KDE 4.3 telepítése Kubuntu Jauntyra

Most, hogy megjelent a végleges KDE 4.3 ideje frissítenünk a Kubuntunkon futó KDE-t. Ehhez egy külső tárolót kell csak beállítanunk rendszerünkbe.

Egy kis ízelítő videó KDE 4.3-ról

Elvégezhetjük a tároló hozzáadását Synaptic segítségével, azonban Konzolból (terminál) és Kate (vagy más szövegszerkesztő) segítségével sokkal gyorsabban megoldható.
Szóval, először is szerkesztenünk kell a sources.list fájlt, mely a tárolókat tartalmazza.
Nyomjunk a KDE-ben egy ALT+F2-t, erre előjön a Futtatás ablak. Ide írjuk be a következő parancsot, mellyel root jogokkal megnyitjuk szerkesztésre a tárolókat tartalmazó konfigurációs fájlt:

kdesu kate /etc/apt/sources.list

KDE4 Futtatás
KDE4 Futtatás

A megnyíló Kateben menjünk a szöveg végére, nyissunk egy új sort enterrel, majd a következő két sort másoljuk be (és a végén nyomjunk egy entert, hogy a fájl vége egy üres sor legyen)

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu jaunty main
deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/staging/ubuntu jaunty main

Kate /etc/apt/sources.list
Kate /etc/apt/sources.list

Mentsük a fájlt, majd nyissunk egy Konzolt. A konzolba adjuk ki a következő parancsot, mely telepíti a PPA tároló hitelesítési kulcsát

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 8AC93F7A
 

Miután hozzáadta rendszerünkhöz a kulcsot, frissítsük a tárolókat, majd a rendszert. Konzolból a következő parancsokkal tehetjük meg ezt:

sudo aptitude update
sudo apt-get upgrade
sudo aptitude dist-upgrade

Pár kép a KDE 4.3 környezetről, ízelítőként

KDE 4.3 desktop
KDE 4.3 desktop

KDE 4.3 social
KDE 4.3 social

KDE 4.3 Desktop
KDE 4.3 Desktop

KDE 4.3 games
KDE 4.3 games

3 thoughts on “KDE 4.3 telepítése Kubuntu Jauntyra

  1. Nagyon sokáig azon az állásponton voltam, hogy megvárom a novembert a frissítéssel (ekkor jön ki a kedvenc disztróm következő kiadása), de a KDE 4.3 annyira jó sikerült a képekből és a videóból ítélve, hogy ezt vártam vele és frissítettem. Remélem a Kubuntu fejlesztők is összekapják magukat és végre egy életképes disztrót tudnak majd kiadni, mert nagyon szükség lenne rá.
    Ja és van magyar IRC csatorna is a Freenode hálózatán, a #kde.hu szoba. 😉

  2. No akkor most ez Ubuntu alatt hogy is van? Gnome felület van ugye alapban, s szeretném ezt is kipróbálni, akkor hozzáadom a tárolót, és a synapticban mit is kell keressek? Zavar, hogy nem a windowsban megszokott módon van ez a telepítés… S kicsit össze is zavar…. ez a sok lib meg mittom én…:D

  3. @plasticbomb1:
    Elárolom a nagy titkot (bár nem Ubuntu-t használok), hogy szerintem csak a kubuntu-desktop csomagot kell telepítened, és az utánarántja a lib-eket, mint függőséget. Utána elmehetsz inni valamit, nekem is közel 500MB volt a frissítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .