Elfelejtettük a jelszót gépünkhöz? Van megoldás! (1. rész) – Windows

A jelszó megadását egy bizonyos felhasználói fiókhoz minden operációs rendszeren meg lehet kerülni, tehát ha elfelejtettük saját jelszavunkat mondjuk egy régen használt géphez, akkor nincs minden veszve. Ez azonban azt jelenti, hogy rosszindulatú személyek is hozzáférhetnek adatainkhoz, ha van fizikai hozzáférésük gépünkhöz. Tekintve, hogy a jelszó csak egy praktikus védelmi mechanizmus annak érdekében, hogy mások ne használják gépünket, az igazi védelem a teljes lemez titkosításában rejlik, mellyel biztosra mehetünk akkor is, ha például gépünk sokszor van idegenek közelében.

Windows-on sok módja van annak, hogy kinullázzunk egy jelszót. Első sorban a rendszer lehetőséget biztosít egy kinullázó CD legyártására, mely egy előre megadott módon kinullázza nekünk a jelszót. Ha Windows 8-at vagy 10-et használunk és Microsoft fiókkal jelentkezünk be, akkor a Microsoft fiók jelszavának kinullázása frissítése megoldja a problémáinkat. Ez könnyen megoldható, hiszen e-mail fiókunkba bárhonnan beléphetünk.
Offline módban lehetőségünk van a jelszó kinullázására hivatalos eszköz nélkül is. Az Offline NT Password & Registry Editor például kifejezetten erre a célra lett létrehozva. Ehhez először is be kell boot-olnunk a gépet egy külső adathordozóról. Használhatunk egy Live Linux disztrót is vagy bármilyen egyéb operációs rendszert, ha rendelkezünk licensz-el (a legtöbb Linux disztró egyébként ingyenes). A programmal ezután módosíthatjuk a registry bejegyzéseket, kinullázva ezzel a jelszót. Ezután boot-olhatunk a megszokott módon és be fogunk tudni jelentkezni jelszó nélkül.

Ha Microsoft fiókot használunk, akkor ez a módszer ebben az esetben is működik, mivel ilyenkor az alapértelmezett Rendszergazda fiók jelszavát nullázzuk ki, hogy hozzáférést kapjunk a géphez.
Teljes biztonságot a ’Full Disk Encryption’, avagy a teljes lemez titkosítása ad, ha garantáltan meg szeretnénk akadályozni, hogy bárki bejusson a gépbe még az előbb említett okos módszerekkel is. Fontos azonban, hogy ezt a titkosítói jelszót ne felejtsük el, hiszen ezt már nem tudjuk kinullázni, és örökké elveszítjük a hozzáférést fájljainkhoz. Az egyetlen megoldás ilyenkor a formázás és újratelepítés, melyet senki sem tesz meg könnyű szívvel. A biztonságnak ebben az esetben ára van, azonban egy könnyen megjegyezhető jelszóval kivédhetjük még az okosabb támadásokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .