Mi a legkevesebb, amit legalább érdemes okostelefonra költeni (1. rész)

okostelefon

Az egyik leggyakoribb kérdés manapság, hogy mennyiért érdemes okostelefont venni. Mi az az alsó határ, ami alatt több gondunk akad, mint amennyit eltűrünk? Mi az a felső határ, ahol már nem éri meg többet költeni? Nos, komplex téma áll előttünk, hiszen a megfelelő okostelefon megválasztása mindig a felhasználó igényeitől és büdzséjétől függ. Nézzünk pár támpontot, ami segíthet a választásban!

Gyorstippek

okos telefon

Az okostelefonok olyan szintre fejlődtek, hogy az olcsóbbak is bírnak szinte az összes hasznos funkcióval, melyre az átlag felhasználóknak szüksége lesz. Ha viszont erőteljesebb processzort, jobb játékélményt és szebb külsőt és kijelzőt szeretnénk, akkor a költségek ilyenkor szoktak hatványozódni. Na meg persze a márka nevét is meg kell sokszor fizetni.

2021-ben egész jó telefont lehet vásárolni 70.000 forintért, és egy remek telefont szerezhetünk 120.000 forintért. Viszont még ez sem az a kategória, ahol a legújabb trendiségek vannak, mint például a hajtogatható képernyő, 5G, stb. A következőkben végig megyünk a tipikus árkategóriákon és megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak, mit várhatunk az egyes készülékektől.

30.000 forint és alatta: mindenképp használtat!

okostelefon processzor
 

30.000 forint alatt telefont venni elég érdekes választás. Ha többet akarunk, mint egy „basic” okostelefon, akkor komoly áldozatokat kell hoznunk teljesítmény, tartósság, tárhely, kijelző és kamera minőség terén is. Ha mindenképp az alsó kategóriából szeretnénk választani és egyszerűen csak egy olyan okostelefonra van szükség, mellyel lehet internetezni és telefonálni, akkor használt vagy újra felújított (refurbished) készüléket érdemes venni.

Az Android telefonok értéke gyorsan csökken, tehát találhatunk 30.000 forint körül 2-3 évvel ezelőtti csúcskészülékeket apróbb esztétikai hibákkal. Ha nem használhatatlan és működik, akkor jó eséllyel sokkal jobb élményt fog nyújtani, mint bármely olcsó kínai 30.000 forintos új készülék. Körülbelül ugyan addig fogják viszont húzni, 2-3 év. Ha befektetünk egy akksi cserébe, akkor talán tovább.

30.000 és 60.000 között: az áldozatok völgye

okostelefon valasztas

Ebben az árkategóriában már gondolkozhatunk új, boltban vásárolt telefonban, azonban ez az alsó kategóriát képviseli. Megkapjuk az Android és iOS jól ismert, sztenderd funkcióit, és a telefonok elég jók játékok futtatásához is. Amiről viszont jó eséllyel le kell mondani, az az NFC, vízállóság és a biometrikus azonosítás is. Lassabb processzorok, kevés tárhely, az alkalmazások nem fognak olyan gyorsan futni és maga az operációs rendszer sem lesz a leggyorsabb.

A következő részben folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .