Minden amit a feladatkezelőről tudni kell 3. rész

A Feladatkezelő elsőre egyszerűnek látszik, azonban mélyebben beleásva magunkat láthatjuk, hogy egy igen összetett és kiterjedt analizáló programról van szó, mely rengeteg hasznos dolgot nyújt az átlagos felhasználó számára is. Az előző részekben megismerkedtünk a program számos részével, ebben az utolsó részben pedig a menürendszerekben utazunk egy kicsit.Windows Feladatkezelő
A Feladatkezelőnek van egy Beállítások szekciója, ahol megadhatjuk, hogy mindig látható legyen, indításkor kis méretben jelenjen meg, vagy kis méretnél elrejtődjön teljesen. A Nézet szekcióban frissíthetjük az alkalmazásokról és folyamatokról kapott információkat manuálisan, valamint a frissítési gyakoriságot is beállíthatjuk. Az Ablak részlegben testreszabhatjuk a Feladatkezelő megjelenését.
Mint említettük, a Feladatkezelő rendelkezik egy Teljesítmény (Performance) ablakkal is. Itt gráfokon és százalékos értékeken keresztül megtekinthetjük valós időben a processzor, RAM, merevlemez és a hálózat kihasználtságát is. A CPU-nál a Feladatkezelő kijelzi a processzor nevét és azonosítóját, frekvenciáját, a magok számát. A RAM-nál jelzi, hogy mennyi RAM van a gépen, továbbá azt, hogy a RAM foglalatok közül hány van használatban. Azt is látjuk, hogy jelenleg mennyi memória foglalt. A merevlemeznél a Feladatkezelő kijelzi a lemez nevét és modellét, valamint a mérete mellett az írási és olvasási sebességet is. A Hálózatnál a Feladatkezelő kijelző a hálózati adapter nevét és IP címét.
Teljesítmény
A Feladatkezelő segítségével sok hasznos dolgot megtudhatunk a rendszerről, azonban lehetőségünk van állítani is néhány dolgot a programoknál. Ilyen például a boot-oláskor automatikusan induló alkalmazások, melyeket szabályozhatunk Windows 10 alatt a Feladatkezelőben. A kezelő kilistázza az összes programot, melynek van engedélye automatikusan indulni, beleértve a programok nevét, gyártóját, státuszát, és az indulás prioritását, valamint a rendszerre való ráhatást. Ha nem akarjuk, hogy egy program elinduljon, akkor jobb klikk rá, majd a deaktiválás opcióra kattintsunk. Fontos, hogy megnézzük minden programnál a ráhatást, ugyanis itt jelzi a kezelő, hogy mennyire fogja meg egy automatikusan induló program a rendszert boot-oláskor. Ezek letiltása azt eredményezi, hogy a gép gyorsabban lesz használatra kész bekapcsolás után.Feladatkezelő windows 10
A Feladatkezelőnek sok része van még, azonban ezek már főleg IT szakemberek, rendszergazdák számára lettek tervezve. Az átlag felhasználó számára legfontosabb elemeket említettük. Használjuk ezután a kezelőt okosabban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .