A GNOME Shell 3.32 jelentősen fel fogja gyorsítani a Linux rendszereket

A GNOME Shell 3.32 megjelenése 2019 március 13-ra van időzítve, és sokan már izgatottan várják ezt a frissített Shell-t a Linux rendszerekre. Az egyik nagy örömhír, hogy teljesítménybéli fejlődést is fogunk látni, mivel az új Shell gyorsabbá is fogja tenni a disztrók nagy részét. A GNOME Shell-t használja egyébként a jól ismert Ubuntu és még sok más disztró is a Linux univerzumban.

A GNOME egyébként sokak által kritizálva volt az elmúlt időkben, mivel igencsak erőforrásigényes komponensről van szó, ha összehasonlítjuk más asztali környezetekkel. Ahogy az OMG!Ubuntu! oldal is megírta:
’’A Gnome gyakran kritika áldozata, mivel viszonylag nagy memóriaigénye van induláskor, keményen kihasználja a CPU-t is a munkamenetek során, és felhasználói felület sem tökéletes, mivel megfigyelhetők néha framerate ingadozások’’.
A GNOME a múltban valóban problémás volt, azonban a folyamatos frissítések igyekeztek áthidalni ezen problémák nagy részét. A 3.32 által ígért igazi fejlődés nagyrészt a GNOME Project és a Canonical erőfeszítéseinek köszönhető, melyek a Linux nagy részéért felelősek. A 3.32-es frissítéssel elsimítják az eddigi akadozásos problémákat a felhasználói felületen, simábbak lesznek az animációk, továbbá a betöltési időket is igyekeznek lecsökkenteni a fejlesztők mind a rendszer indulásakor, mind az operációs rendszer használata közben. Későbbi frissítések már a GNOME Shell CPU-éhes oldalára és a videokártya optimalizálásra is vetnek egy pillantást, melyért valószínűleg szintén mindenki hálás lesz.

Daniel Van Vugt, a Canonical egyik munkatársa kiemelte, hogy ezek a változások nem csak az Ubuntu disztróra lesznek érvényesek. Minden disztró javulást fog mutatni, mely GNOME Shell-t használ. Az új frissítések hivatalosan március 19-én kerülnek be a GNOME Shell 3.32.0 verzióba, azonban magát az új GNOME felületet még nem kapjuk meg egyből. Erre mindig az adott disztró frissítésével kerül sor, tehát meg kell várnunk, amíg az a disztró, amit használunk kijön egy új frissítéssel, melyben már benne lesz a GNOME Shell új verziója is. Ubuntu-ra ez a 19.04-es “Disco Dingo” frissítés személyében fog megvalósulni, mely sok más érdekességet is tartogat a felhasználók számára.
A nyílt forráskódú Linux folyamatosan frissül az aktív fejlesztőbázisnak köszönhetően, így a jövőben is hasonló optimalizálások és javítások elé nézhetünk!

Linux

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .