Windows Server 2008 telepítése

Sok újdonság érkezett a Microsoft legújabb, 2008-as szerver operációs rendszerével. Az elkövetkező napokban egy cikksorozat keretében különböző funkciókat megvalósító (pl. webszerver, Active Directory) szervereket fogok bemutatni, Windows Server 2008 Standard alapokon.
A bemutatáshoz a Microsofttól ingyenesen letölthető (Standard, Enterprise) próba változatot fogom használni. Az innét letölthető verziót aktiválás és kód megadása nélkül lehet telepíteni, és 60 napig használni. Ha a 60 nap nem elég, háromszor lehet újrakezdeni a 60 napos periódust (KB 948472), tehát összesen 240 napig használhatjuk. Ez idő után le kell törölni, vagy meg kell megvásárolni!


Az alábbi táblázatban láthatjuk a különböző Server 2008 verziók közti különbséget

Windows Server 2008 kiadások összehasonlítása
Windows Server 2008 kiadások összehasonlítása

A telepítéshez legalább 512 MiBájt memória, 1 GHz-es CPU, valamint 40 GiBájtos vincseszter kell, azonban ajánlott legalább 2 GiBájt ram, 2 GHz-es CPU.
A számítógépet a Windows telepítő DVD-ről indítsuk, és várjuk meg míg betöltődik a rendszer.
Ha betöltődött a telepítő (ami a Vistában megismert), először a rendszer nyelvét, valamint a billentyűzet kiosztást és időzónát kell beállítani.
Windows Server 2008 telepítés varázsló
Windows Server 2008 telepítés varázsló

A következő lépésnél lehetőség van elolvasni a dokumentációt (minimális gépigény, telepítés előtti teendők), valamint beteg rendszerünket meggyógyítani. Mivel most egy új rendszert telepítünk, csak kattintsunk a képernyő közepén lévő Install now gombra
Windows Server 2008 telepítés elkezdése
Windows Server 2008 telepítés elkezdése

A következő lépésnél van lehetőség a kódot megadni. Mivel a kipróbáláshoz nincs szükség termék kódra, így ezt hagyjuk üresen, és csak kattintsunk a Nextre…
Termékkód megadása
Termékkód megadása

…majd erősítsük meg, hogy tényleg kód nélkül szeretnénk telepíteni (kattintsunk a No-ra)
Megerősítés kód nélküli telepítéshez
Megerősítés kód nélküli telepítéshez

Most válasszuk ki, hogy melyik verziót szeretnénk telepíteni. Telepítés után a különböző verziók között nincs átjárási lehetőség. A Server Core esetén nincs grafikus shell, .NET, MMC, stb., cserébe a rendszer biztonságosabb lesz (mivel nincsenek benne a felelesleges összetevők), valamint jóval kevesebb helyet foglal.
A Server Core telepítés egy másik howto témája lesz, most válasszuk ki a Standard változatot, majd erősítsük meg (az I have.. sor előtti pipa bepipálásával), hogy azt szeretnénk
Telepítendő Server 2008 verzió kiválasztása
Telepítendő Server 2008 verzió kiválasztása

Fogadjuk el az EULA-t
EUAL elfogadása
EUAL elfogadása

Válasszuk a Custom módot, mivel egy új, tiszta telepítést végzünk
Frissítés vagy tiszta telepítés
Frissítés vagy tiszta telepítés

Következik a particionálás. Hozzunk létre, egy megfelelő méretű partíciót a Windows számára, vagy ha már van egy megfelelő partíció, jelöljük ki azt, hogy azt használja. Ha nem ismerné fel a RAID, SCSI vezérlőnket, akkor a Load Driver-re kattintva töltsük be a vezérlő driverét.
Particionálás
Particionálás

Elkezdődik a fájlmásolás…
Fájlok másolása
Fájlok másolása

Ha kész a telepítés, újraindul a gép
Újraindítás...
Újraindítás...

Induláskor még elvégzi a szükséges beállításokat, utolsó simításokat, és befejezi a telepítést
Első indulás
Első indulás

Telepítés befejezése
Telepítés befejezése

Első indításkor az Administrator nevű felhasználóval tudunk belépni (jelszava nincs), majd rögtön figyelmeztet a Windows, hogy adjunk jelszót a rendszergazdai felhasználónak. A jelszónak legalább 6 karakteresnek kell lennie és tartalmaznia kell kis- és nagybetűket valamint számokat.
Első belépés, figyelmeztetés jelszó változtatásra
Első belépés, figyelmeztetés jelszó változtatásra

Új jelszó megadása
Új jelszó megadása

Bejelentkezés után telepítsük a szükséges driverek, és végezzük el a rendszer frissítését a Windows Updateon keresztül.
Windows Server 2008 Standard: Rendszertulajdonságok
Windows Server 2008 Standard: Rendszertulajdonságok

24 thoughts on “Windows Server 2008 telepítése

 1. Hello.
  Az MSDNAA keretén belül hozzá jutnhatok a Win 2008-hoz legálisan, mert Informatikus hallgató vagyok.
  A rendszer tesztelés/megismerés céljából érdekelne.
  Kérdésem arra irányulna, hogy mennyire jó a 2008 „driver” ellátottsága, mert én pl. az nvidi-nál sem találtam. Mivel kompatibilis ez a Win? Milyen eszközkezelőt érdemes „rá erőltetni”? Vagy inkább ne is bajlódjak vele? A választ előre is köszönöm.
  Üdv.

 2. Vista driverek teljesen kompatibilisek vele. Jópár perifériához xp/2003 driver is elmegy, bár, ez a lehetoseg csak 32 bites rendszer esetén áll fent. Azonban asztali célra nem érdemes használni a srv2k8-at.

 3. Sziasztok! Most telepítettem a Windows server 2008-at. Működik,csak egy problémát találok:A képernyő beállításoknál,a monitor gyári 85HZ-ét nem lehet beállítani. Pipát se tudok tenni ott az ikonnál,azt írja alapértelmezett hardverbeállítások. Így nem üzemelhet a monitorom,kb:115 HZ-en. Így tönkremegy.
  Mi a megoldás? Köszi,aki segít!

 4. [re=2589]Zenki[/re]: Milyen monitor az? A Windows alapból az optimális felbontást és frissítést állítja be (ezt a monitor mondja meg maga), tehát tönkre nem fog menni (valamint a legalább 10 éves monitorok be se kapcsolnak ha olyan módba mennek amit nem tudnak papíron). A szemednek meg jót tesz, ha 85 Hz helyett 115 Hz-el megy.

 5. [re=2590]charlie[/re]:
  Szia! Most néztem a monitoron:60 HZ-en megy!!Nem jól írtam azt a 115-öt. Nekem 85 HZ-re kellene állítanom,mert nagyon rongálja a szememet!
  A monitor típusa: CRT LG Flatron F700P.
  Help!!

 6. [re=2602]Zenki[/re]: akkor valószínűleg a monitort ne ismeri a Windowst, így nem tudja, hogy pontosan milyen módokat támogat. Igazából szervernél nem sok jelentősége van ennek, úgyis monitor nélkül üzemel, és távolról éri el az ember (ezért sem igen vannak feleslegesen ilyen driverek beépítve)

 7. Szia charlie!
  Kaptam egy Server 2008 Enterprise Core progit.
  Tudsz valami ismertetőt a parancsaira. Virtualbox alatt ismerkednék vele.
  Első gondom a hálózati cím megadása, hogy távolról elérjem.

 8. Sziasztok!
  Nekem egy olyan problémám lenne, hogy internetkapcsolatot szeretném megosztani Windows server 2008 rendszeren. A gépben van kettő hálozati csatolo, mind a kettőt látja is, és azon a kártán amin az internet van nem jelenik meg a speciális fül a hálozati adapter tulajdonságaiban, ahol elvileg kellene lennie az iinternetkapcsolat megosztásásnak. Szolgáltatásokban próbáltam elinditani az ICS szolgáltatást, de azt mondja hogy: A(z) Internet Connections Sharing (ICS) szolgáltatás(hely: helyi számítógép)elindult, majd leállt. Vannak olyan szolgáltatások, melyek automatikusan leállnak, ha más szolgáltatások vagy programok nem használják öket. Ha tud nekem esetleg valaki sagíteni akkor irjon.

 9. [re=6536]UMF[/re]: RRAS-sal lehet Windows Serveren megosztani, nem pedig úgy, mint XP (vagy asztali windowsok) esetén.

 10. Helló mindenkinek!
  Mekkora a gépigénye a Windows Server 2008-nak??
  Előre is köszi!

  1. Attól függ mit szeretnél csinálni! Maga az alaprendszerhez kell egy 1000 MHz-es proci, 512 MB ram és kb 10-20 GB üres hely. Windows Server 2008 R2 esetén pedig 64 bites, legalább 1,4 GHz-es CPU.

 11. Halihó!
  Most kezdem a Win Server 2008 munkálataimat.
  Első körben az érdekelne, tudtok-e segíteni a kívülről való hozzáférések kérdésében dinamikus IP esetén.
  Tehát, mi a teendő, ha nincs fix IP-m, de szeretnék FTP servert, exchange servert, stb.
  Köszönettel.

 12. [re=8053]Gyuri[/re]: Valami dinamikus ip-re domaint adó szolgáltatás, pl. myip.hu, dyndns.com, stb.

 13. Nos. Szervert nem fix IP-re? Meg vagy huzatva? Látszik, hogy te se értesz hozzá túl sokat. Csak fix IP-re érdemes szervert csinálni, különben felejtsd is el. A szolgáltatónál tudsz kicsit drágább havidíjért fix IP-t kérni, aztán szerverezgethetsz utána, de addig nincs értelme.

 14. Kedves Bandi!
  Örülök, hogy ilyen hatalmas bizalommal vagy tudásommal és szakértelmemmel kapcsolatban.
  Azóta sikeresen üzemel a szerver Dyndns alkalmazásával és nincs vele gondom.
  Szerintem, mivel nem jeleztem, hogy milyen céljaim vannak a szerverrel kár volt lehúzni első körben. Nyilván egy nagyobb vállalatnál, ahol igény és pénz is van a magas fokú megbízhatóságra, nem használnám ezt a megoldást. Ha pedig a Dyndns-t azért találták ki, hogy a hozzá nem értő informatikusok eljátszadozzanak vele, akkor vállalom, hogy én ebbe a körbe tartozom.

 15. nekem VIRTUAL PC 2007 ALATT ALIG HASZNÁLHATÓ A WINDOWS 7,és a vista ésa server2008

 16. hát nekem sokára tölt be az hogy melyik verziót fogom telepíteni
  pedig nem lassú a gépem mert meg van az 512 ram

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .