A legjobb Linux disztrók játékosok számára

Manapság egy gaming, avagy játékos disztró nem csak rengeteg játéknak és játékokhoz szükséges szoftvernek ad otthont, hanem azoknak drivereknek és támogatásnak az érintett eszközök számára is, mint például a grafikus kártya és egyéb kontrollerek, amelyek perifériaként csatlakoztathatók a géphez.
Sajnos manapság a híresebb disztrókkal ellentétben, a gaming disztrók nem kifejezetten virágkorukat élik. Ez természetesen nem azért van, mert a Linux felhasználók nem szeretik a játékokat, hanem azért, mert ezek a disztrók elég hasonlók a már jól megismert és bevált disztrókhoz, amelyek egyébként is érkeznek már a legtöbb szükséges driverrel és egyéb szoftverrel a modern grafikus kártyákhoz.
Ennek ellenére azonban vannak olyan disztrók, amelyek kifejezetten a játékra lettek optimalizálva és bizony valamilyen előnyük azért van, ha kipróbáljuk őket.

Linux


Fedora Games Spin
 
A Fedora projekt több különböző ’’spin’’-t ad ki, amelyek különböző verziói az alap disztrónak és egy bizonyos célra meghatározott eszközökkel és szolgáltatásokkal rendelkeznek. A Games Spin kifejezetten az a ’’spin’’, amely játékra készült. Rengeteg különböző játék található meg benne olyan különböző műfajokból, mint az akció, RPG, árkád és még sok más.
A 4GB-os ISO fájl bármilyen külső adathordozóról futtatható és már használhatjuk is ezt a remek disztrót, vagy alternatív megoldásként fel is telepíthetjük a merevlemezre, mint a jól ismert Fedorát. Habár nem érkezik az összes játékkal eleve, amelyek elérhetők a szoftverraktárakban, a felhasználók a YumEx applikáció segítségével letölthetik bármely kívánt játékot. Steam és Play sem található alapértelmezettként a disztróban, de ezek is letölthetők pár kattintással a gyártók honlapjáról.

Play-Linux
 
Az Ubuntu 15.10-es verzióján alapulú Play-Linux disztró kifejezetten játékra lett optimalizálva és rengeteg grafikus kártyát támogat. A Sparky-val és a Fedorával ellentétben nem érkezik egyetlen játékkal sem, azonban tökéletes platform a Play-en keresztül való játékra Linux rendszeren. Más disztrókhoz hasonlóan erre is le lehet tölteni a Steam alkalmazást és egyéb játékplatformokat.
A Play-Linux egyik előnye, hogy flash, mp3 és egyéb kierjesztéseket is eleve futtat, tehát nem kell ehhez külön kodekeket töltenünk szoftverraktárakból. Ahhoz képest, hogy maga a rendszer béta, remekül fut és minden funkciója probléma nélkül működik. Az AutoGPU telepítő ezen felül automatikusan felkészíti a rendszert Nvidia és AMD kártyák fogadására is.

Sparky Linux
 
A Sparky egy Debian-on alapuló disztró, amely a különböző asztali interfészekhez különböző kiadásokban érhető el. XFCE, Mate, LXDE és sok más asztali interfészhez is elérhető a Sparky, ami jó hír mindenkinek. A DVD kiadás 3.8 GB méretű és tele van hasznos applikációkkal, valamint játékokkal. Ez azt jelenti, hogy eleve telepített játékokhoz is egyből hozzáférünk a futtatás után. Vannak árkád, akció, sport és sok egyéb típusú játékok is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .