Hogyan született az Android?

Android
Android

Nagyon sokszor megesik a számítástechnika világában, hogy bizonyos programokat megszoknak az emberek és utána egyszerűen nem hajlandóak áttérni az újabb verzióra. Biztos, hogy a kedves olvasók között is volt már olyan, aki legszívesebben kihajította volna valamelyik operációs rendszer legújabb verziója. Nincsen ez másként a telefonok világában sem. Nézzük meg, hogy hogyan is alakult az Android története:
A kezdetekben megszületett az Android 1.0, vagy „Apple pie”, melynek, valljuk be őszintén, hogy sem a kezelőfelülete, sem a teljesítménye nem volt megfelelő és nagyon sok bosszúságot okozott használat közben. Természetesen, ahogyan ez lenni szokott, pozitív tendencia következett és világra jött az Android 1.1. Azonban, ebben az esetben sajnos nem igazán beszélhetünk óriási áttörésekről, mert a kisebb problémák kijavításán kívül nem sok mindent tettek az Androiddal. Természetesen, ez után megtörtént a világrengető áttörés és megjelent az Android 1.5, melybe már nagyon sok újdonság bekerült és a használata is jóval kényelmesebb lett, mint az előző verzióké. Ennél a rendszernél, a képernyőváltások között már animációk szórakoztattak minket, illetve az A2DP Bluetooth csodás hatásait is érezhettük. Az Android 1.6 következett, de ahogyan az 1.1-nél, itt sem történtek óriási változások, egyszerűen csak javítgatták a programot és ellátták néhány kiegészítővel. Ezt követően ismét egy nagyot léptek a képzeletbeli lépcsőn és kiadták az Android 2.1-et, ami már jócskán többet tudott elöregedett társainál.

Örülhettek is azok, akik kényelmesen szerettek volna internetezni és képeket nézegetni, mert az új rendszerbe belekerült a multi touch támogatás, de a szépséget szeretőknek is kedveztek, ugyanis innentől kezdve minden szépre vágyó megcsodálhatta gyönyörű élő háttérképét. 2010. május hónapjában bemutatták a következőd üdvöskét, vagyis az Android 2.2-t. Ebben a verzióban nagyon sok javítást végeztek, azonban egy funkció nagyon megkönnyítette az Android használók életét, méghozzá az, hogy az alkalmazásokat MicroSD kártyán is lehetett tárolni és használni is. A következő, vagyis a 2.3-as verziónak is nagyon sok előnye volt, illetve van, ugyanis a mai napig nagyon sokan előszeretettel használják. Ez a verzió már nagyobb felbontású kijelzőket is könnyedén támogatott és az energiagazdálkodásán is jócskán javítottak. A következő verzióban, vagyis az Android 3.0-ban már nagyon sok olyan funkció kapott helyet, melyeknek ténylegesen hasznát vehettük és jócskán segítették is a mindennapi életünket. Tehát, elkezdődött a többmagos processzorok támogatása és a korábbi verziókra készült programokkal való teljes kompatibilitás is lehetővé vált.
Úgy gondolom, hogy az Android 3.2-ről és a 4.0-ról nem érdemes mélyebb filozófiai vitákat folytatni, ugyanis ezeknél a verzióknál is csak a szokásossá vált javítgatásokat találjuk és természetesen egy-két új funkciót is. A továbbiakban pedig ki tudja, mit hoz a jövő? Lehetséges az is, hogy néhány év múlva majd a reggelinket is az Android segítségével fogjuk elkészíteni.
 

5 thoughts on “Hogyan született az Android?

 1. Ez mi???
  Csak azért kérdezem, mert publikálásra érett alkotásnak még távolról sem lehet nevezni. Ezért kár volt a billentyűt koptatni.

 2. A sokat ígérő címből következtetve azt vártam volna, hogy végre valaki egy helyen jól összefoglalja az Android eddigi történetét.
  Lehet túlzott volt a várakozás, de ez a cikk nagy csalódást okozott.
  A szándék mindenképpen méltányolandó, de talán érdemesebb lett volna kicsit még érlelni a gondolatokat, mondatokat és esetleg mélyebben utánanézni a részleteknek is, hogy valóban érdekes és szakmailag is igényes cikk legyen belőle.
  De ez még most sem késő, csak bátorítani tudom a szerzőt, ha weboldal egyébként színvonalas tartalmához méltó cikket szeretne faragni ebből a vázlatból, akkor hajrá, biztosan sikerülni fog!

 3. [re=17720]Csalódott Olvasó[/re]:
  Esetleg te nem próbálnád meg, látom nagy szakértő vagy 😀

 4. Mindenkinek szívesen vesszük a hozzájárulását a tartalomhoz, még egy AdWords kampányt is felajánlottunk mindenkinek aki új cikket ír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .