Érkezik a legújabb Mac Mini. Mit várhatunk?

Az a hír járja, hogy 2017-ben kaphatunk egy új Mac mini eszközt az Apple-től, mivel a termékszéria nem kapott semmi újdonságot 2015-ben és 2016-ban sem. A korábbi tapasztalatok és a jelenlegi Mac-ek specifikációi alapján azonban jó képet dudunk alkotni arról, hogy mit is várhatunk majd az új Mini eszközöktől.

Érkezés dátuma
Az Apple szokás szerint semmit nem árul el, azonban az idei év Áprilisa (vagy akár még Március is) reális lehet. Keringtek olyan hírek, hogy az Apple kihoz egy kisebb fejlesztést az asztali eszközeihez 2016 Decemberének vége felé, azonban a cég végül elállt ettől az ötlettől. Az elérhető chipsetek is befolyásolják a kiadást, mivel az Intel új generációs chipek az OEM-ekhez tavaly érkeztek és Kaby Lake névre hallgattak. A WWDC-n jó eséllyel fogunk hallani a Minikről ezeket figyelembe véve.
Dizájn és ár
A Mac Mini dizájnja nem sokat változott az első modell érkezése óta és az az igazság, hogy kezd kicsit elavultnak tűnni. Mivel az eszköz nem éppen az Apple legnépszerűbb terméke akár az is megeshet, hogy a cég csendben nyugdíjba küldi, bár azért reméljük, hogy nem ez lesz a helyzet. A jelenlegi méretek 3.6cm magasság, 19.7cm szélesség és 1.22kg-os súllyal büszkélkednek. Ha érkezik új modell, akkor valószínűleg továbbra is a kompakt, egyszerű dizájnt élvezhetjük. Ár terén a legolcsóbb modell jelenleg £479, a legdrágább modell £949 körül mozog. Az ár nem valószínű, hogy fog változni, viszont a belső hardver valószínű, hogy erősebb lesz!

Hardver
Az új Mini-k jó eséllyel kaphatnak Kaby Lake processzorokat, mivel a Minikkel kompatibilis chipek már elvileg megérkeztek. Ez azért lenne nagy ugrás, mert a Kaby Lake processzorok támogatják a Thunderbolt 3-mat, USB 3.1 és DisplayPort 1.2-őt, valamint a 4k-s videókat is.
Ha a jóslatok beteljesednek, akkor új grafikai chipsetek is érkezhetnek a Mac-es termékekhez mégpedig az AMD által gyártott Polaris 10 névre hallgató egység személyében. Ez azért érdekes, mert ezzel a monstrummal már VR-kompatibilisek is lehetnek az eszközök. Sajnos a Mini azonban ilyen chipeket nem nagyon tud befogadni jellege miatt, ezért nagy valószínűséggel az integrált grafikai megoldások maradnak továbbra is.
RAM terén a legolcsóbb Mini 4 GB-al rendelkezik, azonban jó esély van arra, hogy ez felkúszik 8 GB-ra a következő modellben, ami sokat dobna az eszköz erőforrásain.
Az egyik legnagyobb változás, amit az új Mini-ben szeretnénk látni az a kibővített flash tárhely opciók. A 2.8 GHz-es modell jelenleg egy Fusion Drive-al érkezik de hozzáadhatunk az eszközhöz egy 256 GB-os további tárhelyet is. A jól megszokott merevlemez tárhely a legolcsóbb modellnél is 500 GB, azonban a flash tárhely sokkal gyorsabb és ennek a fejlesztése jól passzolna mindenképp az új Mini-hez.

Sok hír kering még a Mini körül, azonban, ha tényleg érkezik egy új modell, akkor érdemes lehet lecserélni régi eszközünket, hiszen a legújabb is már majd 3 éves lesz addigra. Mindent figyelembe véve, az új Mini széria sok érdekességet tartogathat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .