Hogyan állítsuk vissza a klasszikus Start menüt Windows 8 alatt

Mind a klasszikus start gomb, mind a klasszikus start menü eltávolításra került a Windows 8 rendszerből. Ha nem válik ínyünkre a teljes képernyős, vagy a Metro stílusú Start képernyő, akkor van pár mód a jól megszokott start menü visszaállítására.
A Windows 8 fejlesztői módjában eltávolíthattuk a Metro nézetet az shsxs.dll fájl törlésével. Erre az egyszerű felhasználói módban nincs lehetőségünk. A metró nézet magába az explorer.exe-be van integrálva.
Hozzunk létre egy start menü eszköztárat.

Kissé ismeretlen funkció, de lehetőségünk van általa egyedi eszköztárakat létrehozni, melyek felfedik az adott mappa tartalmát tálcán, a képernyő alján. Ezáltal létrehozhatunk egy úgynevezett ’’pseudo’’ start menüt bármilyen további szoftver Windows 8-ra való telepítése nélkül. Egyszerűen hozzunk létre egy új eszköztárat, amely a start menü programok mappájára mutat. Kattintsunk a tálcára a főképernyőn, menjünk az eszköztár opcióra, és válasszuk ki az új eszköztár létrehozása opciót.
Gépeljük, vagy másoljuk be a következő sort a mappaválasztás felugró ablakába:
%ProgramData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
Kattintsunk a mappa kiválasztása gombra és előjön egy ’’programs’’ menüpont a tálcán.

Kattintsunk a tálcára jobb klikkel és vegyük ki a pipát a tálca zárolása opcióról, ha mozgatni akarjuk a friss programs menüpontot.
Fogjuk meg bal klikkel és helyezzük át egy számunkra megfelelő helyre, például a bal oldalra, ahol a start menü helye is volt régen.
Jobb klikkel kattintsunk a programs szövegre, ha meg akarjuk változtatni vagy elrejteni a nevét. Miután elhelyeztük, zároljuk a tálcát a tálca zárolása opció bepipálásával.

Sajnos van egy kis buktató ebben a módszerben. Nem fogja az összes programunkat mutatni. A start menü két különböző helyről szerzi a parancsikonokat. A teljes hálózatra kiterjedő ProgramData adatbázisa mellett van egy külön felhasználói Programok mappa a következő helyen:
%AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs

A képekből világossá válik, hogy a Windows Tűzfalhoz hasonlóan sok más parancsikon nem jelenik meg az eszköztárunkban.
Lehetséges, hogy létrehozunk egy második eszköztárat, amely ebből a mappából listázza ki a további programokat, valamint áthelyezhetjük a parancsikonokat az %AppData% helyről a %ProgramData% helyre.
Egy további opció az, hogy létrehozunk egy mappát, amely tele parancsikonokkal és beállítjuk, hogy az eszköztár erre mutasson.

A ViStart, egy harmadik fél gyártotta szoftver telepítése.
A ViStart eredetileg arra lett kitalálva, hogy egy Windows 7-szerű start gombot adjon a Windows Xp-hez, szóval ez alapvetően a Windows 7-es start gomb hozzáadására szolgál, amely Windows 8 alatt is működik.
A ViStart további programok telepítését is felveti. Kattintsunk az elutasít gombra.
A sikeres telepítés után már látni is fogjuk a Windows 7-szerű start menü gömbjét a bal alsó sarokban.

Kattintásra elő is jön a klasszikus start menü. Szinte minden eddigi Windows 7-es funkciója működőképes Windows 8 alatt is.
A tálcán kattintsunk a ViStart ikonra, majd kattintsunk a beállítások opcióra, ha konfigurálni szeretnénk.

Lehetőségünk van például az alapértelmezett böngésző megváltoztatására, e-mail kliensek beállítására és még sok másra.
Egy további bónusz, hogy a ViStart felülírja a windows gombot a billentyűzeten. Megnyomásra a ViStart-féle start menü jön fel és nem a Windows 8 verziója.
Az alap start képernyő elérésére továbbra is van mód azáltal, hogy a kurzort a képernyő leg-balalsóbb sarkába visszük, vagy a Charms menüből, amelyet elérhetünk, ha a kurzort a jobb felső, vagy a jobb alsó sarokba visszük.
 

2 thoughts on “Hogyan állítsuk vissza a klasszikus Start menüt Windows 8 alatt

  1. Ennél egyszerűbb megoldás is van !
    Egy kis progi ami a win8 op-on is fut.
    Classic start menü 2.9… a neve.

  2. Visszajelzés: A windows 8 start menu beállításainak elvégzése | Tudjon önről a világ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .