Hogyan működnek a Youtube algoritmusai? (1. rész)

Több, mint egymilliárd felhasználóval és milliárdnyi órányi videóval, csodának tűnik, hogy a Youtube minden nap fel tudja dobni számunkra a releváns videókat. De vajon hogy csinálja a Youtube mindezt? Tagadhatatlan, hogy ezernyi ember munkája van benne!

Az igazság azonban az, hogy a részleteket a belsősökön kívül senki nem tudja. Bizonyos részig még maga a Youtube cég sem. Bizonyos algoritmusok alapján a Youtube megjegyzi, hogy milyen típusú videókat nézünk, és releváns videókat dob fel nekünk a későbbiekben. Érdekes módon azt is figyeli, hogy mit nem nézünk a javaslatok közül, így a későbbiekben az ilyen típusú videókat nem fogja felajánlani. A Google természetesen nem fogja elmondani, hogy mindez hogyan működik, hiszen bizonyos emberek kihasználnák az információt. De akkor mi az a kevés, amit tudunk?

A Youtube egy úgynevezett ‘Machine learning’ (gépi betanulás) modell alapján működik. Megadunk neki bizonyos bemeneti információkat, az algoritmus pedig sorba rendezi a kimeneti információkat annak megfelelően, hogy mennyire helyesek. Nézzünk egy példát: El akarjuk érni, hogy a mesterséges intelligencia algoritmus meg tudjon különböztetni kutyákról és macskákról készült képeket. Megadunk egymás után kettessével képeket az algoritmusnak, az elkezd választani, mi pedig jelezzük, ha jól választott. Minél többet talál el, annál jobbá válik a megkülönböztetésben az elkövetkező képeknél. A végeredmény az lesz, hogy az adott algoritmus minden esetben meg tud különböztetni egy kutyás képet egy macskás képtől. Egy mércét használ – jelen esetben cat-o-meter, avagy macska-mérce – a választások meghozatalához, tehát minden képnél meghatározza, hogy a kép mekkora százaléka ‘macska’.
 
A Youtube algoritmusai hasonlóan működnek, azzal a különbséggel csak, hogy a Youtube a megtekintési időt nézi minden videónál, avagy azt, hogy mennyi ideig néztük az adott videót. Ez értelemszerű, hiszen a Youtube nem akarja, hogy az emberek csak lépegessenek pár másodpercenként videók között, hiszen az több munka a szervernek és nekik is, valamint kevesebb idő a reklámokra. A lényeg, hogy mindenki minél tovább nézzen egy videót.

Ez természetesen mindennek csak az alapja. Egyéb paramétereket is figyel a platform, mint például: nézők megtartása (tehát, hogy nem kapcsolnak el pár másodperc után), klikkelés utáni benyomás (like-ok, kommentek, stb), valamint egy halom egyéb dolgot, melyről nem tudunk. Egyértelműen érdekes dolgok történnek a kulisszák mögött. A következő részben 1-2 konkrét esetet is megvizsgálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .