Hogyan mozogjunk otthonosan az Ubuntu disztró Unity asztali környezetében?

Az Ubuntu kétségkívül a legnépszerűbb Linux disztró manapság, köszönhetően barátságos és a jól megismert Windows-hoz, valamint Mac-hez hasonló vizuális kinézetnek. Az Ubuntu rendelkezik egy saját asztallal, amelyet Unity névre kereszteltek. Tehát mindegy, hogy Windows-ról vagy egy kicsit nyersebb Linux disztróról váltottunk Ubuntu-ra, az Unity környezete rendkívül felhasználóbarátként és praktikusan használhatóként fog átjönni, amikor először megismerjük.

Az Unity-nek természetesen megvannak a maga előnyei és a teljes körű használatához szükség van egy kis ismerkedésre.
A bal oldalon találhatjuk a ’Launcher’-t, avagy indítósávot, ahol a leggyakrabban használt alkalmazások indíthatók el és váltogathatunk a jelenleg futó alkalmazások között is. Csak annyi a dolgunk, hogy rákattintunk valamely ikonra, ha el akarjuk indítani az adott programot, vagy arra szeretnénk váltani a jelenlegiről. Ha jobb klikkel kattintunk egy program ikonjára, akkor előjön az úgynevezett ’Quick List’, avagy gyors lista, amely pár hasznos funkciót egyből elérhetővé tesz az adott programmal kapcsolatban. Éppen futó programokat hozzáadhatunk az indítósávhoz és le is vehetünk onnan két kattintással.
A bal fölső sarokban érhető el a ’Dash’ funkció, amely tulajdonképpen olyan, mint a Start menü. Rá is kattinthatunk az ikonjára, de a Super gombbal is aktiválhatjuk, amely a legtöbb esetben a Windows gomb. A ’Home’, avagy otthon részében a Dash-nek megtalálhatjuk a nemrég használt programokat és fájlokat. Rákereshetünk továbbá applikációkra is. Az Ubuntuban sok program található, amely az indítósávban nem található meg alapértelmezett módon. A Dash itt jön jól, hiszen egyszerűen rájuk kereshetünk és meg is nyithatjuk őket. A Dash alsó szekciójában az ’Applications’, avagy programok ikonra kattintva ki is kereshetjük a kívánt programot manuálisan, mivel ez kilistázza az összeset.

Az Unity egyik legérdekesebb funkciója a ’Workspaces’, avagy munkaállomások ablak. Ez mindig elérhető az indítósávból és csak rá kell kattintanunk. De mit is takar ez a funkció? Minden munkaállomás egy külön asztal. Ez azért előnyös, mert csoportosíthatunk bizonyos alkalmazásokat, amelyeket egy bizonyos feladatra használunk. Az egyes munkaállomásokra ablakokat is kithetünk oly módon, hogy egyszerűen átmozgatjuk őket oda. A ’Ctrl-Alt-Arrow’ (nyíl) kombinációval egyszerűen és praktikusan váltogathatunk az egyes munkaállomások között.
Az Unity az alkalmazások között váltogatást is egyszerűvé teszi és a Windows-ban már jól megismert módszert használja. Természetesen az ’Alt-Tab’ kombóról van szó, amely itt is praktikussá teszi az alkalmazások közötti navigálást. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kombó csak a jelenlegi munkaállomás (workspace) ablakai között váltogat.

Ubuntu

Az Unity rengeteg egyéb hasznos funkcióval is rendelkezik, amelyek közül sok a Windows-ban és a MacOS-ben sem található meg. Ha tehát valaki praktikus munkakörnyezetet szeretne, akkor az Ubuntu remek választásnak bizonyulhat erre a célra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .