Érkezik az új Mac Pro. Mit várhatunk?

A Mac Pro mindig is kilógott egy kicsit az Apple termékek sorából, hiszen egy asztali számítógépről beszélünk, mely nem igazán rendelkezik a tipikus Mac eszközök praktikusságával és hordozhatóságával. Az Apple a Mac Pro-val próbálja betömni a rést saját kínálatában, és egy PC-t valósított meg a Pro-val, mely azonban alig volt testreszabható és feljeszthető a szokásos regulációk miatt, így egyértelműen alulmaradt a Windows-os, valamint Linux-os PC-kkel szemben. Az Apple azonban most újra kívánja értelmezni a Mac Pro-t, ami jogos is, hiszen 2013 óta nem látott hardverbéli fejlesztést a robosztus számítógép, ami azért valljuk be, igencsak elavultnak számít jelenleg!

A hosszú várakozásnak az oka az volt, hogy a mérnökök úgy akarták újratervezni a Mac Pro-t, hogy az fejleszthető, átalakítható legyen, avagy lehetséges lehessen az alkatrészek cseréje. A legtöbb Mac gépben ugye ez nem opció, viszont pont ez vezet a nagyfokú stabilitáshoz és kompatibilitáshoz. A PC-k azonban sokak szerint pont a testreszabhatóságról szólnak, és úgy tűnik az Apple is ezt vallja.
A jelenlegi Mac Pro (2013) esetében $2,999/£2,999 pénzért egy 6 magos Intel Xeon processzort, dual AMD FirePro D500 GPU-t és 16GB memóriát kapunk. Aki szintet akar lépni, annak $3,999/£3,899 pénzért egy 8 magos processzor és dupla felállásban beszerelt D700 GPU-k ütik a markát.

Az Apple azt állítja, hogy az új Mac Pro moduláris rendszerű lesz hardver terén, tehát a testreszabhatóság adott. Specifikációk terén azonban még csak spekulációk vannak, és érdemes az iMac Pro specifikációi tájékán nézelődni, mivel jelenleg az az Apple top gépe. Jelenleg 8-, 10-, 14- és 18 magos Xeon W processzorokkal érkezik az iMac Pro, így jó eséllyel ilyenekre számíthatunk majd a Mac Pro PC-ben is. Grafika terén jó esély van a Radeon RX Vega kártyákra az AMD-től, de igazából a jelenlegi D500 és D700-as GPU-k után kb. bármit szívesen fogadnának a felhasználók.
A jelenlegi Mac Pro-n található 6 Thunderbolt 2 csatlakozó, 4 db USB 3 csatlakozó, Dual Gigabit Ethernet csatlakozó, egy HDMI 1.4 UltraHD, valamint egy kombinált optikai digitális audio kimenet, jack be- és kimenetek, HDMI támogatás, és minden más, ami manapság PC-re kell. Maga a Thunderbolt 2 már elavult, tehát ennek a fejlesztésére biztosan számíthatunk. a Thunderbolt 3, valamint az USB-C jó eséllyel benne lesznek.

Apple Setup ND Photo 20100701

Az árra sajnos még csak spekulálni lehet, viszont jó eséllyel az iMac Pro kategóriájában lesz a Mac Pro, tekintve, hogy egy 2019-es új release-el lesz dolgunk. De vajon jó alternatíva lesz a hagyományos PC-k mellé? Árban tekintve ugyanis 2-szer 3-szor olcsóbbak szoktak lenni a Windows-os gépek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .