Melyik a legjobb antivírus Windows 10-re (vagy elég a Windows Defender?) 2. rész

Avast

Az előző részben megnéztük, hogy a vírusok sokat változtak az elmúlt években, és a klasszikus kártevők elleni védelem már egész jól megoldható a Windows Defender segítségével, mely a Windows 10 alapvető részeként érkezik már, és ez képezi az első védővonalat minden számítógépen a kártékony programok ellen. A modernebb vírusoknak azonban már nem az a célja, hogy kárt tegyenek gépünkben, inkább az, hogy irányítsák azokat. Ezek ellen pedig a Defender már nem a legjobb választás.Windows Defender
Mint említettük, a Defender azért szerethető, mert egyáltalán nincs útban és semmi olyannal nem érkezik, ami szemétnek minősülne. Cserébe viszont kissé minimalisztikus, és nem minden modern kártevő ellen véd.
Éppen ezért egy kétrészes védelmi rendszerre van szükség, melyben a Windows Defender elbánik a régebbi vírusokkal, és egy újabb vírusirtó pedig a modernebb fajtákkal. Mindez persze a költséghatékonyság jegyében íródik, hiszen választhatjuk például az ESET Antivirus-t, mely minden téren jól teljesít, viszont folyamatos licensz kell hozzá.WindowsDefender
A Malwarebytes az egyik legjobb ingyenes vírusirtó jelenleg a piacon, és kifejezetten az olyan kártevők ellen let kifejlesztve, melyek átvennék az irányítást gépünk felett. Főleg a böngészőt és a beépülő modulokat kell védeni, ugyanis a támadók ezeket célozzák a leggyakrabban. A Malwarebytes rendkívül ügyes az úgynevezett PUP-ok, avagy potenciálisan nem kívánatos programok (Potentially Unwanted Programs) megtalálásában. A 3.0-s verzióban már a legtöbb hátsó kapus támadásokat is kivédi, főleg a zero-day támadásokat (emlékezzünk csak a Flash esetére). A Malwarebytes-nak van egy anti-zsaroló mechanizmusa is, mely a CryptoLocker-hez hasonló zsaroló vírusok ellen hivatott fellépni. A fizetős verzióban megkapjuk mindezt évente 40 dollárért.

Malwarebytes
Malwarebytes

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Malwarebytes-al nem érdemes teljesen lecserélni a hagyományos vírusirtókat. A Defender-hez hasonló programok blokkolják a káros programokat, míg a Malwarebytes azon dolgozik, hogy a kihasználáson alapuló vírusok sose érjék el gépünket. A Malwarebytes azért jó választás, mert békésen létezik a Defender mellett.
A vírusirtók fontos szerepet töltenek be manapság életünkben, azonban fontos azt is tudni, hogy a vírusok nagy részét a tudatos netezéssel el lehet kerülni. Ha vírusirtóink életbe lépnek, akkor az esetek nagy részében olyan oldalakon járunk, ahol nem kéne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .