Hogyan töltsük gyorsan Android telefonunkat (1. rész)

Android tolto

A kérdés elsőre furának tűnhet, hiszen nincs más dolgunk, mint csatlakoztatni a gyári töltőt, bedugni egy hálózati aljzatba és várni. A modern gyorstöltés funkció segítségével egy Android készüléket kb. 1-1.5 óra alatt fel lehet tölteni 100%-ra egy jó állapotú akkumulátor esetében. Azonban mi a helyzet, ha nagy a sietség és gyorsan kéne pár % a telóra? Vannak alternatívák.

Néhány lifehack

fali tolto

Ha a telefont úgy töltjük, hogy az közben be van kapcsolva, esetleg használjuk is, akkor értelemszerűen közben energiát fogyaszt. A töltés hőtermeléssel jár, melyet megtold a telefon használatának hőtermelése. A kettő együtt lassíthatja a rendszert és a töltést is. Ha tehát mindenképp töltöttséged szeretnénk nyerni, akkor kapcsoljuk ki a töltés időtartamára a telefont. A kikapcsolt telefonnal minden energia a töltőből az akksiba megy.

A telefont tölteni szinte bármilyen forrásból lehet, mely USB kimenetet tud. Tehát a telefont tölthetjük laptopról, PC-ről, sőt talán még egy tévéről is. A különbség abban van, hogy a töltési teljesítmény a számítógépes USB portok esetében kisebb, mint egy hálózati aljzatba csatlakoztatott gyári töltő esetében. A telefon sokszor ki is írja, hogy az eszköz lassan töltődik. Használható a kocsikban is szivargyújtó a telefon töltésére, ha az autó elektromos rendszere 12V-os. A szivargyújtó egész jó töltési sebességet kínál és megközelíti a gyorstöltését.

Vezetékmentes töltés? Inkább ne

wireless tolto
 

A vezeték nélküli töltők praktikusak, ha nem szeretjük a kábeleket, de nem biztosítják a legnagyobb töltési sebességet. Ha éjszakára fel akarjuk rakni tölteni a telefont, akkor jó megoldásnak számítanak, de a gyors töltésben nem a legjobbak. Vezeték nélküli töltés esetében az elektromos energia nagyobb része alakul hővé. Ez tovább növekszik, ha a töltő tekercsei és a telefonban lévő töltőtekercsek nincsenek egymáshoz képest megfelelő pozícióban. A vezetékmentes töltés lassabb és általában több elektromos energiát is igényel, amiről a villanyszámlára érzékenyek jó, ha tudnak.

Hivatalos gyorstöltő kábelek

mobil toltok

Sok telefonhoz gyártanak hivatalos gyorstöltő kábelt és adaptert. A legtöbb Samsung töltő eleve olyan, hogy képes a telefont gyorstölteni, ha a kábel ép és a telefon aljzata nem sérült. A gyorstöltés funkció jellemzően akkor veszik el, ha a kábel sérült vagy koszos az aljzat és nem tökéletes a kapcsolat a töltő és a telefon között. Android esetében több különböző gyorstöltési sztenderd létezik, többek között ott van az USB Power Delivery, Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging és még pár. A következő részekben ezekről lesz még szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .