Mi a különbség a Windows és a Windows Server között? (2. rész)

Az előző részben megtárgyaltunk néhány alapvető különbséget a Windows 10 és a Windows Server között. Ezek főleg azzal voltak kapcsolatosak, hogy mely operációs rendszert mire tervezték. Alapjában véve szinte ugyanúgy néznek ki, azonban fő feladatuk teljesen más. Ebből következett az is, hogy más jellegű hardvert támogat a sima Windows és a Windows Server is. Nézzünk meg még néhány fontos különbséget, hogy a lista extenzív legyen!

A Windows Serverbe számos olyan funkció nem került bele, ami az átlag felhasználó számára fontos lehet például egy Windows 10-ben. Ilyen a Cortana, a Microsoft Edge és a Timeline is. Az Edge helyett a Server például továbbra is Internet Explorer-t használ, és ez is korlátozva van, hogy ne nagyon böngésszenek rajta az emberek úgy, mint a szokásos rendszereken. Erre a biztonságra értelemszerűen azért van szükség, mert a szervergép sokszor érzékeny adatokat tárol, valamint többszáz másik géppel is kapcsolatban állhat.
A Windows Server operációs rendszer a Microsoft fiókokkal való bejelentkezést sem támogatja, így egy másik PC-n megadott beállításainkat nem tudjuk csak úgy átimportálni egy Windows Server-es gépre. Vagy helyi fiókkal vagy domain fiókkal kell bejelentkeznünk. Ami még hasznos, hogy a Server-es gépek a frissítéseket teljesen kikapcsolhatják. Ez a funkció a sima Windows operációs rendszereken nem elérhető. A frissítéseket megkapjuk, ha akarjuk, ha nem.

Könnyen látható, hogy a Windows 10 a mindennapi felhasználók számára, személyi számítógépekhez készült, míg a Windows Server csak azért létezik, hogy professzionális, praktikus és biztonságos módon lehetővé tegye szerverparkok, szervergépek üzemeltetését. Nincsenek benne csicsás dolgok, felesleges extrák. Csak a lényeg. Ezzel furcsamód magas költségek is járnak. Míg a Windows 10 licensz ingyenes, ha már volt jogtiszta Windows 7, 8 vagy 8.1 licenszünk, a Windows Server licenszek beszerzése nem olyan egyszerű, mivel főként cégek, vállalkozások számára lett a rendszer létrehozva. Attól függően, hogy mekkora a cégünk, egy Windows Server licensz 500 és 6200 dollár között is mozoghat. Látszik, hogy átlagos felhasználók számára ez bőven nem éri meg, de ez így is van rendjén.

Ha nem akarunk sok gépet üzemeltetni és telepíteni, akkor a sima Windows 10 tökéletesen megfelel. Ha viszont cégünk IT infrastruktúráját szeretnénk kibővíteni, akkor jó eséllyel szükség lesz egy Windows Server licenszre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .