Mi az az MU-MiMO és kell-e a routerbe?

Az internet egyre inkább központi szerepet foglal el életünkben és otthonunkban. A filmezés, a számítógépes játékok, az ismerősökkel való chat-elés mind folyamatos hozzáférést követelnek meg. Mindezen követelések komoly terhet rónak a routerekre sávszélesség, adatforgalom és egyéb szempontokból. Vajon lépést tudnak tartani?

Az MU-MIMO technológia ezekre a problémákra hivatott válaszolni. A MU-MIMO akronim a “Multiple-Input, Multiple-Output” rövidítése (többszörös kimenet, többszörös bemenet), és arra a módszerre utal, ami szerint a router felosztja a sávszélességet a különböző eszközök között a hálózaton. A legtöbb modern router a “SU-MIMO” szabványt használni, ami a “Single User, Multiple-Input, Multiple-Output” rövidítése, (single user = egy felhasználó). Ez azt jelenti, hogy az ilyen routereken egyszerre csak egy eszköz kaphat adatot. Ha tehát mondjuk otthon apa egyszerre elkezd Netflix-et nézni, anya pedig egy Youtube videót, akkor az egyik eszköznek prioritást ad a router, és a másiknak meg kell várnia, míg az eszköz elegendő adatot bufferelt.
Általában ezt nem vesszük észre, mivel az SU-MIMO routerek rendkívül gyorsan csinálják a folyamatot, feltéve, ha elég gyors internetkapcsolattal rendelkezünk. Az MU-MIMO routerek azonban képesek felosztani a sávszélességet és az adatforgalmat több szálra, így egy időben több eszközt is képesek kiszolgálni. Ezek a routerek jelenleg 2×2, 3×3, és 4×4-es kivitelben érhetők el. Maga a rendszer úgy működik, mintha minden egyes eszköz saját kis router-el rendelkezne és attól kapná folyamatosan az adatokat.

Mindez jól hangzik, nem? Nos, van egy apró probléma, ugyanis ahhoz, hogy ez a rendszer működjön, mind a router-nek, mind a fogadó eszköznek full MU-MIMO kompatibilitással kell rendelkeznie. Minderre rájön az, hogy az MU-MIMO router-ek csak az új 802.11ac vezeték nélküli sztenderd-en képesek kommunikálni, melynek dekódolására még sok eszköz nem képes. De szükség van-e ezekre a router-ekre otthon?
Ha 4 vagy kevesebb eszköz csatlakozik a hálózatra egyszerre otthon, akkor egy MU-MIMO router jó választás lehet. Ha például egy gamer van az egyik szobában, a másikban pedig valaki, aki 4k-ban szeretne Netflix-et nézni, akkor megérheti egy ilyen rendszer, feltéve, hogy mindkét eszköz tud mit kezdeni a szabvánnyal. Ez persze csak akkor érdekes, ha erős internetkapcsolatunk van. DSL-el és egyebekkel nem is érdemes MU-MIMO-ban gondolkodni.

1 thought on “Mi az az MU-MiMO és kell-e a routerbe?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .