Fotózás okosan

fotózás

A mobiltelefonokat ma már nem csak telefonáláshoz és szöveges üzeneteink elolvasásához, elküldéséhez használjuk. Az internetezés mellett a kamera lett az egyik legfontosabb funkciójuk, vásárlás esetén is döntő szempont a megapixel. A mobilfotózás mára nagyon sokat fejlődött és az okostelefonok teljesen kiszorították az egyszerű, kis kompakt fényképezőgépeket. Hogy is tudna egy hagyományos fényképezőgép ringbe szállni a mai mobilokkal, hiszen az mindig nálunk van, a fontos pillanatokat azon nyomban meg tudjuk örökíteni, így tényleg nem maradunk le semmiről!

Az okostelefonok képminősége terén nincsen nagy különbség a kompakt gépekéhez képest – persze ez azért még modellfüggő -, de összességében mégis elmondhatjuk, hogy ma már középkategóriában is elérhetőek olyan több kamerás megoldások, melyekkel már ultranagy látószög és auto-fókusz (AF) segítségével kiváló minőségű fotók készíthetők, a szelfikről már nem is beszélve!

A mobilfotózás növekvő népszerűsége már külön kategóriákat is életre hívott a világ legnagyobb fotós versenyein, ezeken kizárólag mobillal készült képekkel lehet indulni. Mert a jó kép nem a drága felszerelésen múlik! Az sokkal inkább előfordulhat, hogy nem tudunk olyan jó képeket készíteni, mint amilyenre a mobilunk képes lenne…

 

Van úgy, hogy néha azt érzed, hogy a fotóid homályosak, szemcsések, vagy csak hiányzik belőlük a lényeg megragadása? Próbáld ki a tippjeinket és fejleszd a fotós készségeidet, hogy mindig ki tudd hozni a maximumot az adott pillanatból, akár csak egy pro!

Kezdjük a lencsék megtisztításával

Egy mobil sokkal több hatásnak van kitéve, mint egy hagyományos fényképezőgép. Egész nap a zsebünkben vagy a kezünkben van, így a lencsék hamar piszkossá válhatnak. Az ujjlenyomat vagy egy folt a lencsén tönkre teheti az egyébként remek felvételt, ezért óvjuk a lencséket, és fotózás előtt töröljük meg egy mikroszálas kendővel, de használhatunk speciális képernyő tisztítót is. Érdemes választani egy jó minőségű lencsevédő fóliát és egy kamera védő keretet, amennyiben komolyabb védelmet szeretnénk biztosítani a lencséknek.

Ezekre a beállításokra ügyelj

Állítsuk be a kamera rács lehetőséget a beállítások között. A rácsvonalak négy metszéspontja a kép fókuszterületei, ezek a rácsvonalak segítenek megfelelően tartani a készüléket, amikor fókuszálunk valamire, így tökéletesen be lehet állítani a pozíciót.

De még ennél is fontosabb a harmadolásos kompozíciós mód. Ennek lényege, hogy a kép tárgyát nem középre, hanem a képet függőlegesen és vízszintesen három részre osztó, egymást metsző párhuzamos vonalak valamelyik találkozásánál helyezzük el. Így sokkal energikusabb és érdekesebb képeket készíthetünk.

Ha bemozdulásmentes fotót szeretnénk, ügyeljünk a mobil stabil kitartására az exponálás után is legalább egy másodpercig. Még profibb képeket készíthetünk állványok, úgynevezett tripodok használatával. Ezek könnyen hordozhatók, ezért utazásaink során is kényelmesen magunkkal vihetjük őket. Multifunkcionális kameraállvány választása estén pedig távirányítós Bluetooth-exponálót is találhatunk a fotózáshoz, amit még a videók indításához és leállításához is használhatunk. Ezzel elkerülhetjük a legminimálisabb bemozdulást is.

A legtöbb mobiltelefon zoom funkcióval van ellátva, de azokat nem igazán előnyös használni, mivel jelentősen lerontja a képminőséget, vagyis szemcsés, elmosódott fényképeket eredményez. A zoom használata helyett általában előnyösebb közelről fotózni okostelefonnal. Ha viszont nincs lehetőség közel menni a témához, inkább utólag vágjuk meg a fotót, így nem kell feláldozni a minőséget.

Gyűjts tapasztalatot, szánj rá időt

Nyugodtan készíts több képet, vágj ki belőlük érdekes részleteket és elemezd ki azokat. A legtöbb ember nem gondolkozik a kompozíción, amikor egy fényképet megtekint, de azt képes megállapítani, hogy kellemes látványt nyújt-e. Készíts képeket egy témáról különböző beállításokkal és több szögből, majd tanulmányozd, hogy melyik tetszik a legjobban és miért. Gondolkozz el azon is, hogyan lehetett volna még jobb képet készíteni a kompozíció módosításával. Mindezt azért, hogy egy későbbi éles helyzetben már felhasználhasd ezeket a tapasztalataidat.

Akkor se keseredj el, ha elsőre nem sikerül egyetlenegy igazán jó képet sem készítened. Még a profi fotósoknak sem lesz tökéletes az összes képe. Fontos, hogy magadtól is tanulj! Ne félj kísérletezni, légy kreatív és leld örömödet saját korlátaid legyőzésében! Hiszen nincs is annál jobb, mint amikor megakad a szemed a saját fotódon és azt mondod magadban: “Hűha, nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó képet tudok csinálni! Ezt mindenkinek látnia kell!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .