Partíció átméretezése Windows XP alatt

Általában a Windows a számítógép merevlemezének egészét felhasználja, azonban így nem marad hely arra, hogy kipróbálhassunk más operációs rendszereket. Ezért lehet szükséges, hogy át tudjuk méretezni Windows XP rendszerpartíciónkat, hogy az üres helyre feltelepíthessünk egy másik operációs rendszert, hogy ki tudjuk próbálni.
A partíció átméretezéséhez Windows XP alatt nincsen beépített eszköz, azonban létezik rengeteg ingyenes (és fizetős) megoldás a feladatra. Ebben a leírásban én most az EASEUS Partition Manager 3.0 Home Edition nevű programot fogom használni. A program otthoni használatra ingyenes.
Figyelem! Minden lemezzel való művelet megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést fontos adatainkról!

Telepítés

Először töltsük le a programot erről a linkről (7,94 MiBájt). A letöltött fájl egy zip fájl, így először ki kell csomagolnunk a fájlt.
Ha kicsomagoltuk a EPMSetup.exe fájlt, akkor indítsuk el a program telepítését. A telepítés alatt minden beállítás maradhat az, amit a program felajánl, így csak végig kell nyomkodni a telepítőt.

EASEUS telepítése
EASEUS telepítése

Program használata

Ha elindítottuk a programot, akkor a program ablakában láthatjuk a gépünkben lévő merevlemezeket, az azokon lévő partíciókat és egy menüsort, ahol a partíciókkal kapcsolatos műveletek gombjai vannak.

A számítógépben lévő lemezek és azokon lévő partíciók
A számítógépben lévő lemezek és azokon lévő partíciók

Ahhoz, hogy egy partíción műveleteket végezhessünk (átméretezhessük, törölhessük, stb.) előbb rá kell kattintani a partícióra, majd utána a menüsorból kiválasztani a megfelelő művelet gombját.
Átméretezéshez a menüsorból a Resize/Move gombra kattintsunk.
Resize/Move gomb
Resize/Move gomb

A megnyíló ablakban tudjuk a partíción méretét megváltoztatni. Vagy beírjuk a Partition Size mezőbe a partíció új méretét (ami nem lehet kisebb a partíción lévő adatok mennyiségénél, plusz ügyeljünk arra, hogy a meglévő Windowsnak maradjon elég hely), vagy a partíció elejénél és végénél lévő csúszkát megfogjuk és arrább húzzuk. Ha beállítottuk a partíció új méretét, kattintsunk az OK gombra.
Partíció új méretének megadása
Partíció új méretének megadása

A programban már látszik a most létrehozott üres terület, azonban maga az átméretezést még nem hajtotta végre a program. Így, ha meggondolnánk magunkat, vagy valamit elrontottunk, elég ha a Discard (elvetés) gombra kattintunk, és minden visszaáll az eredeti állapotára.
Ha azomban biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor kattintsunk az Apply gombra.
A program megkérdezi, hogy biztos folytatni szeretnénk, és kiírja, hogy hány műveletet fog végrehajtani.
Végrehajtandó műveletek száma
Végrehajtandó műveletek száma

Majd kapunk egy figyelmeztetést, hogy az elvégezendő műveletet csak újraindítás után (mikor még a Windows nem töltődött be) tudja végrehajtani. Kattintsunk a Yes gombra az újraindításhoz, és a művelet végrehajtásához.
A művelet csak újraindítás után végezhető el
A művelet csak újraindítás után végezhető el

Ha meggondolnánk magunkat, még lehetőségünk van a műveletet megszakítani egy ESC gomb lenyomásával.
Még megszakíthatjuk a műveletet
Még megszakíthatjuk a műveletet

Elkezdődik az átméretezés… Ha készen van vele a program, akkor újraindul a számítógép és már az új partíció méret fogad minket.
Átméretezés folyamatban
Átméretezés folyamatban

Esetleg kapunk a Windowstól egy üzenetet, hogy befejezte az új hardver telepítését. Itt (ha kéri) az Igen gombra kattintva engedélyezzük a Windows XP újraindítását.
Felismert hardver telepítése
Felismert hardver telepítése

69 thoughts on “Partíció átméretezése Windows XP alatt

 1. Szia, kérdezném, hogy tudok a Partition Manager Home Editionnal a „D” particióból elvenni, és hozzá adni a „c” particióhoz, hogy nekeljen újra telepíteni az op.rendszert.
  Üdv: attis

  1. Igen, tudsz. Először a D partíciódat kicsinyítsd le, majd ezután a felszabadult üres helyre növeld meg a C: méretét.

 2. Hali!
  Van egy sárga rész és egy szürkés színű rész ha a joboldali csuszkát mozgatom barra és ott lesz egy sötétszürke rész akkor ott lesz a partíció nem a sárga részen ugye mert nem szeretném elveszteni fontos adataimat???!!
  Köszi a segítséget

  1. A sárga rész jelenti, hogy addig vannak adatok (addig csökkentheted a partíció méretét), a szürke sáv az üres hely.

 3. Szió!
  Sikerült lecsípnem a D:-ről, újra indítottam, látszik is, de sehogy sem tudom hozzáadni a C:-hez. Igaz már a D:-hez sem. Próbáltam még leszedni a D:-ről, és rötön hozzáadni a C:-hez, de igy sem tudok sehogy sem állítani. Most van C:,D:, és egy unallocated meghajtom.

  1. Kérlek, mellékel egy screenshotot (képet) a mostani állapotról, hogy pontosan tudjak segíteni.

 4. Hmhm.
  Sikerült rájönnöm, hogy a merevlemez sávban kell sakkozgatni, és akkor át tudom tenni a c:-hez a felszabadított területet. DE! Amikor restart után nekilát a munkának, eltelik jó sok idő, majd egyszercsak ezt írja ki „Failed to complete the batch operations! Message(3):There are some error occured while reading sector on disk. Press any key to reboot!”
  Háromszor próbáltam, csak azt értem el vele, hogy megnőtt a d: szabad mérete 1Gb-al, aminek elöször örültem, csak akkor görbült le a szám, amikor kiderült, hogy egy csomó telefonhoz való segédprogim, bacupom, mentett e-mail csatolmányok tüntek el. Viszont istennek sem tudom megnövelni a c: méretét.

   1. Szia, tudnál esetleg segíteni azzal kapcsolatban, hogy miután a particionálásokat elvégeztem, újraindít, és ez az üzenet (és persze nem végzi el a műveleteket):
    „ERROR: Failed to complete the batch operations! Message(9): EASEUS Partition Manager finds some error on the partition. Please check disk and try again. Press any key to reboot!”
    Mit lehet tenni?

   2. Ellenőrizd a partíciódat. Valami fájlrendszer hiba van rajta, ezért nem végzi el a műveletet.
    nyiss egy parancssort, majd ezt írd be:

    chkdsk /f /r X:

    Ahol X: annak a meghajtónak a betűjele, ami rakoncátlankodik. Ha ez a partíció rendszerpartíció akkor megkérdezi, hogy indításkor ellenőrizzen e, és majd akkor teszi meg.

  1. Esetleg, az, hogy lemented az adataidat, és teljesen letörölnéd a merevlemezt. Azonban nem sima törléssel, hanem olyannal, ami az egész lemezt (mindenestül, hogy olyan legyen mint amikor a boltból kihozod) feltölti véletlenszerű adatokkal (vagy nullával).
   Azonban az, hogy hibás szektorok jelennek meg a lemezen jót nem jelent, azonban ha ez a hiba logikai (tehát nem hardveres), akkor ez a low level format helyreteszi.
   A merevlemez gyártók szoktak ilyen programot biztosítani amivel el lehet végezni ezt a műveletet.

 5. Köszi. Megpróbálom valamilyen hdd felújítóval. Egyébként ez egy régi laptop, amin ki lett cserélve a cd író-olvasó egy dvd olvasó cd íróra. Firmware nélkül. Nos emiatt nem tudom újra telepíteni a rendszert, mivel a szerelő szerint a „csupasz gép” nem ismeri fel a meghajtót. Valahogy megoldom, majd jelentkezem.

  1. Ilyen nincs ,hogy a csupasz gép nem ismeri fel a CD/DVD meghajtót. Olyan lehet, hogy nem tud cd-ről bootolni (nem ismeri az El Torito szabványt), azonban ilyennel már a P1-es gépek óta nem találkoztam.

 6. Hm. Nem tudom, a bios miatt állítólag, annyira sajna nem értek hozzá. Viszont elég sok minden van a d: meghajtón amit nem szeretnék elveszíteni.

 7. Hát küzdök tovább. Letöltöttem a hdd regenerator progit, arról kéne bootolnom. Nem megy, újra indítás F12, de fel sem ajálnja a cd-ről bootolást. Hm.

 8. Öregecske a gép, Dell Latitude notebook. Intel PIII.
  701MHz, 512 MB RAM. A CD író-olvasó lett kicserélve Matshita ujda 760 DVD/CDRW-re.

 9. Hopp, eszembe jutott, van floppy meghajtóm! Kicseréltem a cd olvasót, sikerült floppyról bootolnom, rendbe raknom a vinyót, 6 rossz szektort talált, és javított. Hurrá, akkor most már lehet újra particionálni. Miután még lecsíptem a d:-ről, most már van 1.1Gb unallocated vinyóm, mert most ezt írta ki: Failed to complete the batch operations! Message(364): EASEUS Partition Maneger currently cannot support the special feature on the operating NTFS volume.

  1. Ellenőrizd le a partíció épségét:
   Start menü: Futtatás: ide beírod, hogy cmd
   majd parancssorba a következő parancsot adod ki:
   chkdsk C: /r
   majd ezután megint indítsd el az átméretezést.

 10. Köszönöm szépen a segítséget, de hétvégén nekiveselkedtem, és addig addig kutakodtam, míg letöltöttem a Partition Magicet, és szerencsére sikerült is „okosítást” találnom hozzá, így megoldodott a problémám.
  Viszont érthetetlen számomra mit rontottam el, mert ugye kb. háromszor próbáltam a műveletet, és mindíg nagyobb lett a d:-n a helyem. Nem tudom miért, de letörlődött az összes nokia symbiános segédprogim, illetve a wm6 pda segédprogikból egy pár, és ami a legrosszabb az IGO8.Meg egy csomó mentett PPS fájlom. Most már mindegy, viszont van a c:-n 1,2 Gb a d:-n 3,98 Gb szabad helyem. Igaz rendet is raktam a gépen.
  Mégegyszer köszönöm a segítséget!

 11. ha a elvettem a helyet a d meghajtóról mögnövelem a c meghajtó méretét és kész is van??
  ugyanugy csináljam mint a mikor a d-ből elvettem csak most adjam hozzá??

 12. Sziasztok segitseget kernek 59 eves vagyok szeretek netezni csak a
  gephez nem nagyon ertek
  acer aspire 5670 lap topom van
  particionalast akartam a gepem xp
  easeus partition maneger letoltottem
  akartap particionalni de ossze keveredtem
  a c be akartam particionalni
  de nem tudtam mennyit
  a lenyeg az hogy eltunt vagy 17 Gb
  probaltam letorlni
  utana ujra raktam a gepem es ninncs meg 17Gb nem tudom ,hol lehet
  most megint fel tettem azaeseust
  azon meg van de.hogy tudnam eredetire vissza allitani
  a gepem
  koszi ha valaki segit
  udv joey

 13. [re=2864]joey[/re]: Keress a közeledben valami szakembert, szervizt, ott megcsinálják.

 14. [re=2880]joey[/re]: egyrészt ennyiből nem lehet tudni, hogy pontosan mi a baja, másrészt tovább tartana elmagyarázni mint megcsianltatni.

 15. Szia!
  A PC-mben 320GB-os winchester van,rajta 4 partícióval. Hogy tudnék a 4-ből 2-őt „csinálni”?

 16. Jobban mondva,hogy csak 2 partíció legyen rajta.A másik kettőt hozzá akarom tenni a rajta levőhöz.Tehát 2-őt el akarok tüntetni róla.

 17. Sziasztok!
  Van egy kis problémám! Kaptunk egy régi számítógépet, amit tovább akarunk ajándékozni. A gép régi, és elég gyengus ( 40GB winchester, Ram 128GB, processor 1,3 GHz)
  Előtte azonban szeretném kicsit rendbe tenni.
  Windows 2000 volt rajta. Gondoltam fölteszek rá egy XP-t SP2-vel. A telepítő cd-t már többször használtam, mindig működött. Egy partíció van, újra akartam formázni vele, hogy tiszta legyen minden. Formázta is a windows telepítő. Majd amikor a windows telepítése megy, egy idő után megáll minden. Egér lefagy, winchester nem pörög, szóval fagyás. Vártam sokat, de semmi. Csak reset gombra reagál!! Ezt megismételtem legalább ötször, mindig ugyanott áll le telepítés közben. Próbáltam egy másik telepítő lemezzel, SP3 van rajta, azt el sem fogadja, kéri az SP2 cd-t. Mondjuk ez így a normális, hiszen az a folyamat szakad meg.
  Mit lehet tenni?
  Nincs valami olyan program, ami cd-ről futtatva teljesen törli a winchestert, úgy, mintha még soha nem lett volna használva? Mundjuk gyári tiszta lenne?

 18. [re=3241]Nava[/re]: Ennek nem örülnék! Semmi gyanusat nem érzékeltem, még a formázás előtt. Igaz csak pár órát ment nálunk.
  Már gondoltam rá, hogy veszek bele egy új winchestert, túl sok időt nem akarok a javítgatással eltölteni. Köszönöm a választ.

 19. Üdv, nekem nem világos, megnövelhetem egy olyan partició méretét, amin épp a winxp fut? Mert nem engedi felfelé húzni a pöcköt (resize-nál). ÉS sajna csak 5 gigát hagytak neki eredetileg ami majdnem full tele van (mini lap top, cd-olvasó nélkül(!)
  Az EUASUS-t másik particióra tettem fel, van még vm teendő esetleg? pl kell hogy legyen particionálatlan szabad terület neki? Mert még az is lenne..
  Valaki?

 20. Üdvözlet,
  van a c 60GB-os meghajtómon egy 7.15GB os logikai (egység?), amint az ubuntu csücsül.
  Ezt is meg lehet növelni? Van 9GB szabad.
  DE ha a logical (Other nevű) 7,15 GB-ot- kiválasztom, a resize ikon nem aktív 🙁
  köszi szépen az eddigi segítséget is
  növenem kéne mert az „ubuntu partició” tele van…

 21. [re=3651]alex[/re]: A logikai partíciók, egy kiterjesztett partíción belül foglalnak helyet. Tehát először azt kell megnövelni amiben van a logikai, utána lehet a logikait méretezni.
  kép

 22. köszi
  csak C: fizikai -m van
  ezen hozott létre ubuntu install egy Easus ban csak * al jelölt 7.15GB * , other, Logical valamit , ezt lehet növelni ?
  köszi!!!

 23. Szia Charli.
  Azt szeretném megkérdezni hogy ez a program muködik Vista operácios rendszernél is?

 24. nem jó nekem a telepítő ezt írja ki Windows cannot be installed to this disk. Windows needs the driver for device [ATI AHCI Compatible RAID Controller]. Click ‘Load Driver’ and load the required device driver.

 25. [re=3838]themme[/re]: Integráld be a telepítő lemezedbe az alaplapi merevlemez vezérlő driverét.

 26. Szia Charlie!
  Lenne egy elég összetett kérdésem/problémám amibe kérném a segítséged. Szóval ismertetném a helyzetet :)! Van egy számítógép rajta Windows XP sp2, van benne 2db vincseszter 1db 200gb és egy 500gb! Először volt a 200gb, fel van osztva két partícióra az egyiken van a rendszer a másik tárolásra. ezután kötöttem be az 500gb-t és már raktam rá dolgokat telepítettem is rá nehezen pótolható programokat is. Viszont kéne erre a számító gépre a Vista! olvastam ezt a partíció átméretezést xp-re de sajnos valahogy nem sikerült összehoznom. Vagyis a 200gb-on megtudnám csinálni hogy pl. a d-ről adok helyt a c-re viszont azok is tele vannak olyan dokumentumokkal amik pótolhatatlanok, és az tökéletesen meg is van csinálva. Viszont ha rákattintok az 500gb-os vinyó sorára nem enged belőle még egy partíciót csinálni. (ismétlem vannak rajta pótolhatatlan fájlok szóval nem tudom formázni) de van még rajta kb 300gb és abból egy másik partíció kéne csinálni amire ráraknám a vistát létfontoságu lenne, ez megoldható?? Előre is köszönöm a segítséged, Ha ez nagyon bonyolult és hosszas magyarázás kéne hozzá, és szakítasz az idődből akkor elérhető vagyok msn-n is Msn: Vmarci94@hotmail.com
  ha nincs msn-d akkor e-mail-t is küldhetsz a Vmarci94@freemail.hu-ra

 27. Nagyon köszönöm ezt a jó kis tájékoztatót! Már hónapok óta készülök a particionálásra, ez a program meg is volt, de nem mertem hozzáfogni. Nagy segítség volt ez az írás, bátorságot is adott a kezdéshez, és segítséget a végrehajtáshoz. Mégegyszer köszi!

 28. Szia Charlie!
  Mi lehet a gond, ha odáig eljutok, hogy megkérdezi, hogy újraindítom-e a számítógépet, majd újraindít de nem csinál semmit.
  Két vinyót szerettem volna particionálni, az egyik a system, azon most is két partició van, csak szerettem volna a c-hez hozzátenni, a másik vinyon jelenleg egy van, azt szerettem volna kétfelé rakni. Minden működik addig amíg újra nem indít, de nem hajtja végre a particionálást, és nem is ír ki semmilyen hibaüzit.
  Segítségedet előre is nagyon köszönöm!

 29. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, a C partíciót szeretném meg növelni 5GB hozzá adásával csak épp ez se hogy nem sikerül, a D ből leszedtem az 5GB, de ennek a tipusa Unallocated. Ezt hogyan kell hozzá adnom a C rendszerpartícióhoz?

 30. Hello!Valaki tudna válaszolni Lala kérdésére,mert nekem is ugyan az a problémám? Köszi!

 31. [re=7041]Lala[/re]: csak akkor tudod hozzáadni, ha arról a feléről szeded le az 5 gigát, ahol a C: van. tehát az unallocated (ami azt jelenti, hogy nem lefoglalt) résznek a C: előtt vagy után kell lennie.

 32. Visszajelzés: Partíció átméretezése Windows XP alatt || Palotas.info
 33. Tévedés! A partíció átméretezéséhez Windows XP alatt VAN beépített eszköz,ami jól egyszerűen és biztonságosan alkalmazható, így nem kell semmilyen más segédprogram!!!

 34. Hello charlie
  Engem nagyon érdekelne a SaS-nak adott válaszod,
  vagy röviden: ha a particiot átméretezzük, akkor mindenképpen formázni kell?
  Meg lehet ezt úszni?
  Köszönöm

 35. Hello Charlie!
  Azt kérdezném meg hogy van egy „Tuning Xp-m (Windows Xp Freedom Ultimate)Na és ISO-ban van meg.És ezt nem lehetne átkonvertálni exe-be?Vagy a telepitő indul ISO fájlal?Virtual Pc-n kipróbáltam és nagyon jó!Hasonlit a Windows 7-hez

 36. [re=7796]Gali[/re]: valóban ha már beírtad ezt a mondatot akkor meg is adhatnád, mi az amivel beépítetten lehet az XP alatt partíciót méretezni. Ennek hiányában nem sok értelme volt a hozzászólásnak.
  [re=8323]Misu[/re]: Ha problémád van mert valami nem működik, akkor kérdezz, nem biztos, hogy a programmal van gond!

 37. Sziasztok,
  én csak annyit szeretnék megtudni, hogy milyen hosszú folyamat ez „particionálás”, mert már egy fél órája csinálja, és még mindig csak 44% -ot ír, de semmi hiba üzenet vagy ilyesmi…. ez normális? Kb meddig kéne tartson? Én egy Vista -nál használom. Köszi.

 38. Üdv!
  Egy kis segítséget szeretnék kérni! Az E:/ meghajtómról kellene átpakolni a C:/-re 10 Gb-t. Addig el is jutottam, hogy az E:/-t átméreteztem, viszont a C:/ méretét nem tudom növelni.
  Miért van ez???
  Előre is köszi a választ!
  😉

 39. charlie remélem minnél elöbb észre vezsed ezt az üzenetet
  sikerült letötölnöm mindent kétségbe vagyok esve
  letötltem mindent a dről
  próbáltam a resize-t egyszercsak megállt és kiléptem a programból és nem volt meg semmim
  local disk pqrp ? az mit jelent?
  kérlek segíts

 40. charlie remélem minnél elöbb észre vezsed ezt az üzenetet
  sikerült letötölnöm mindent kétségbe vagyok esve
  letötltem mindent a dről
  próbáltam a resize-t egyszercsak megállt és kiléptem a programból és nem volt meg semmim
  local disk pqrp ? az mit jelent?
  kérlek segíts nem tudom mi a teendő

 41. Üdv, nekem az a problémám hogy adott egy 320 Gb-os Samsung winyó! Ezen Rendszer telepítéskor létrehoztam a partíciót! Így lett egy 10,34 Mb-os Unallocated partíció (Azt olvastam valahol, hogy ez a Win fájljainak kell), meg egy 295 Gb-os partíció! A Primary partíció (C:) ide van a Win feltelepítve! Később meggondoltam magam és gondoltam csinálok még egy 50 GB-os partíciót mert Wint szerettem volna arra is telepíteni! Én az új partíciót is Primaryb-a tettem (gondoltam ez kell ha Wint akarok rá telepíteni). Minden okés, elindul a gép, indulnak a programok, és gondoltam megnézem mit műveltem! minden ok! Üzenet: a Windows befejezte az új eszköz telepítését!
  Ezután újraindítottam a gépet!
  Most jöttek a gondok: elindul minden szépen, indulnak a progik( Antivir meg minden) és hát olyan 30 másodperc után akarok belépni a Sajátgépbe hát semmi! az egér az mozog de a billentyüzetre nem reagál! csökkentett módban minden ok de rendesen ha elindítom a gépet lefagy 30 másodperc után!
  Kérdés: Mitől lehet ez?
  A particionáló program amivel dollgoztam Easeu Partition Master 6.5.1
  Tudnál-e valamit ajánlani?
  Köszönöm előre is!

 42. Van egy tippem, hogy a vírusirtód kavar be. Csökkentet módban nem fut. Ott töröld le és nézd meg elindul e még.

 43. Köszönöm!
  Igaz, nem a Partition Manager-t, hanem a Partition Master Home Edition-t használtam (lehet, hogy ugyanaz?), de a folyamat ugyanez volt.
  Féltem hogy meghal a rendszer, de semmi baja!!
  Először a „nem-rendszer” partició mellett kijelöltem egy részt, és „Create”, utána pedig összevonás (Merge) a „C” résszel és „Apply”.
  Egy lépésben megcsinálta a progi, és működik!
  Még egyszer, köszi!

 44. Most nézem, lehet, hogy nem jól fogalmaztam:
  A „”nem-rendszer” partició mellett kijelölt” rész a rendszer-partició mellett volt (ketté volt osztva a vinyó)! Ahogy fentebb valahol charlie írta, az új rész a rendszer-partició mellett legyen!
  Köszi charlie!
  A progi amit én találtam:
  http://www.partition-tool.com/personal.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .