Mit tud az új Ubuntu? Íme a 21.04es verzió, becenevén „Hirsute Hippo”! (2. rész)

ubuntu21

Az előző részben megnéztük, hogy mi a lényege az átmeneti Ubuntu verzióknak. A fejlesztők ezekben tesztelnek új funkciókat, melyek később az LTS verziókban nyerik el végleges, stabil formájukat. A legújabb Ubuntu verzió a 21.04 Hirsute Hippo, melyben számos optimalizáció történik teljes rendszerszinten, köszönhetően az új Linux kernelnek. Nézzük a lényeget!

A Linux kernel 5.11 újdonságai

ubuntu hirsute hippopo

Az új kernelben támogatottságot kapnak az Intel által megalkotott Software Guard bővítmények (SGX). A technológia lényege az, hogy segítségével létrehozhatunk titkosított memória zónákat, melyeket „enklávé”-nak hívnak. Az ilyen enklávék úgymond áttetszők a külső kódok számára. A normál kódok tudnak kérvényeket intézni az enklávék felé de nem tudnak közvetlenül hozzáférni tartalmukhoz. Az Intel úgy fogalmazott, hogy az enklávék célja a privát és érzékeny tartalmú dolgok védelme, mint például a titkosítási kulcsok, melyekhez vírusok nem férhetnek hozzá.

Az új kernelben helyet kap jobb optimalizáció is az AMD processzorok felé. Az AMD Zen CPU-k esetében például javítottak az energiamenedzsmenten, de en bloc az összes AMD processzor kompatibilitása és teljesítménye javulni fog az új kernel alatt. A processzor optimalizálás mellett az új Syscall User Dispatch rendszer is érkezik, melynek lényege, hogy javítsa az emulátorok interakcióját a Linux rendszerrel. A Wine az egyik legnépszerűbb emulátor, melynek gyakran kell váltania Linux- és Windows alapú kód között. Az új Syscall User Dispatch rendszer segít gyorsabban intézni a kódváltást, ezáltal gyorsabbá teszi az emulátor futását.

ubuntu documents
 

Szintén új funkció a Constant-Action bittérkép. A „seccomp()” rendszerhívás határozza meg, hogy egy felhasználói „space process” milyen egyéb rendszerhívásokat tud intézni a kerneltérben. A rendszerhívások értékeit régen elemezte a rendszer, hogy megállapítsa, hogy a hívás engedélyezve volt vagy nem. Ez egy szintet hozzáadott a biztonsághoz azáltal, hogy csökkentette a lehetőségeket, amiket a vírusok kihasználhattak, hogy megtámadják a kernelt. Az új Constant-Action bittérképek tovább szigorítják a rendszert azáltal, hogy bittérképezett memória régiókat használ, melyek bináris zászlókat hordoznak. Tulajdonképpen egy extra engedélyező lista, tiltólista és leállító lista jön létre (allow-list, block-list, kill-list).

Vizuális újdonságok

ubuntu desctop

Az új Ubuntu verzió új gyári háttérképeket is kínál, melyek között ott van egy szépen megrajzolt víziló is a klasszikus Linux háttérrel. Az alapértelmezett sablon továbbra is a Yaru, viszont az új verzióban a sötét téma az alapértelmezett választás és ez nem is az egész rendszerre terjed ki, hanem csak bizonyos részekre. Sok ikon új külsőt kapott, a dokumentumoknak például a jobb felső sarka le van hajtva.

Az utolsó részben megnézzük még, hogy a Hirsute Hippo rendszerén belül milyen egyéb változtatások történtek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .