Mi a frissítési frekvencia a monitoroknál, és hogyan lehet megváltoztatni Windows-on?

A frissítési frekvencia (refresh rate) az a szám, amennyit a monitor képe frissül egy másodperc alatt. 60 Hz esetén például monitorunk egy másodperc alatt 60-szor frissíti a képet. De mi ennek a relevanciája manapság és miért fontos, hogy jó frissítési frekvenciájú monitort válasszunk?

A nagyobb frissítési frekvencia szebb, letisztultabb képet és dinamikusabb megjelenítést eredményez. Sok gamer konfiguráció ezért választ már 144 Hz-es és akár 240 Hz-es monitorokat, hiszen ezek jobb megjelenítést biztosítanak, mint a klasszikus 60 Hz-es monitorok. A frissítési frekvencia alapjaiban a régi CRT monitoroknál volt igazán fontos, mivel az alacsony frekvenciás monitorok láthatóan villogtak, ahogy a kép frissült. Modern LCD monitorokon ez a jelenség már nem figyelhető meg alacsonyabb frekvenciáknál sem, viszont a magasabb frissítési frekvencia általánosságban szebb képeket eredményez.
A különbség a friss szem számára a legélesebb, amikor monitort váltunk. Már a kurzor mozgatásakor is látszani fog a különbség egy 144 Hz-es és egy 60 Hz-es monitor között. A maximálisan elérhető frissítési frekvenciát mindig a monitor határozza meg. Alapértelmezett esetben a maximális frekvencia kerül használatba, azonban bizonyos esetekben ez nem automatikus, és előfordulhat, hogy operációs rendszerünkben magunknak kell ezt beállítani.

Windows 10-en jobb az asztalon egy jobb klikk után válaszuk ki a ’képernyő-beállítások’ opciót. Ha a felugró menüben legörgetünk, akkor látni fogunk egy olyan opciót, hogy ’speciális megjelenítési beállítások’. Ezután kattintsunk a ’képernyő-illesztőprogram tulajdonságai a következőhöz: 1’, majd navigáljunk a monitor fülre és a ’képernyő frissítési gyakoriság’-ot állítsuk be az általunk kívánt értékre. Ha nem a maximális van kiválasztva, akkor most megadhatjuk, hogy azt használja a rendszer, és monitorunk már 100%-os megjelenítési szépséggel fog dolgozni (ha eddig nem tette).

A Windows-nak elvileg ki kell jeleznie az összes lehetséges frissítési gyakoriságot, melyet a monitor támogat. Ha nem látjuk az összes lehetséges frissítési frekvenciát, melyet a monitorunk gyártója megadott, akkor lehet, hogy frissíteni kell 1-2 driver-t, többek között a grafikus driver-eket, hogy elérhetők legyenek a 60 Hz-nél nagyobb frissítési frekvenciák. Továbbá, ha olyan kábelt használunk, mely nem képes elég adatot továbbítani egy magasabb frissítési frekvencia érdekében, akkor le kell cserélnünk a kábelt.
Nem kevés pénzt fizettünk egy új monitorért? Most már nincs akadálya a magasabb frissítési frekvenciáknak!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .