Hogyan optimalizáljunk Mac-et gyerekeknek? (1. rész)

Mac optimalizalas

A mai fiatalok egyre korábban szoknak rá az internetezésre, először általában a telefonon keresztül, azonban bizonyos életkor után a számítógép is fontossá válhat, különösen a fiúk számára, akik szívesen kipróbálják az IT világát. Az internet azonban sok rossz dolgot tartogathat egy gyerek számára, ezért Mac-en is fontos a megfelelő számítógépes környezet biztosítása a fiataloknak. A Windows-hoz hasonlóan a MacOS is rendelkezik beépített szülői felügyelettel és lehetőségekkel, melyek segítenek biztonságosabbá tenni a számítógépezést e platformon.
Mac
Az első lépés, hogy eldöntsük, hogy a gyerek vagy a mi gépünket használja külön felhasználó fiókkal, vagy a sajátját. Mindkét esetben olyan felhasználó fiókot kell létrehoznunk, mely az ő igényeinek felel meg. Ha több gyerek is használ egy gépet, akkor mindegyiknek érdemes létrehozni külön felhasználói fiókot megfelelő tárhelyet allokálva az egyes fiókoknak. Ha a gyerek még fiatal de saját gépe van, akkor először is ne adjunk nekik rendszergazdai jogokkal rendelkező fiókot. Ezt tartsuk meg magunknak.Turn On.
Ha a rendszer feltelepült, akkor a Rendszerbeállítások – Felhasználók és Csoportok (System Preferences > Users and Groups) útvonalat követve hozzunk létre egy új fiókot a gépen. Az azonosítást elvégezhetjük jelszóval, Apple Watch-al vagy Touch ID-vel is. Kattintsunk a „+” opcióra (plusz), majd válasszuk ki a normál (standard) fióktípust. Írjuk be az egyéb szükséges információkat, majd kattintsunk a Fiók Létrehozása (Create User) opcióra. Fontos, hogy ne a rendszergazdai szintű fiókot válasszuk ki. A normál jogokkal rendelkező fiókokon nem tudnak a felhasználók engedély nélkül alkalmazásokat telepíteni. Fiatal kisgyerekek számára ez tökéletes, míg meg nem tanulják a felelősségteljes felhasználását a gépnek. A programok telepítésének korlátozása azért hasznos, mert egy böngészőben jól le tudjuk korlátozni, hogy milyen oldalakra ne jusson el a felhasználó. Egy másik böngésző telepítésével azonban ezek a korlátozások megkerülhetők.Use Screen Time Passcode
MacOS 10.15 (Catalina) és az azutáni verziókon a szülői felügyeleti eszközöket a „Screen Time” szekcióban találjuk a Rendszerbeállításokon belül. Korábbi verziókon az elérési útvonal kicsit más. A rendszer verzióját úgy deríthetjük ki, hogy az Apple logóra kattintunk és kiválasztjuk az „About this Mac” opciót.
A következő részben megnézzük, hogy a gyerekek saját fiókjaiban milyen dolgokat érdemes szabályozni és beállítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .