Hogyan vigyünk át egy Windows 10 licenszet egy másik gépre?

Ha egy gépre már megvásároltunk egy Windows licenszet, azonban úgy hozta a sors, hogy lecserélnénk ezt a gépet, akkor értelemszerűen nem akarjuk újra megvenni az operációs rendszert az új gépre. A licensz áthelyezése a két gép között egyáltalán nem bonyolult. Egy szimpla paranccsal deaktiválhatjuk a régi gépet és aktiválhatjuk az új gépet a Windows szemeiben.

A Windows licenszek igen drágák. A 100-200 dollár között mozgó licenszek áráért vehetnénk manapság 1 TB tárhelyet, RAM-ot és sok mást, így mindenképp érdemes gazdálkodni azzal az 1 kulccsal, ami már megvan. Van egy olyan parancs, hogy ’slmgr’, mely lehetőséget ad a licenszek áthelyezésére, azonban van néhány szempont, melyet követni kell a művelet során.
Először is ez a parancs nem fog működni az úgynevezett OEM licenszek esetében. Ezek azok, melyek olyan gépekhez érkeznek, melyeket egy boltban vásároltunk és ingyen volt hozzá a Windows. Ezeket a licenszeket a gyártók belekódolják a hardverbe, így nem áthelyezhetők, nem dektiválhatók. A Windows 7 és 8 licenszekkel továbbra is aktiválható egyébként Windows 10 licensz, azonban csak a sztenderd aktiválási folyamaton keresztül, és nem az ’slmgr’ parancs használatával.

A folyamat megkezdése előtt keressük elő a licenszkulcsot. Ha ez megvan, akkor nyissunk meg egy rendszergazda jogokkal rendelkező parancssort. Ehhez a keresőbbe üssük be azt, hogy ’cmd’. Az előugró parancssor ablakba írjuk be a következő parancsot:
’slmgr.vbs /upk’   (aposztróf nélkül). Ha megvan, indítsuk újra a gépet.
Ha azt tervezzük, hogy gépünket eladjuk, akkor a licenszet a registry adatokból is érdemes eltávolítani. Ehhez a következő parancsot is gépeljük még be:
    ’slmgr.vbs /cpky’
Ha minden sikerült, akkor régi gépünk licenszét deaktiváltuk. A Windows-t továbbra is használhatjuk, azonban nem lesz úgy kezelve, mint egy egyedi, teljes értékű verzió, tehát nem lesz aktivált státuszban. Az új gép aktiválásához az új gépen szintén nyissunk egy parancssort, majd a következő parancsot használjuk:
    ’slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-#####’   (A # karakterek helyére a licenszkulcs kerül)

Fontos megjegyezni, hogy ha olyan licenszkulcsot ütünk be, mely nem lett deaktiálva, akkor eleinte sikeres lesz az aktiválás, azonban később gépünk átminősül nem aktivált státuszba. Ha a parancssor nem tetszik, akkor a rendszerbeállításokban megkereshetjük a Windows Aktivása részleget és ott is beírhatjuk a kulcsot. Ezzel pedig a licenszet át is helyeztük új gépünkre!

2 thoughts on “Hogyan vigyünk át egy Windows 10 licenszet egy másik gépre?

  1. Mennyi az átfutási idő a Microsoftnál?

    Értem ezalatt azt, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a Microsoft rendszereiben teljeskörűen nyugtázva legyen a deaktiválás ténye?

    Gondolom csak és kizárólag ezen átfutási idő elteltével lehet és érdemes a másik gépen a reaktiválást végrehajtani.

    Ugye?

  2. Ha a régi gépemen az alaplap meghalt végleg és nem férek hozzá semmihez akkor milyen más megoldás van a retail licensz átvételére egy másik gépre ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .