Hogyan tisztítsuk laptopunkat?

Ha már 1-2 éve megvan kedvenc laptopunk, de még nem nagyon takarítottuk, akkor jó eséllyel tele van porral a belseje. A porral az a nagy gond, hogy eltömíti a ventilátorokat, szellőzőnyílásokat és a hőleadó rácsokat, ami a laptop teljesítményének romlásához vezet. A gondot okozó por nagy részét magunk is eltávolíthatjuk anélkül, hogy szét kéne szedni a gépet.

Az új laptopok nagy része sajnos nem arra van kitalálva, hogy az átlag felhasználó szét tudja őket szedni. PC-n egyszerű a dolgunk, hiszen levesszük a ház oldalát, végigmegyünk az alkatrészeken egy porszívóval és visszarakjuk az oldalpanelt. A laptopoknál nem mindig intézhető el ennyivel a dolog, hiszen panelek tucatjaival kell megbirkóznunk sok esetben. Nézzük meg a laptop szerviz útmutatóját! Ebben szokott lenni szöveg egy panelről, melyet mi magunk is eltávolíthatunk néhány csavar meglazításával. Fontos azonban elolvasni, hogy ezzel ugrik-e a garancia!
Ha sikerült leszedni a panelt, akkor egy kompresszorral vagy egyéb eszközzel fújjuk ki a felgyülemlett port a panel alatt található részekből. Szenteljünk különös figyelmet a ventilátorok, szellőzőjáratok és hőleadó rácsokra, mivel ezekről kell leginkább eltávolítani a port. A ventilátorok tisztításánál rövid intenzív fújásokat alkalmazzunk. Ne fújjuk folyamatosan, ugyanis ez felpörgeti a ventilátort és az túlpöröghet, ami által károsodhat. Ha kész vagyunk, csavarozzuk vissza a levett panelt.

A legtöbb gyártó manapság már nem teszi lehetővé, hogy a laptop belsejének nagy részéhez ilyen könnyen hozzáférjünk. Nem kell azonban elkeseredni; a por egy részét így is ki tudjuk szedni. Kompresszált levegőt kis adagokban fújjunk a laptop szellőzőnyílásaiba, szintén ügyelve a ventilátorok épségére. A vákuum ebben az esetben nem megfelelő, mivel a szívó erő nem ér el túl mélyre a szellőzőrácsok mögött. Sajnos ennél többet nem igazán tudunk tenni, ha nem tudjuk a laptopot minimális szinten felnyitni, viszont ez is sokat segíthet gépünk általános egészségének javításában.
Ha a laptop gyakran túlmelegszik vagy túl hangos, és nem tudjuk hatékonyan kitisztítani, akkor valószínűleg a szerviz jelenti a megoldást. Ezzel nem érdemes várni, mivel minél tovább üzemel a laptop porosan, annál jobban károsodhat a hardver. Érdemes évi egyszer takarítani legalább minimális szinten, és 2 évente szervizbe vinni alapos tisztításért.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .