A legjobb eszközök egy boot-olható Linux vagy Windows USB drive létrehozására

Ha egy gépre Windows-t vagy Linux-ot kell telepíteni, de nincs hozzáférésünk egy CD-hez vagy DVD-hez, akkor az USB adathordozók jelentik a megoldást. Csatlakoztatjuk az USB-t a géphez, kiválasztjuk a boot szekvencia forrását, és már kezdődhet is a telepítés. Mik azonban azok a programok, melyekkel a legkönnyebben létrehozhatunk egy telepítő USB-t?

 
Windows USB/DVD Download Tool
Ez egy hivatalos, ingyenes program, melyet a Microsoft készített a felhasználók számára. Lehetővé teszi, hogy telepítsünk Windows 7-et, 8-at és 10-et bármiféle CD vagy DVD nélkül, egyszerűen egy USB drive-ról. A varázsló végigvisz minket minden szükséges lépésen, tehát semmi bonyolult nincs a program használatában. Gyorsan és praktikusan létrehozhatunk segítségével egy telepítő USB-t későbbi használatra.

Rufus
A Rufus egy minimalista, hordozható program, mely lehetővé teszi, hogy Windows és Linux boot USB-ket hozzunk létre. Van olyan funkciója is, mellyel ellenőrizhetjük az USB-ket rossz blokkok iránt kutatva. Windows XP-től Windows 8-ig mind 32 és 64 bites Windows verziókkal, valamint szinte az összes Linux disztróval (Ubuntu, Fedora, Mint, OpenSuse) használható a program. A Rufus-t rendkívül könnyű használni, a navigációs panelje pedig körülbelül úgy néz ki, mint a Windows-ban a felugró ablak, amikor egy merevlemezt szeretnénk formázni. A Rufus a boot USB-k létrehozásán kívül olyan szervizalkalmazásokat is fel tud telepíteni USB-kre, mint a Parted Magic, Ultimate Boot CD, és a BartPE.
 
Universal USB Installer
Ez a program kifejezetten Linux-hoz készült és több különböző Linux disztrót is felajánl, melyeket USB adathordozókra lehet telepíteni. Használat még a Rufus-nál is egyszerűbb, hiszen annyi csak a dolgunk, hogy kiválasztjuk a megfelelő Linux disztrót, megadjuk a megfelelő helyet az ISO fájl számára, kiválasztjuk forrásnak az USB eszközünket, majd rákattintunk a ’create’ (létrehozás) gombra. Annyi kikötés van, hogy az USB eszköz Fat16, Fat32, vagy NTFS fájlrendszerre legyen formázva.

Ubuntu

Ubuntu Startup Disk Creator
Ha tudjuk, hogy kifejezetten Ubuntu-ra van szükség sok gépen, akkor ez lesz a tökéletes program egy Linux-os telepítő USB létrehozására. A program ráadásul nem használja fel a teljes USB eszköz tárhelyét az operációs rendszer tárolására, a maradék helyen tárolhatunk egyéb adatot is. A Startup Disk Creator segítségével egyébként körülbelül bármilyen Debian alapú disztrót is feltelepíthetünk Ubuntu-n kívül az USB-re, ha rendelkezünk egy ISO fájllal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .