Hogyan hozzunk létre ISO fájlt egy CD-ről vagy DVD-ről? (1. rész) Windows

Egy ISO fájl egy komplett másolatát jelenti egy CD-nek vagy DVD-nek egyetlen fájlba tömörítve, ezáltal praktikusabb adathordozási dimenziókat megnyitva a fizikai tartományokon kívül. Az ISO fájlokat a létrehozás után egy megfelelő programmal bármikor mount-olhatjuk virtuális diszk-ként, tehát olyan, mintha betettünk volna egy CD-t vagy DVD-t az gép fizikai CD vagy DVD olvasójába.

Mikor jönnek igazán jól az ISO fájlok? Olyan gépek esetében, melyek nem rendelkeznek beépített CD vagy DVD olvasóval, hiszen így ezen eszközök nélkül is futtathatunk és telepíthetünk szoftvereket és játékokat probléma nélkül. Az ISO fájlok egyszerűbb tárolást is biztosítanak, mint például egy CD tok vagy egy CD tartó, ha rendelkezünk egy elegendő méretű merevlemezzel. Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos DRM másolásvédelmi technológiák ütközhetnek az ISO fájlkészítéssel.
Hogyan hozhatunk tehát létre ISO fájlokat Windows-on? A Windows nem rendelkezik beépített módszerrel az ISO fájlok létrehozására, habár a Windows 8, 8.1 és 10 már natívan támogatják az ISO fájlok mount-olását bármilyen egyéb szoftver szükségessége nélkül. Ahhoz azonban, hogy egy saját lemezünkről csináljunk egy ISO fájlt, már további szoftverre lesz szükség. Rengeteg szoftver képes erre, azonban érdemes jól megválasztani a programot, mivel rengeteg ingyenes szoftver tele van pakolva junkware-el, reklámokkal, kéretlen tartalommal.

A Ninite.com kiváló hely, hogy egy biztonságos és megbízható szoftvert beszerezzünk igényeinknek. Az ISO fájlkészítés terén az InfraRecorder, az ImgBurn, és a CDBurnerXP mind megbízható választásnak bizonyulnak, de csak akkor, ha erről az oldalról töltjük le őket. A feltelepítés után csak annyi a dolgunk, hogy betesszük a CD-t vagy DVD-t az olvasóba, válasszuk ki az ISO fájl létrehozása opciót a programban, majd a kész fájl helyét, és már indul is a folyamat! Az ISO fájl ezután használatra kész, mount-olásához pedig a korábban említett Windows verziókon nincs szükség további programokra.
Windows 7 és annál régebbi operációs rendszerek nem támogatják natívan az ISO fájlokat. Ilyen platformokon a mount-oláshoz is kell egy program, melyre a Daemon Tools tökéletes választás. A programnak van ingyenes Lite verziója, melyet limitált funkcionalitással használhatunk, azonban a célnak tökéletesen megfelel. Windows-on tehát körülbelül ennyi az ISO fájlok létrehozásának és olvasásának története!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .