Hogyan keletkezik a köd? Időjárásunk titkai

Kétségtelenül az egyik legbosszantóbb időjárásunkban az ősz és a téli időszak beköszöntével a gyakran előforduló köd. Ilyenkor érdemes mindig felkeresni egy pontos ködtérképet, hogy tudd, mire számíthatsz, milyen látási viszonyok vannak a közúton.

A köd különösen veszélyes a közlekedésre, legyen az nappal vagy éjszaka, csúnyán megtudja bonyolítani haladásunkat, és amennyiben nem vezetünk preventíven és elővigyázatosan súlyos balesetet okozhatunk, vagy épp szenvedhetünk el. Bár a vezető baleseti és halálozási ok közúton a gyorshajtás, az őszi, téli időszakban megnő a köd miatti kisebb-nagyobb balesetek száma is.

Nagyon fontos, hogy nem csak a látótávolság drasztikus csökkenése miatt nő a balesetveszély, hanem az útfelület megváltozása miatt is, hisz a köd érintkezik a talajjal, nedvessé, csúszóssá téve azt.

Tudjuk-e azonban, hogyan keletkezik a köd?

 

Azért jelenik meg leginkább őszi, téli, tavaszi időszakban a köd, mert teljesül az időjárás azon feltétele, hogy ekkor a talaj hajlamos drasztikusan lehűlni.

Köd akkor is keletkezhet, amikor a forró levegő egy hidegebb, óceáni áramlattal találkozik, ekkor a víz szintén telítetté válik és vízgőzzé alakul, ami köddé válhat. Ezzel a típusú köddel leginkább tengereken óceánokon találkozhatunk, ebben az esetben a levegő páratartalma legalább 70%-os.

A Föld felszínén keletkező köd tulajdonképpen nem más, mint felhő, azaz pontosabban alacsony rétegfelhő. A levegőben lévő vízgőznek a kondenzációja révén alakul ki. Ködről akkor beszélünk, amikor a levegő nedvességtartalma olyan magas, hogy 1 km alá csökken a látótávolság.

A levegő nedvességtartalma a Föld felszínén 3 féle módon alakulhat ki:

  • valamilyen módon plusz nedvesség kerül a levegőbe
  • a levegő a harmatpont hőmérséklete alá hűl
  • két különböző levegőréteg keveredésével (meleg és hidegebb levegő közel azonos telítettséggel)

Mindenképp érdemes ködtérképet megnézni elindulás előtt, vagy hidegebb reggeleken, estéken út közben is, mert sok esetben a köd – amennyiben minden feltétel adott – nagyon hamar képes a Föld felszínén kialakulni. Főleg völgyes területeken, mivel a közeli dombos, hegyes vidékről a hideg levegő a völgyek aljára nagyon gyorsan tud ereszkedni, a meleg levegő pedig folyamatosan felfelé törekszik, találkozásuk során pedig megtörténik a kondenzáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .