Hogyan gyorsítja fel az egyesített memória az Apple M1 chip-eket (3. rész)

Unified Memory

Az előző részekben megnéztünk pár dolgot az Apple M1 chip-ről és láttuk, hogy az egyesített memória architektúra, avagy UMA hatalmas előrelépést jelent a hatékonyság terén. Alacsonyabb energiafogyasztás, gyorsabb és reszponzívabb rendszer, villámgyors képfeldolgozás, gazdagabb látványvilág. Ezek mind lehetséges azáltal, hogy a számítógépes komponensek egy nagy memóriablokkból dolgoznak sok kicsi helyett.

M1 chips

Az Apple egyébként nem az első, aki megpróbálta kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket. Az NVidia például már 2014-ben felajánlott gyártóknak egy hasonló hardveres és szoftveres megoldást, amit Unified Memory-nak, avagy egyesített memóriának nevezett. A lényeg az volt, hogy adott volt 1 memóriahely, mely a rendszer bármely processzorából elérhető volt. A probléma az volt, hogy ez csak látszólag volt egységes. A színfalak mögött külön CPU és GPU memóriák húzódtak. Az Apple megoldása ezzel szemben az, hogy minden komponens valóban ugyanarra a helyre mehet adatokért a memóriában.

Mennyi RAM kell?

RAM stands

Az Apple új technológiája sajnos nem tökéletes. Mivel az M1-ben a RAM olyan mélyen van integrálva, nem tudjuk erősebbre cserélni a vásárlás után. Elveszik tehát a számítógépes világ által kedvelt komponens cserebere és turbózás. Ha például egy 8GB-os MacBook Air-t vásárolunk, akkor abban élete végéig 8GB RAM lesz. Persze érdemes megemlíteni, hogy Macbook-okban RAM-ot már jó ideje nem tudtunk erősebbre cserélni, azonban az M1 az utolsó szöget is beütötte ebbe a koporsóba.

 

Az első M1 modullal érkező Mac-ek maximum RAM-ja 16 GB lesz. Ez kevésnek tűnik, azonban figyelembe kell venni, hogy az UMA-nak köszönhetően drasztikusan többet fog érni ez a 16 GB. Egyébként átlag felhasználásra 8GB is bőven elég. Ha profi multimédiás programokkal akarunk dolgozni, akkor viszont 16GB indokolt lehet még az új technológiával is. Ha 4K vagy 8K videókat szerkesztünk, akkor mindenképp a magasabb RAM-ot válasszuk.

Tesztek

Tobb RAM

A lényeg az lesz, hogy az M1 mennyire viseli jól a multitasking-ot. Sok program egyszerre megnyitva, több böngészőablak egyszerre megnyitva, stb. Ez a hardvert is teszteli, de a szoftveres optimalizáció is sokat fog számítani. A 8GB-os M1 Macbook Air-t egyébként már tesztelték páran, hogy mennyit bír. A rendszer akkor kezdett el küszködni, amikor egyszerre 24 Safari böngészőoldal volt megnyitva, 6 másik pedig 2160p-s videót játszott le, na meg a Spotify is ment a háttérben.

A 16GB-os M1 Macbook Pro már egy teljesen más szint. Volt aki megnyitott 400 böngészőablakot meg pár programot mellé és a gép probléma nélkül ment. Látszik tehát, hogy az UMA technológia nagy előrelépést jelent a jövő Mac és Macbook termékek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .