Véget ért az Adobe Flash korszaka (2. rész)

Adobe Flash Player

Az előző részben láttuk, hogy a Flash lehetővé tette bárkinek, hogy egyszerű animációkat, játékokat és menő reklámokat készítsen, de akár komplett weboldalak is létrehozhatók voltak. A Flash hatalmas népszerűségre tett szert, mivel korlátok nélküli vektor alapú grafikával dolgozott és minden fájlméret kicsi volt. Nézzük, hogy a Macromedia hogyan fejlesztette tovább és milyen hibái merültek fel a későbbiekben!

A Flash továbbfejlesztése

Flash Content

2000-ben a Macromedia elkészült a Flash 5-el, melyhez megérkezett az ActionScript is. Ez egy alapvető szkriptelési nyelv volt, mely nagyon hasonló volt az akkori JavaScript-hez. 2005-ben a Macromedia céget felvásárolta az Adobe Systems és ők fejlesztették tovább.

A Flash-nek volt köszönhető, hogy megszülettek olyan híres és kedvelt weboldalak, mint a Newgrounds, mely egy szórakoztató játékplatform volt. Olyan animációk is születtek, mint a Xiao Xiao pálcikafigurák, továbbá webes komédiasorozatok is készültek, mint a Homestar Runner. Mindezek mellett azonban a Flash a videó stream-elés felfedezésében is nagy szerepet játszott. A Flash-be épített FLV tároló lehetővé tette, hogy megjelenítsünk videótartalmat bármilyen böngészőben, ha telepítve volt a Flash Player. Volt idő, amikor a YouTube, Vimeo és a Google Video használatához kötelező volt a Flash Player. Az első fizetős stream-elős szolgáltatások, mint a Hulu és a BBC iPlayer szintén igényelték.

Adobe Flash
 

A web sztenderdek azonban hajlamosak elavulni idővel. Habár a Flash kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az internet színesebbé, interaktívabbá és mókásabbá váljon, hamarosan jelentkeztek a problémák. Tisztává vált, hogy a web szükségletei hamarosan jóval meghaladják azt, amit a Flash biztosít.

A Flash problémái

Virágkorában a Flash működtette az internet nagy részét, ami egyidejűleg hatalmas felelősséget rótt az Adobe vállára. Az egész kreálmányt egyetlen entitás fejlesztette és tartotta karban, és ahogy nőtt a népszerűsége, úgy lett egyre népszerűbb célpont a hackerek számára. Nem kellett sok időnek eltelnie és az ActiveX és a Java mellett a Flash-t is biztonsági kockázatnak minősítették. Az Adobe nem tudta teljesen biztonságossá tenni, ezért 2017-ben leálltak a fejlesztéssel, 2020 végén pedig teljesen kivonták a forgalomból.

Adobe

2007-ben az Apple kiadta az első iPhone-t és úgy döntött, hogy Flash támogatás nem kerül bele. Akkoriban a Flash még népszerű volt, de látszott, hogy már nincs rá feltétlenül szükség. Helyét új böngészős technológiák és saját fejlesztésű telefonos alkalmazások vették át. A technológia egész egyszerűen elavulttá vált.

A Flash nélkül ma az internet nem lenne ugyanolyan. Emlékezzünk tehát, hogy honnan jöttünk és hova tartunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .