Meglepetések az Ubuntuban

Easter egg azaz húsvéti tojás. Nem, nem a hagyományos húsvéti tojásokról lesz most szó, hanem a digitális húsvéti tojásokról. Bizony, az Ubuntuban is lehet találni belőlük bőven, íme néhány darab.

1. Mark Shuttleworth elrejtett szám szerint 5 képet az űrről, amit ő maga készített. Jaunty kiadásban találtam meg, nem tudom hogy a korábbiakban szerepel-e. Megtalálhatók az /usr/share/backgrounds mappában.

Képek az űrből
Képek az űrből

2. Egy játék is el lett rejtve az Ubuntuba. A neve Gyilkos GEGL-ek a mély űrből. Előhívni az Alt+F2 billentyűparanccsal tudjuk, beütve a következőt:

gegls from outer space

gegls from outer space
gegls from outer space

3. Egy úszkáló hal, név szerint Wanda jelenik meg a képernyőnkön, ha szintén az Alkalmazás futtatása (Alt+F2) címsorba beírjuk hogy:

free the fish

Ha azt akarjuk hogy elússzon kattintsunk rá, később vissza fog jönni. Jelentkezzünk ki, majd jelentkezzünk be ha nem akarjuk hogy Wanda úszkáljon nekünk.

free the fish
free the fish

4. Minden Ubuntu kiadásnak van neve, ám azt kevesen tudják hogy vannak alternatív nevei is a kiadásoknak. Megtekintésükhöz konzolba írjuk be a következő sort:

zgrep "The.*Release" /usr/share/doc/dpkg/changelog.Debian.gz
 

zgrep
zgrep

5. Terminálba írjuk be az alábbiakat egymás után, és két ASCII kép lesz a jutalmunk:

aptitude moo
aptitude -v moo
aptitude -vv moo
aptitude -vvv moo
aptitude -vvvv moo
aptitude -vvvvv moo
aptitude -vvvvvv moo
sudo apt-get moo

moo
moo

6. Írjuk  be az

aptitude --help

parancsot és nézzük meg az utolsó sorát! 🙂

Szuper tehén
Szuper tehén

7. Írjuk be a Mozilla Firefox címsorába hogy about:mozilla és láthatjuk Mozilla könyvét. Az about:robots parancs beírásával pedig megnézhetjük mit üzennek nekünk a robotok!
The Book of Mozilla
The Book of Mozilla

Gort! Klaatu barada nikto
Gort! Klaatu barada nikto

9 thoughts on “Meglepetések az Ubuntuban

 1. 1. ez nem easter egg; az ubuntuhoz (és a legtöbb egyéb linux distrohoz) szoktak csomagolni háttérképeket; ezeknek a default könyvtára a /usr/share/backgrounds/
  2 és 3. nem az ubuntu eggje, hanem a Gnome-é; más distrokban is előfordul.
  5 és 6. az aptitude eeggje, több distron is előfordulhat
  7. nem az ubuntu egg-je, hanem a firefox-é, a windowsos verzióban ugyanúgy benne van…

 2. windows xp professionalban az a nagy meglepetés hogy a narrátor benne van. csak a start menüben nem
  start > futtatás > narrator > és olvas is angol akcentussal
  borzalmas

 3. 1.A háttér megváltoztatásánál nincs benne, csak a mappa előkeresésével találjuk meg, szerintem nem fog mindenki az usr/share/backgrounds mappában kutakodni, úgyhogy easter egg.
  2,3,5,6 Több disztrón is előfordulhat, szerintem ezekbe az Ubuntu is beletartozik. Mért ne írhatnám ide? Ez a leírás azoknak szól akik Ubuntut használnak, a kutyát nem érdekli hogy az Ubuntun belül melyik program eggje.
  7. Szerintem senki sem mondta hogy a windowsos firefoxban nem működik. Valóban nem az Ubuntu eggje, de ezen a rendszeren is működik, nekem tetszett és gondoltam besorolom ide.

 4. „nem fog mindenki az usr/share/backgrounds mappában kutakodni”
  Easter egg az, ami el van rejtve. Az usr/share/backgrounds ugyanolyan default könyvtár a háttérképeknek, mint windowsban a telepítéshez a c:\program files… és nem csak a firefox használja, hanem általában a programok nagy része (például a Gnome is itt néz körül legelőször desktop wallpaperekért).
  2,3,5,6: Ha a cikk címe az, hogy „Linuxos easter eggek, amik az Ubuntuban is előhozhatók”, nem szólok egy szót sem, de a cikk címe arra utal, hogy ezek ubuntu specifikus eegg-ek.
  7: Lásd, mint fent, értelemszerűen FF-el.

 5. A gnome is itt néz körül, még se látja ezeket a háttereket… épp ezért easter egg.
  2,3,5,6: Én ezt a címet adtam neki, ha nem tetszik csinálj másikat.
  7. Lásd fentebb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .