Mik lesznek az újdonságok a 2021 telén érkező Windows 10 21H2 frissítésében (2. rész)

Windows

Az előző részben megnéztük, hogy a 2021-es év későbbi Windows 10 frissítése milyen újdonságokat hoz az internetezés terén. Növekedni fog a biztonság a DOH funkciónak köszönhetően, ami az egész rendszerre kiterjeszthető lesz. Emellett kellemes újítás lesz a tálcán egy kattintással elérhető testreszabható hírfolyam is. Nézzük mit várhatunk még a 21H2 frissítéstől!

Új alkalmazás értesítések

Windows10

Amikor egy Windows alkalmazás beállítja, hogy automatikusan elinduljon a gép indulásakor, akkor a Windows küld egy értesítést erről. Ennek „Startup App Notification”, avagy indítási alkalmazás a neve. Ha nem akarjuk, hogy indításkor automatikusan induljon egy alkalmazás, akkor a Gépház>Alkalmazások<Indítópult szekcióban kikapcsolhatjuk.

Jelenleg az újfajta értesítés csak azokat az alkalmazásokat jeleníti meg, melyek ténylegesen megjelennek az Indítópultban. Egyéb alkalmazások és programok, melyek szintén a rendszerrel automatikusan indulnak, de nem jelennek meg, azokról a Windows nem küld értesítést. Itt olyanokról van szó, melyek például rendszer szolgáltatásokat telepítenek és a háttérben futnak.

Hangalapú írás a diktálás helyett

Windows 10
 

A kettő elméletben nagyon hasonlónak hangzik, de a változást a Windows erre szánt alkalmazásában kell keresni. Eddig a „Windows Dictation” alkalmazás volt az, ami rögzítette beszédünket írott formában. Ezt fogja lecserélni az új „Windows Voice Typing” alkalmazás. Ha bárhol meg van nyitva a rendszerben valamilyen szöveges fájl vagy szövegdoboz és elkezdünk a hangunkkal diktálni, akkor a rendszer automatikusan rögzíteni fogja azt.

Az új alkalmazás célja, hogy érintőképernyőkkel és digitális billentyűzetekkel vagy touchpad-al együtt praktikus legyen az információ rögzítése és a kommunikáció. A Windows Voice Typing alkalmazásban az írásjelek is automatikusan kerülnek rögzítésre a hanglejtés, artikuláció alapján. Ha aktiválni akarjuk az alkalmazást, akkor a „Windows+H” billentyűkombóval vagy digitális billentyűzeten a mikrofon gombra koppintva tehetjük meg.

Tárhely menedzsment

Windows 10 21H2

A Gépházba belekerült a tárhely menedzsment is. Ez azért jó, mert nem kell többé megnyitni külön a klasszikus lemezkezelő alkalmazást. A Gépház>Rendszer>Tárterület útvonalon érhetők el a beállítások, ahol megtekinthetjük a merevlemezek és SSD-k állapotát, létrehozhatunk új partíciókat, formázhatjuk a merevlemezeket, stb. Az egész jobban integrálva lett olyan Windows funkciókkal, mint a „Storage Spaces”, mellyel klónozhatunk és kombinálhatunk partíciókat, merevlemezeket.

Az utolsó részben megnézzük hogyan alakul a Linux barátság Windows 10 alatt és megismerünk még pár utolsó hasznos újdonságot is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .