tudnád bekapcsolni az extra effekteket. Volt egy hiba a driverben, ami miatt ez a lehetőség ezeknél a kártyáknál tiltva volt. Ezek szerint már javították.

 8. [re=3268]charlie[/re]: Köszönöm!
  Hezitálok, hogy átírjam-e a cikket ennek megfelelően. Lényegesen egyszerűsödne így, de lusta vagyok mint a dög. 🙂

 9. Nem azért a 20 fillérért, de ezt egy új felhasználó nem fogja tudni végigcsinálni ezen leírás segítségével.
  A doksi eleje jó, pontos, utána elkezdesz rizsázni (emerald beállítása számomra érthetetlen volt, még úgy is, hogy rájöttem mit kell beimportálni), és aki nem járatott pl az emeraldba, vagy a gnome minialkalmazások hozzáadásában, az úgy eltéved, hogy vagy újra pakolja az ubuntut, vagy sírva rohan vissza vistához.
  Ha bárkit is megsértettem a hszemmel, akkor bocsánatot kérek. Szüksége van jó doksi írókra a közösségnek, és az negatív kritika nélkül nem megy.
  Üdv.:
  Stage
  Ui.: Köszönöm a doksit

 10. [re=3483]stage[/re]: Semmi gond, egy kicsit lehet hogy tényleg eltúloztam a tömörítést. De ha elkezdek szájbarágósdit játszani, abból százoldalas leírás lesz, miközben csak a kinézetet állítjuk át. A lényeg: minden a téma összeállításához szükséges fájl (majdnem mind -a firefox téma, és az általam gyártott dockbar-gomb háttér kivételével) ott van abban a csomagban, amit az „itt letölthető csomagban” -ra kattintva tudsz letölteni.
  A tartalmát mappástól bontsd ki az asztalra. És annyi. Lesz benne gtk-téma, .emerald -kiterjesztésű állományok (amik talán egyértelmű hogy mire valók), egér (cursor)-téma és így tovább.

 11. Szia!
  Tudom, hogy minden fájlt közzétettél – sikerült is beállítanom mindent, csak szerintem a végét elkapkodtad. Néhol felületesen átfutottál dolgokon, néhol meg telepakoltad a szöveget „linuxos szakszavakkal”
  Ez persze nem jelent semmit. Ez a hozzászólásom, és az előző is csak a saját véleményem tükrözi. Egy negatív kritika, amit vagy elfogadsz, vagy nem… de ahogy látom, inkább elfogadtad, vagy csak udvarias vagy 🙂
  Mindegy, köszi mégegyszer a doksit.
  Üdv.: Stage

 12. [re=3515]stage[/re]: Mondom, lehet hogy igazad van, de ez az írás szerintem már így marad, végülis csak egy customize-tutorial. Meg aztán ha valakinek valami nem világos, majd megkérdezi itt a hozzászólásokban, aztán leírom, hogy értettem. Nem?

 13. [re=3578]Huba[/re]: törölni, honnan? a panelról, hogy ne legyen kint? egyszerűen jobb gommbal kattints rá a „szélére” -ez egy függőleges vonal lesz a dockbar bal szélén- és „eltávolítás a panelról”.
  A teljes törlés is egyszerű, mivel a telepítés szimpla másolásokból állt, ezeket a felmásolt dolgokat kell törölni:
  nyiss egy terminált, és írd:

  rm -r ~/.dockbar
  sudo rm /usr/lib/bonobo/servers/GNOME_DockBarXApplet.server
  sudo rm /usr/bin/dockbarx.py

  A sudo-parancs után a jelszavad fogja kérni. ügyelj a kis- és nagybetűkre, és a szókzökre.

 14. Szia(sztok)!
  Egy kis problémám akadt az átszabással és ebben szeretném a segítségedet, vagy segítségeteket kérni. A compiz beállításoknál az akadálymentesítés menüben próbáltam mindent a leírtaknak megfelelően megváltoztatni, azonban az összes megnyitandó ablak és popup, vagy menüsor feketévé változott. Újraindítás után a helyzet ugyanaz maradt. Mivel elég kezdő ubuntu-user vagyok nem tudom, hogy hogyan tudnám az ablakbeállításaimat visszavarázsolni. Mit lehet ebben az esetben tenni? Előre is köszönöm!

 15. [re=3744]Peter[/re]: Uh… minden ablak és menü fekete? Ez akkor történt, mikor az átlátszóságot állítottad? De mitől lett fekete? Na mindegy.
  gyors megoldás:
  nyomj Alt+F2-t, és írd be (elvileg ugye vakon kell) hogy metacity --replace, és enter. Ekkor a compiz ablakkezelő helyett a metacity fog elindulni, tehát nem lesz compiz átlátszóság. Utána indítsd el a compizconfig beállításkezelőt, és állíts az átlátszóságon. (Vagy kapcsold ki. Lehet, hogy a videókártyád drivere nem kezeli.)
  A compiz újraindítása: mint az elöbb, csak compiz --replace.

 16. Köszönöm! Amint a kezembe kaparintom a gépemet, megpróbálom alkalmazni a leírtakat! A probléma az emeralddal lehetett, mármint azzal, hogy az ablakdíszítés parancssorába nem írtam be. Hát igen. A kapkodás ritkán hoz jó eredményt!
  Még egyszer köszönöm és referálok, hogy miképp sikerült a dolog.

 17. [re=3748]Peter[/re]: Ha nem írod be az ablakdíszítéshez az emeraldot, akkor simán csak nem lesz emerald ablakdíszítés. Az csak az ablakok fejlécére, meg a keretére van hatással. Tehát ettől nem lehet csurom fekete minden. Mondom, nekem az átlátszóság a gyanús. De majd kiderül. (remélem)

 18. Szia!
  Sikerült! Megmenekült a rendszer. Ha nem az emerald hiánya volt a baj, akkor talán az átlátszóság-ablaktulajdonságoknál ronthattam el valamit. Azt hiszem szép ez az asztal így ahogy van! Még egyszer köszönöm!

 19. Hello Linux Guruk!
  Kezdő linuxos vagyok, de sikerült beállítanom mindent a leírás alapján és nagyon tettszik a felület! Köszi a leírást!
  Néhány kérdésem azonban még van, amire még nem sikerált rájönnöm:
  – hogy lehet beállítani, hogy a rendszer indulással induljon a compiz? (jelenleg mindig be kell írnom Alt+F2 ablakba)
  – hogy lehet a „Hálózatkazalő kisalkalmazást” és „Vágólapkezelő kisalkalmazás” ikonját az alsó panelre kitenni? (nem találom őket a „Hozzáadás a panelhez” listában)
  Előre is köszi!

 20. [re=4040]Raulka[/re]: Helló!
  Van leírás arról, hogyan tudsz Ubuntu alatt automatikusan programot indítani (klatt)
  A másik kérdésedre: Át kell rakni. Alapból zárolva van, ezt feloldod (jobb egérgomb nem pont az ikonon hanem mellette, de még a saját négyzetébe, és a zárolásra kattintva feloldhatod). Aztán megint jobbegérgomb ahogy az előbb és az áthelyezésre kattintasz. Most oda húzod az egérrel ahová rakni akarod majd kattintasz a végleges helyén. Ha akarod akkor visszazárolhatod.

 21. charlie!
  Köszönöm szépen, sikerült úgy, ahogy írtad!
  Egy dolgot viszont elfelejtettem megkérdezni: nálatok hiba nélkül indul a Linux Gnome-menu telepítése után? Nálam állandóan vmi OAFIID Gnome hibával jön.. És ezután mindig újra hozzá kell adjam a gnome-menut a panelhez, ami aztán érdekes módon működik ahogy kell…
  Off: Ha kész leszek a rendszer beállítgatásával le akarnám menteni. XP alatt erre az Acronis Trueimage progiját használtam, de az XP sztem nálam már a múlt, direkt le is formáztam az XP partíciót, hogy így kényszerítsem rá magam a linux betanulásra :-).
  Köszi!

 22. Off: Jajj lemaradt a kérdés… Szal létezik-e linux-ra rendszer mentő segédprogi?

 23. A gnomenu-höz mellékelt readme.txt fájlban ott a megoldás az oafiid hibára:
  Ezt a szkriptet:

  #!/bin/sh
  # Trying a GnoMenu startup to clear OAFIID
  case "$1" in
  'start')
      GnoMenu.py
      ;;
  'stop')
      ;;
  *)
      echo "Usage: $0 { start | stop }"
      ;;
  esac
  exit 0
  

  így másold be egy üres dokumentumba és mentsd el mondjuk „menustart” néven. Utána másold be a /usr/bin-be. (csak adminként teheted meg, tehát ha az asztalra mentetted a fájlt, akkor

  sudo cp ~/Asztal/menustart /usr/bin

  . Ezután pedig add hozzá az automatikus indításhoz a „menustart” parancsot.
  Nekem ezzel működik.

 24. Sajnos nálam így se működik, ugyanúgy OAFIID error-al indulok, sőt pár napja már sehogy se tudom kitenni a panelre a GnoMenu-t… Le kellene valahogy teljesen gyalulnom, hogy ugyanaz az állapot legyen, mint GnoMenu install előtt, aztán újra feltenni, hátha legalább OAFIID hibával, de használni tudjam… Pedig tök jó lett a panelem, csak ez hiányzik róla…
  Ja és úgy olvastam, hogy ez a GnoMenu jelenség igazából GNOME Panel hiba miatt van. A GNOME panelem verziója: 2.26.0. (64 bites MagyarUBI) Hogyan lehet csak a panelt frissíteni a legújabbra?

 25. [re=4198]Raulka[/re]: Fura. Látszólag teljesen ötletszerű, hogy elindul-e vagy sem. Azt kifelejtettem, hogy a fenti szkriptet két kapcsolóval lehet indítani. Nálam ha „menustart start” volt a parancs az indítópultban, akkor nem indult el, ha „menustart stop” akkor igen. (most háromszor újraindítottam, mindháromszor jó volt. persze ez nem jelent semmit, tegnap, mielőtt írtam, szintén kipróbáltam, és akkor is jó volt)
  Legyalulni elvileg ugyanúgy tudod, ahogy telepítetted, csak „sudo make install” helyett „sudo make uninstall” -t írj.

 26. Hát köszi a segítséget, sajna nálam sehogy se akar már menni… Uninstalltam meg vissza, de ugyanaz… képtelen vagyok kitenni a panelre. indításkor van, hogy 6-8 hibaablak van ugyanazzal az OAFIID error üzenettel..

 27. Mikor telepíteni akartam a letöltött csomagot,azt kaptam,hogy nem tűnik érvényes ikontémának.Egyesével némelyiket tudtam telepíteni,de mindet nem.Szóval így nem jött össze.
  Jól jönne egy kis segítség!

 28. [re=4212]Raulka[/re]: Ha hat-nyolc hibaablak van, akkor lehet, hogy már 6-8-szor hozzáadtad a panelhez, és egyik se indul. Próbáltad úgy, hogy a hibaablakokban a „hibás alkalmazás eltávolítása”-t választod? (csak tipp)
  [re=4249]kukimuki[/re]: nagyon fontos, hogy pontosan kövesd a leírás utasításait. tehát a letöltött csomagot nem egyben, hanem kibontás után:
  „A GTK-, ikon– és kurzortémák telepítéséhez az asztalon jobb klikkre előugró menüben válasszuk az Asztal hátterének megváltoztatását, ott a Téma-fület, és a Telepítés… -re kattintva sorra adjuk hozzá a csomagokat. ”
  -ezt ugye nem úgy értelmezted, hogy egyben bedobjuk az egész csomagot, és kész? Ki kell bontani a felsorolásban szereplő fájlokat, és azokat egyenként telepíteni. a leírás szerint.
  Tehát a GTK -téma az a „Windows 7 GTK.tar.gz”, az ikonkészlet az a Windows „Vista Icons.tar.gz” az egérmutató-téma pedig az „Aero_cursors.tar.gz”-fájl. Ezeket kell a témáknál „telepíteni”.

 29. [re=4212]Raulka[/re]: nálam most az az arány, hogy öt esetből háromszor jó, kétszer jön az oafiid error. Viszont ha ilyenkor csinálok egy logout-login-t, akkor biztosan jó.

 30. A kis hamis…..:D
  Mostanság gondolkodtam sokat a Linuxra való áttérésen, csak az új 7es tart még windowsnál… Nagyon tetszik, de valahogy még mindig bennem van az érzés, hoyg Linux kell. (Legfőbb árv, az alap ingyenesség…)
  Ezután a kis csalás után, még inkább eszembe jutott ez az áttérés dolog.. Már csak a családot kell megyőzni… Csak azt nem tudom, hoyg a kedvenc dolgaink megvannak-e reá.. pl a régi Red Alert… Heroes 2 a hugomnak… CoD öcsémnek…. UT és C&C gamek nekem..:D Valamint gomplayer stb… kedvenc eszközök…
  Laptopot mennyire támogat a Linux?
  És a Samsung Omniám támogatása még az ami kérdéses…

 31. [re=4913]plasticbomb1[/re]: Játékok esetén ajánlom végignyálazni ezt az oldalt:
  http://appdb.winehq.org/
  Itt le vannak írva, hogy melyik játék, mennyire fut linuxon, melyik linux verzión… némely játéknál leírják, hogy hogyan kell működésre bírni.
  De szerintem a felsorolt játékok többsége menni fog linuxon. De figyelmeztetleg, hogy azért nem mindig ugyanolyan sebességgel mint windowson.
  Nekem sikerült régen beizzítani a wow-ot is. De winen jobban futott. De már hónapok óta nem játszok vele, mert k_rva nagy függőséget okoz!
  Laptopokat szerintem egész jól támogatja az ubuntu. De bizonyos típusoknál azért szoktak vele gondok lenni. Főleg a wifi meg a webcam szokott elhasalni. A DELL-ek nagyon jól támogatottak!
  Volt nálam régebben egy Samsung SGH L700-as teló. Azt nem igazán szerette az Ubuntu. A hozzá adott PC Suite nem ment fel rá, ha pedig pendrive módban csatlakoztattam, akkor meg nem látta a teló memóriáját. Viszont Média módban (ha van ilyen. nem emlékszem már rá), azt hiszem már lehetett vele mit kezdeni.
  Programok terén szinte mindenre van alternatíva. Filmekhez én a VLC ajánlom. Zenéhez meg… van sok… de azért a Winamp hiányozhat nagyon majd.
  Kicsit szokni kell a linuxot, de szerintem megéri, mert egy ingyenes, stabil és biztonságos rendszered lesz.

 32. [re=4913]plasticbomb1[/re]:
  Lényeges, hogy nem kötelező azonnal hátrahagynod mindent, amikor linuxra (ubuntura) váltasz. A telepítő kapásból ad neked három különböző lehetőséget a kipróbálásra.
  A telepítőcd-t „live-módban” (ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül) indítva azonnal láthatod, hogy szereti-e a hardvereidet.
  A wubi biztonságos, és tulajdonképpen ideális módja a rendszer kipróbálásának, azokkal a kérdésekkel együtt, amit itt feltettél. (ekkor úgy települ az ubuntu, mint egy program a windows alá.)
  Végül arra is van mód, hogy az ubuntut a win mellett második oprendszerként telepítsd, és a telepítő ehhez is segítséget nyújt.
  A lényeg, hogy minden esetben a legfontosabb az adataid biztonsága. Tehát kísérletezgetés előtt !ADATMENTÉS!. Mert utólag a nullára sikált hdd fölött már csak sírdogálni lehet.
  A játékok egy részének létezik linux-portja, más része futtatható wine alatt, de ezeket le kell tesztelned, utána kell járnod.
  http://www.winehq.org/
  A fenti leírásról, a GnoMenu indítási hibájának okára továbbra sem sikerült rájönnöm, szóval az sajnos kérdőjeles. Bár a Gnome rendezett főmenüje után ez az ömlesztett windows-like start menü elég horror.
  Most így átgondolva, egész jó ötletet adtál. Lehet hogy összerakok egy írást „tippek-trükkök windowsról linuxra átálláshoz”. 🙂

 33. A telepítés a partícionálásig val nem okoz gondot, de maga a telepítő terelgetése még ismeretlen számomra, de meg oldom idővel , hisz most is épp egy rossz laptopot javítok, és egy frissen javítottról írok….
  Meg a saját gépemen is két rendszer van.. egy xp öcsémnek és húgomnak, s egy 7es muteromnak (lámabiztosítás…) meg magamnak…
  Általában nem vagyok elveszve, csak nem szántam még el magam…:P
  Eddig azt tudom, hogy Vagy suse, vagy ubuntu… Suse telepítőm van is itthon…. Arra egy openoffice, hogy a dokumentum kezelés megleygen…a többire még nicns ötletem…
  A teló nagyon kérdéses, hisz ez egy windows mobile pda, s a pcvel activesyncen keresztül kommunikál…. Kérdéses mennyire lesz jó, viszont ha csak pendriveként csatlakoztatom, akk pl a netelőfizum fölössé válhat..
  Játékok.. Nos végül is mindent ki kell próbálni… Megy ugye Google a barátod, segít amiben tud…:)
  Maga a rendszer stabilitása stb az ami főleg érdekes a számomra, sajna nem sok viszonyítűsi alapom van, csak windowsok között van némi tapasztalatom.. bár ott is inkáb abban, hogy hoyan tudom minél gyorsabban összaomlasztani..:D

 34. mindig jó, ha ötletet kap az ember.. most pl azon agyalok, hogyan kalapálhatok össze egy windowst egy olyan laptopon, amin a telepítő felénél állandóan újra indul a rendszer… már ötletem sincs.. minden eszköz letiltva st.. még az van, hoyg méshol felteszek egyet. vagy használom a költöztetős trükköt egy élő rendszeren, azt tükrözöm egy másik vincsire, majd újra beállítom ezt és azt is belövöm…

 35. [re=4924]plasticbomb1[/re]: „ha csak pendriveként csatlakoztatom, akk pl a netelőfizum fölössé válhat..”
  Nekem a teló csatlakoztatásakor felismeri a hálózatkezelő, hogy tud mobilnetet. Ha azt választanám akár csatlakozna is sztem, de még nem próbáltam. Igaz nekem most nokiám van.
  Amúgy próbáld ki Live CD-ként és nézzd meg, hogy mit művel a telefonoddal a rendszer.

 36. Oks, hazavándorol a saját gépem, és kipróbálom,… 3 giga ram és egy athlon x2 3800 asus m2n lappal 20 giga hellyel elég kell legyen neki, nemde? Bár lehet megvárom már inkáb amíg veszem még egs vinyót… csak hogy legyne helyem bőven.. nagyon gyorsan sikerült belakni megint egy 320 gigásat…:( nincs hely, mi elég lenne…:D

 37. Off, most olvastam, hoyg egy csomo pdas cuccot kiszedtek a kernelből egy verziónál, és még azóta sem került vissza sokminden.. ez igaz?

 38. ha majd felrakod es egyre jobban belejossz a linuxba akkor majd rajossz hogy az teged abszolut nem zavar hogy egy disztribnel ( esetedben ha jol sejtem Ubuntu ) mit vettek ki vagy raktak bele a kernelbe.
  A kernelt ugyis sajat magadnak keszited az ami tokeletesen fog menni a gepeden nemaz ami a telepito cd-n van.
  igen, tudom ez ijeszto elso hallasra de ha belejossz nem is olyan bonyolult ^^

 39. [re=4924]plasticbomb1[/re]: A telepítő terelgetéséhez (és sok egyébhez) elég kényelmes leírást találsz a dokumentációban:
  http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/jaunty/index.html
  Minden egyéb kérdésben is érdemes először itt szétnézni.
  „telepítő felénél állandóan újra indul a rendszer” – én megpróbálnék egy memtestet.

 40. Gabro: A probléma megoldva.. túlmelegedés… Ubu alatt is csinálja, de ma megyek veszek mindent ami kell a probléma megoldásához.. addig is szétnyitva megy rajta az ubuntu… tetszik.. csak nemtalálok dolgokat.. pl windows alatt van egy olya hogy jobb klik sajátgépen ott kezelés, és elérhetsz éhány lényeges dolgot úgy mint eszközkezelő lemezkezelés töredezettségmentestés szolgáltatások… stb.. itt is kell töredezettségmentesíteni? hol találom?

 41. [re=4973]plasticbomb1[/re]:
  Jó hírem van. Linuxon nem szükséges töredezettség-mentesíteni.

 42. ntfs-t sem szükséges (amennyiben van elég üres hely, de ez ext3,4 esetén is fennáll) töredezettség mentesíteni. A mai modern fájlrendszerek már mind törekednek arra, hogy ne töredezzenek szét.

 43. [re=4980]charlie[/re]: Ezzel olyan szempontból vitatkoznék, hogy egy a frissen telepített és testre szabott (tehát mindenféle segédprogrammal felszerelt), ámde mindössze néhány órás winxp, amikor egy 15G-s partícióból elfoglal négyet, és ráindítok a defragra, akkor azt mondja „töredezettség-mentesíteni kell”. És általában látványosan vonalkódos is.

 44. [re=5050]gabro[/re]: ha ilyen műveletek után megnézel egy ext3-at, az is hasonló lesz. Itt a nem kell töredezettségmentesítést nem úgy kell érteni, hogy magától csinálja, hanem, hogy úgy pakolja a fájlokat, hogy minél jobb legyen. Ami nem jelent egyet azzal, hogy nem lesz töredezett, de nem is FAT-időkben megszokott töredezettség ez.

 45. Heló!
  Nem bírom feltelepíteni a dockbar-t és a gnome menüt sem ,a dockbar-nál mindent megcsinálok a leírtak szerint és ez a hiba a terminálban:
  rendszergazda@rendszergazda-desktop:~$ cd ~/Asztal/dockbarx_0.21.9
  rendszergazda@rendszergazda-desktop:~/Asztal/dockbarx_0.21.9$ sudo cp dockbarx.py /usr/bin/ && sudo cp GNOME_DockBarXApplet.server /usr/lib/bonobo/servers && mkdir ~/.dockbar && cp launcher_icon.png ~/.dockbar
  bash: szintaktikai hiba a váratlan & vezérjel körül
  rendszergazda@rendszergazda-desktop:~/Asztal/dockbarx_0.21.9$
  A gnome menünél pedig az megvan hogy nyissunk egy terminált, és navigáljunk oda ,de utána mit jelent az hogy fordítsuk ami nem volt olyan lényeges mert bírtam telepíteni a terminálban de hiába adtam hozzá a panelhez a gnome főmenüjét ,rákattintottam és nem találtam azt hogy:Preferences és ezt nem igen értem megköszönném ha vala jól szájbarágosan letudná írni ezeknek a pontos telepítését. Köszönöm!

 46. Ijjj! Tényleg el van rontva a parancs. (nem „&amp&amp”, hanem &&) De egyszerűbb, ha a sorolt parancsokat nem egyszerre hajtatod végre, hanem külön külön.
  Tehát:

  sudo cp dockbarx.py /usr/bin/
  sudo cp GNOME_DockBarXApplet.server /usr/lib/bonobo/servers
  mkdir ~/.dockbar
  cp launcher_icon.png ~/.dockbar

  Ezek csak szimpla másolások, de a rendszermappáknál kell hozzá a sudo, meg a jelszavad.
  A „fordítsuk és telepítsük is csak felvágós duma tőlem, beírod hogy „sudo make install”, enter, jelsó, és az is csak bemásolgatja a megfelelő helyekre, ami kell.

 47. Gnomenu hiba: A(z) „OAFIID:GNOME_GnoMenu” betöltése közben a panel hibát érzékelt.
  Köszi a választ !

 48. [re=5253]lajos[/re]: hát nem tudom…
  látszólag teljesen ötletszerű, hogy van-e kedve működni, vagy sem.
  volt egy elvi megoldás, itt a hozzászólások között megtalálod, nem működött.
  Találtam egy másikat:

  nyomj ctrl-alt-F2 -t, add meg a felhaszálónév/jelszódat, majd a köv. parancsok:
  /etc/init.d/gdm stop
  sudo aptitude reinstall gnome-applets
  /etc/init.d/gdm start
  a grafikus felületre ctrl-alt-F7 -el térhetsz vissza.

  kipróbáltam, a gnomenu továbbra is akkor indul el, ha kedve van.
  Egy biztos módszer van, ha nem indult el, login aztán logout és akkor biztosan jó.
  Állítólag ez az 1.9-es verzió hibája, a 2.0-ban ki fogják javítani. Állítólag.

 49. Üdv!
  Kíváncsiságból megcsináltam.
  baromi idegesítő az egész. Hogyan tudom visszavarázsolni az eredeti ubuntu kinézetet?

 50. Közben sikerült visszaállítanom mindent.
  Eddig windows-os gépem volt. A notebookomon most is vista van – ezzel vettem -, de csak basic.
  Kíváncsi voltam, milyen, ha átalakítom az ubuntut. De ismét rájöttem, hogy engem baromira zavar, ha átlátszik, ha ugrál, ha úszik, ha zoomol, meg a fene tudja mit csinál. Belefájdul a szemem meg a fejem.
  Nálam Dust Sand a téma, és egyedül a több asztalos lehetőséget használom ki.

 51. Sikerült megcsinálnom a leírás alapján.Teljesen elégedett vagyok. Mostanában tértem vissza az ubuntuhoz, egy másik partíció erejéig.
  Aki a vistához hasonlítja kellemesen meglepődik mivel egész jó.
  Viszont az ablakok, ablakikonok formátuma még nem az igazi.De így marad!:)

 52. hello!
  Én egy ubuntu 9.10-zel harcolok.
  Mondtam az egyik havernak hogy ez milyen jó.
  Erre ő azt mondta hogy neki kellene valami windows téma hogy tudja kezelni is mondtam neki hogy láttam ezt a windows 7 témát kipróbálom aztán meglátjuk hogy milyen.
  Minden tökéletesen ment amig nem értem ehhez a parancshoz.
  ” mkdir ~/.dockbar && cp launcher_icon.png ~/.dockbar ”
  itt elakadtam mert azt írja hogy „színtaktikai hiba a váratlan ;& vezérjel körül.
  Ez a téma most csak a 9.04-gyel működik vagy összelehetne hozni a9.10-zel is?
  előre is köszönöm.

 53. [re=7772]Richard[/re]: Írd be külön, két sorba:

  mkdir ~/.dockbar
  cp launcher_icon.png ~/.dockbar
 54. Köszi a leírást, jópofán néz ki:D
  Egy problémám van: A menübe nem teszi oda a programok mellé az ikonokat:(
  Ezzel lehet valamit kezdeni?
  Vagy ezt hol szúrhattam el?
  Egyébként 9.10-nél a DockbarX telepíthető egyszerűen is:
  $ sudo add-apt-repository ppa:dockbar-main/ppa
  $ sudo apt-get update && sudo apt-get install dockbarx

 55. [re=8038]Dave[/re]: Szia. Az alábbit tedd:
  Alt+F2 majd írd be : gconf-editor
  Itt a desktop->gnome->interface szekcióban a button_have_icons -t jelöld be.

 56. -Az is eltartott egy darabi hogy kitaláljam mi is lehet a MAGYAR ubuntuban a megfeleő „Opacity, Brightness and Saturation pontot,” mert ezeket nem így egyben hanem külön külön is kerestem.
  -Júj de idegtépő volt hogy nem írtad oda hogy mikor léptél vissza, és én meg kerestem de nem találtam a menű pontot. Vagy írtad volna főmenű almenű stb.
  ” Új gombra kattintva adjuk hozzá a következőket:
  -Az is szerencsés lett volna hogy oda írod hogy melyik mit csinál és min veszem észre hogy nem müködik, ha már nem csináltál róla képeket vagy videót.
  -windows: toolbar | popupmenu | dropdownmenu | dialog | modaldialog”
  remélem ha csak simán ctr+c ctr+v remélem úgy gondoltad?
  -Ezt se értem:
  „Emerald Theme Managerben az Import gombra kattintva töltsük be a témákat”
  pontosan melyiket, hol található mi a neve?
  Nem a vistaq.emerald és a windows 7.emerald -ra gondoltál?
  A windows 7.emerald-nak nincs screenshotja az emeraldba rosszat töltöttem be?
  „Utána mentsük el pl. fusion-glass-mod néven, hogy megmaradjanak a beállítások.” miért kell elmenteni nincs benne a témákba a beállítás?
  Hiába katintottam kétszer a vistaq.emerald és a windows 7.emerald az emeraldban meg újraindítottam a ubuntut nem változtak meg az ablakok.
  -„Ezután pedig egyszerűen adjuk hozzá a panel bal széléhez a menügomb mellé a Dockbar Applet (Experimental Version)-t. Az appletben először nincs semmi, de ha megnyitunk egy bármilyen ablakot, futó alkalmazásként megjelenik rajta, és ezután drag-and-drop módszerrel könnyedén dobálhatunk bele indítóikonokat.”hát ez meg kinai, a terminál bal szélén hol van menügomb???
  -Telepítsük a GnoMenu-t:
  @a-desktop:~/Asztal/GnoMenu$ sudo make install
  make: *** No rule to make target `install’. Stop.
  a@a-desktop:~/Asztal/GnoMenu$
  „A jobb széléhez ízlés szerint adjunk Felhasználóváltót, Órát, Hangerőszabályzót ” nincsen hangerő szabályzó,csak az órát és a Felhasználóváltót találtam.
  Nos a fenti leírtakból max egyet tudtam telepíteni, szerintem még nincs kiforrva ez a leírás dolgozz még rajta.

 57. Mivel ide mindenki szabadidejében jár, senki nem követelheti meg, hogy azonnal választ kapjon. Ha ilyet szeretnél, akkor rengeteg cégtől vásárolhatsz ilyen szolgáltatást, de itt semmi ilyenről nincs szó.

 58. Azért próbálkozni lehet nem 🙂 Gondoltam ha már nem írja le rendesen, és mivel ezt más is írta ő azt a választ adta hogy majd a fórumrészben segít ha elakad valaki. Mondjuk azzal sem értek egyet hogy a részletes leírás hosszabb lenne, mivel sok helyen meg nagyon részletes és hosszan van magyarázva, na mindegy ez csak az én véleményem, és elnézést kérek. Lehet csak az idegesített fel hogy kb. ugyanott vagyok mintha egy külföldi oldalt olvastam volna és vagy fél napomba került mire kibogarásztam mire is gondol.Amúgy nem hiszem hogy velem lenne a gond mert hadcore Windows felhasználó vagyok, csak abszolút nem néztem hogy lehet átalakítgatni így fogalmam se volt mi hol van. Na mindegy szétnézek a netten is és megpróbálom a legjobban Windows 7-re hasonlitattni az Ubuntu kinézetét. Mert ubuntu melett windows 7-et is használok és legalább hasonlítson a kinézete ezzel nem zökkent ki a használatából.

 59. [re=8490]Csabesz[/re]: „még nincs kiforrva ez a leírás dolgozz még rajta.”
  Szerintem számold ki a cikk születése és a hozzászólásod közötti időtartamot.
  2009.06.08. -> 2010.03.27. És még aznap nem kaptál választ? Hát tényleg, micsoda egy szemét alak vagyok, hogy háromnegyed évvel később nem nézek be ötpercenként…
  De ahogy látom, végülis magadtól megtaláltad a megfelelő megoldást, úgyhogy no problem.

 60. Érdekes én egy nap alatt megkaptam az e-mailt de mivel látom nem volt fontos ezért csak ma írok. Azt nem értem akkor miért nem azt írod hogy nem volt időd, na mindegy. Nem nagyon erőltettem az ubuntut mert egy normális program sincs aminél megnyomnám a rec-t és felvenne tv-ből, vagy be lehetne állítani hogy többször vegyen fel időzítve, akkor minek az a sok disztribúció ha program meg nincs Linuxhoz.

 61. [re=8738]Csabesz[/re]: Látod? Mondtam én, hogy megtaláltad a neked megfelelő megoldást. Szóval ennyi.

 62. Én kérek elnézést hogy mások is megemlítették hogy elég összevissza a leírás, de végül is nem kell vele foglalkoznod elég hogy lefordítottad az angol leírást. 🙂
  De azért ez érdekes hogy vissza támadsz, mikor nem én voltam az egyetlen aki ezt megemlítette. Amúgy köszönöm szépen de továbbra is használni fogom a linuxot csak max nem használom mélyebb szinten.

 63. hali
  amikor a startmenüt akarom megcsinálni és rákattintok arra hogy „erre” akkor nem találja a képet 404 – Not Found
  fel tudnád tenni újra valahova és belinkelni?

 64. jah igen még valami
  „Ezután pedig egyszerűen adjuk hozzá a panel bal széléhez a menügomb mellé a Dockbar Applet (Experimental Version)-t.”
  Ez hol van? hogy adom hozzá?

 65. „Ezután pedig egyszerűen adjuk hozzá a panel bal széléhez a menügomb mellé a Dockbar Applet (Experimental Version)-t.”
  Megoldás: Panel jobb klikk- hozzáadás a panelhez- (és a listából kiválaszod)
  Ennyi.
  Madj vársz a hibaüzenetre:-)
  Ugyanis
  „DockBar Applet (Experimental Version)” váratlanul kilépett
  Ezzel az üzenettel ki is lép.

 66. Na, erre is jó rég jártam.
  [re=9327]SBSky[/re]: feltettem újra:
  https://hogyan.org/files/2010/09/launcher_icon.png
  az ne tévesszen meg, hogy amikor rákattintasz látszólag nincs ott semmi, ez egy egészen halvány fehér->átlátszó színátmenetes png. Szóval jobb klikk a linkre, cél mentése másként, és akkor már látni fogod, miről van szó.
  [re=9603]tesztember[/re]: Én azt javasolnám hogy ne azt használd ami a csomagban van, az már k*rva régi (ráadásul nagyon fejlesztői változat). Inkább szedd le a frisset a gnome-look.org-ról:
  http://gnome-look.org/content/show.php/DockbarX?content=101604

 67. Mindenkinek: Az írás még akkor született, amikor a win7-ből még csak a béta volt elérhető, az ubuntu pedig a 9.04-nél tartott. (egy hónap múlva jön a 10.10, szóval lassan a hárommal ezelőtti kiadáskor volt aktuális) Azóta egy csomó dolog teljesen megváltozott, máshol van, máshogy hívják, stb. Például a compizconfig már magyar teljesen nyelvű, a dockbar is rengeteget frissült és a gnomenu az akkori 1.9.9-hez képest már 2.9-nél tart. Nem beszélve a fejlődésről amin azóta az ubuntu átment.
  Szóval a leírás szövegét kéretik rugalmasan értelmezni.

 68. Hy all nekem olyan problémám lenne, h rámegyek a linkre előhoz egy másik oldalt és ott azt írja, h nem található a csomag:S

 69. Isten vagy egy ilyet vártam, ki is próbálom. És van hozzá videó is, így már csak sikerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .