A 10 legjobb Android verzió rangsorolva (1. rész)

android

Az első Android operációs rendszer 2008-ban jelent meg, tehát viszonylag fiatal rendszerről van szó, ha megnézzük, hogy a Microsoft például a 80-as évek végén már tevékenykedett a Windows-al. A Linux gyökerei még régebbre nyúlnak vissza, egészen a DOS-os időkbe. Az Android viszont rendkívüli ütemben fejlődött és számos verziója jelent meg az évek során. Voltak közte sikeresek és kevésbé sikeresek is.

android 2.0

Pont, mint a Windows operációs rendszerek rangsorolásánál, az Android rendszerek tetszési indexe is szubjektív. Vannak, akiknek bejött mondjuk a Lollipop, de vannak, akik utálták. Sokan a régieket nem is ismerik, mert túl fiatalok. Az itteni lista tehát próbál nem csak a legjobb funkciók alapján listázni, hiszen akkor az újak nyernének, hanem inkább azt veszi figyelembe, hogy az adott rendszer korához képest mennyire volt nagy durranás. Nézzük tehát a top 10-et!

#10: Android 5.0 Lollipop

lolipop

A 2014-ben megjelent Lollipop kicsit megosztóra sikerült, mivel megadta az úgynevezett „Material Design” (anyagias dizájn) alapját. A Lollipop-al nagyon átalakult az Android külseje, de a külső változtatásokon kívül belül is sok minden átalakult. A rendszer váltott Dalvik-ról ART-re (Android Runtime), ami nagymértékben javított az alkalmazások optimalizációján. Jobban és megbízhatóbban futottak. Ezért van az, hogy a legtöbb alkalmazás manapság csak Android 5.0-ig megy le a támogatottságban.

 

Habár a Lollipop jól nézett ki első látásra, sajnos tele volt hibákkal. Fő probléma volt a memória menedzsment. Még az erősebb készülékek is kifogytak a memóriából és döcögősre fogták a működést. Ezt sok eszköz úgy kezelte, hogy sok háttérben futó alkalmazást bezárt, amikor pedig kerestük volna őket, akkor hűlt helyük volt. A Lollipop az Android jövője szempontjából fontos volt, de voltak hibái.

#9: Android 6.0 Marshmallow

android 4.0

A 2015-ben megjelent Marshmallow célja a Lollipop hibáinak kijavítása volt. Nem volt akkora durranás, mint a Lollipop, de a maga módján, csendesen, fontos volt. A Marshmallow-ban a fejlesztők bevezettek egy nagyon fontos változást azzal kapcsolatban, hogy az Android rendszer hogyan kezeli az alkalmazás engedélyeket. Ahelyett, hogy egy alkalmazás telepítésekor egyszerre megadnánk neki minden engedélyt, megadhattuk neki az engedélyeket egyenként, folyamatosan, amikor az igény felmerült. Ez az egész Android platformot biztonságosabbá tette és nem tudott minden app mindig mindenhez hozzáférni.

A következő részben folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .