A legjobb böngészők Linux-ra

Sok ember számára manapság a böngésző a leggyakrabban használt alkalmazás, hiszen ezzel férhetünk hozzá a legpraktikusabban az internethez, közösségi oldalakhoz, hírekhez, videókhoz. Éppen ezért fontos, hogy egy stabil, gyors és praktikus böngészőt használjunk a mindennapokban.
A Linux felhasználók számára is rengeteg lehetőség van e téren. A könnyed, parancssor alapú böngészőktől a teljesen grafikus és rengeteg funkciót tartalmazó böngészőkig tulajdonképpen bármiből lehet választani.

Firefox:
A Firefox a világ harmadik legnépszerűbb böngészője és nagy valószínűséggel a legnépszerűbb böngésző a Linux-ra, mivel rengeteg disztróba alapból be van építve. Az egyik leginkább testreszabható böngészőként van nyilvántartva és a végtelen mennyiségű addon-ok és pluginek biztosítják, hogy szinte bármilyen feladatot könnyedén megvalósíthatunk vele. Teljesítmény terén is igen jól teljesít és a tesztek kimutatták, hogy a Firefox a gazdálkodik a leghatékonyabban a memóriával az összes böngésző közül. Ezen felül még a legjobb Javascript-es teljesítménnyel is ő rendelkezik.
Chrome:
A Chrome a Google válasza volt a Microsoft Internet Explorer és a Mozilla cég Firefox böngészőjére. Mindenkit meglepetésként ért ez a könnyed, fénysebességgel hasító, Javascript alapú böngésző, amely egy rendkívül kiegyensúlyozott és optimális böngészési élményt nyújt a felhasználók számára minden nap. A Chrome megjelenésével a többi böngésző fejlesztői is fel kellett, hogy zárkózzanak, mivel a tesztekben a Chrome bizonyult a leggyorsabbnak.
Linux-on inkább a Chromium-al fogunk találkozni, amely az a nyílt forráskódú projekt, amelyre a Chrome is épült. Pár funkció hiányzik belőle, amely a Chrome-ban megvan, azonban körülbelül ugyanazt az élményt nyújtja böngészés közben.
 
Opera:
Az Opera annak ellenére, hogy az egyik leginkább innovatív böngésző, sosem volt túl releváns a piacon. Az Opera manapság már inkább a Chromium egy verziója, azonban megtartott pár régi elemet, mint például a letöltéskezelő, pluginek, inkognító mód és a Turbo mód.

Konqueror:
A Konqueror a KDE cég egylépcsős megoldása a tökéletes webes és fájlböngészésre. Alapértelmezett módon egy KHTML renderelő motort használ, de a WebKit-et is támogatja. Ez egy olyan alkalmazás, amellyel a felhasználók rengeteg dolgot csinálhatnak. A modern böngészők legtöbb elvárt funkcióját tartalmazza is, mint például a felugró ablakok blokkolása, adblock, könyvjelzők kezelése és egér nélküli böngészés. A KDE cég KIO pluginjei segítségével azonban a böngésző használható FTP, SAMBA és IMAP böngészésre is, valamint ISO képfájlok megtekintésére és kezelésére is. Ezekre általában mind külön programok szoktak kelleni, így aki szereti a minden egyben elvet, annak a Konqueror tökéletes választás. A böngésző kétségkívül a legfejlettebb böngésző, amely képes webes és fájlkezelésre is együtt.
A megannyi böngésző mind letölthető a disztrók szoftverraktáraiból vagy a készítők saját honlapjáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .