Mire figyeljünk oda forrasztóállomás vásárlásakor?

forrasztóállomás

Aki az elektrotechnika bármely ágával foglalkozik, annak elengedhetetlen, hogy a műhelyében legyen megfelelő minőségű forrasztóállomás. Sokan még az akár több évtizeddel ezelőtt készült forrasztóállomásokat is használják, azonban a régi konstrukciók nem képesek elvégezni az olyan műveleteket, amelyeket az újabb gyártmányú modellek. Mire figyeljünk oda tehát, ha ilyen modern forrasztóállomást szeretnénk vásárolni?

Minőség

Az egyik legfontosabb az ilyen eszközöknél a forrasztóállomás minősége. Ne vásároljunk megbízhatatlan, ismeretlen márkáktól csak azért, mert olcsóbb. Ezek a gépek hővel működnek, így kiemelten fontos, hogy tökéletes legyen a szigetelésük és a működésük, azaz ne legyenek balesetveszélyesek. Az olyan forrasztóállomásoknál, amikhez még csak megfelelő leírást sem kapunk, a saját testi épségünkkel játszunk. Mivel ezekről nem kapunk normális tájékoztatást, nem ismerjük eléggé a technikai részleteiket, így nem tudjuk, milyen hibákat okozhat, valamint mire figyeljünk oda. A másik fontos szempont a megfelelő garancia. Ezért olyan webáruházból vagy üzletből válasszunk, ahol adnak rá garanciát és persze elérhető a szerviz. Egy forrasztóállomást ugyanis nem fognak bárhol csak úgy megjavítani nekünk.

Használhatóság

A mai forrasztóállomások között is többféle létezik – itt lehet közöttük szemezgetni: https://www.tme.eu/hu/katalog/forrolevegos-allomasok_112689/. Ár-érték arányban érdemes olyat választani, ami tökéletesen megfelel az általunk végzett munkaigénynek. Ezért mielőtt választanánk, olvassuk el, hogy az adott állomás mire lehet képes. Nem mindegyik képes például arra, hogy kifejezetten mikroforrasztásokat végezzünk velük, mondjuk egy alaplap olyan részén, aminél precíznek kell lenni.

A legjobb forrasztóállomások amellett, hogy állítható hőfokkal rendelkeznek, többféle cserélhető forrasztófejeket is tartalmaznak – pontosan emiatt sokoldalúak. Egyes darabok annyira univerzálisak lehetnek, hogy az elektrotechnikai forrasztások és hőfúvással való leszedések mellett például olyan munkákra is alkalmasak, amiknél műanyagot kell formálni vagy épp ragasztót, festékréteget lágyítani a hőfúvás által. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legpraktikusabb forrasztóállomások nem csak forrasztásra képesek, hanem egyfajta hőlégfúvóként is alkalmazhatóak.

A minőségi forrasztóállomások egyik legjobb lelőhelye pedig a tme.eu kínálata. A TME több mint 500 ezer termékkel szolgálja ki az elektrotechnika iránt érdeklődőket világszerte, köztük Magyarországon is. Így azok, akik épp új forrasztóállomást szeretnének vásárolni, nem árt, ha szétnéznek a TME webáruházában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .