Mit tud az új Ubuntu? Íme a 21.04es verzió, becenevén „Hirsute Hippo”! (3. rész)

ubuntu21

Az előző részekben láttuk, hogy miként működnek az Ubuntu verziók kiadásai, továbbá a 21.04-es Ubuntu-ban érkező új Linux kernel újdonságait is áttekintettük. Mivel a 21.04 egy átmeneti Ubuntu verzió, olyan nagy változásokat nem észlelünk vizuálisan, főleg mivel a GNOME 40 és a GTK 4 még nem került bele ebbe a kiadásba. Nézzünk még pár újdonságot, mellyel a rendszer kecsegtet.

A Wayland az alapértelmezett Display szerver

ubuntu hirsute hippopo

Az Ubuntu 17.10-ben a Canonical átállt a Wayland Display szerverre, azonban az utána következő kiadások helyette az X.Org X11 szervert használták. A 21.04-ben ismét visszatér a Wayland, mint alapértelmezett Display szerver, bár nem tudjuk, hogy mi okból. A Wayland azok számára nem aktiválódik, akiknek NVidia grafikus hardver van a gépükben. Ha a rendszer NVidia hardvert érzékel, akkor az X.Org Display szerver marad.

Ha a Wayland-et használja a rendszerünk és mégis vannak vele problémák, akkor a terminál segítségével válthatunk az X.Org-ra. Nyissuk meg a GNOME Display menedzser konfigurációs fájlját az alábbi kóddal:

 

„sudo gedit /etc/gdm3/custom.conf”

ubuntu documents

Ahhoz, hogy a rendszert Wayland-ről X.Org-ra váltsuk, keressük meg az alábbi sort a fájlban:

#WaylandEnable=false

Töröljük ki a „#” jelet a sor elejéről, mentsük el a fájlt, majd indítsuk újra a rendszert. Az Ubuntu korábbi verzióiban ez a folyamat egyszerűbb volt, mert a bejelentkező képernyőn volt egy fogaskerék ikon, amire kattintva a beállításokban kiválaszthattuk, hogy mely Display szervert akartuk használni. Lehet, hogy a 21.04-be később belerakják ezt a funkciót.

Főkönyvtár biztonság

ubuntu desctop

A 21.04-ben úgy tűnik, hogy az Ubuntu főkönyvtárai biztonságosabbá váltak alapértelmezett módon. Korábbi verziókban minden felhasználónak volt olvasási és végrehajtási hozzáférése más felhasználók főkönyvtáraihoz. Az új Ubuntu ennek a hozzáférésnek a kódját 755-ről 750-re módosította, ami azt jelenti, hogy más felhasználók főkönyvtáraihoz nincs engedélyünk. A csoport engedélyek ettől függetlenül megmaradtak.

hirsute vizilo

Ha egy friss telepítést csinálunk az Ubuntu 21.04-ből, akkor főkönyvtárunk számára az új 750-es engedélycsomag kerül hozzárendelésre. Ha elvégzünk egy frissítést, akkor az engedélyek a már létező felhasználók könyvtárain nem változnak, tehát marad a 755, viszont az újonnan létrehozott főkönyvtárak már a 750-et kapják. A teljes átálláshoz tehát az összes felhasználó főkönyvtárát törölni kell és újra létre kell hozni.

Összességében az új Ubuntu egy stabil, szolid kiadás. Vizuálisan kicsit kevéskének tűnhet a GNOME 40 hiánya miatt, viszont az új kernel és az új funkcionalitás kompenzál. Érdemes kipróbálni!

1 thought on “Mit tud az új Ubuntu? Íme a 21.04es verzió, becenevén „Hirsute Hippo”! (3. rész)

 1. „sudo gedit /etc/gdm3/custom.conf”

  Hm, sudo-val grafikus alkalmazásokat ne indíts.
  Régebben erre a gksu és a kdesu volt (és tényleg csak volt!), de ma már a pkexec van használatban helyettük az összes Linux terjesztésen.

  Példa a grafikus alkalmazással való használatra:

  pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit /etc/gdm3/custom.conf

  A sudo a terminálos szövegszerkesztőkhöz marad kiválóan használható. Példa (nano):

  sudo nano /etc/gdm3/custom.conf

  Amúgy, az Ubuntu nem a LightDM-et használja már régóta a GDM helyett?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .