Mi történik pontosan, amikor bekapcsoljuk a PC-t?

Amikor bekapcsolunk egy gépet, akkor az keresztülmegy a boot folyamaton. A ’boot’ kifejezés a ’bootstrap’ rövidítése, mely egy önálló, külső segítség nélküli művelet. Nézzük hát mi történik a háttérben, mialatt gépünk boot-ol!


Amikor megnyomjuk az ominózus ’power’ gombot, akkor a számítógép tápegysége először is ellátja árammal az alkatrészeket. Ezek az alaplap, processzor, merevlemezek, SSD-k, videokártyák és minden egyéb kritikus alkatrész, melyre szükség van. Most, hogy a CPU (processzor) el van látva árammal, megkeres egy kis programot, mely egy kis chip-ben található az alaplapon. A régebbi gépeknél a számítógépek egy BIOS nevű programot futtattak, mely a ’Basic Input/Output System’ rövidítése. A modern gépek már UEFI-t, avagy ’Unified Extensible Firmware Interface’-t töltenek be, mely a BIOS-nak egy fejlettebb változata.
A gép típusának megfelelően a BIOS vagy az UEFI elkezd konfigurációs adatokat betölteni az alaplap egy részéről, mely egy CMOS akkumulátorhoz van kapcsolva, majd elindul a fentebb említett hardverek tesztelése és előkészítése. Ha valamely kritikus alkatrész, például a RAM hiányzik vagy nincs megfelelően csatlakoztatva, a gép hibaüzenetet és hangjelzést küld, majd a Boot folyamat leáll. Ez a POST (Power On Self Test) folyamat.

Miután a hardverek előkészítése és tesztelése megtörtént, a BIOS vagy az UEFI átadja a boot folyamatot az operációs rendszer ’boot loader’ egységének. Itt válik fontossá az, hogy milyen eszközről akarjuk boot-olni a rendszerünket. A rendszer mindig megkeresi az elsődleges boot eszközt és arról fogja betölteni a rendszert. Ez általában a gép merevlemeze, azonban manuális beavatkozással lehet bármely adathordozó (CD, DVD, pendrive, stb). Ha nincs olyan eszköz, ahonnan a rendszer boot-olhatna, akkor a folyamat leáll és sikertelen marad, rendszerünk nem fog betölteni.
Modern gépeken az UEFI firmware egy úgynevezett ’Secure Boot’-ra van konfigurálva, mely biztosítja, hogy az operációs rendszer, mely éppen betöltődik nem fertőzött valamilyen alapvető káros tartalommal. Az UEFI ellenőrzi, hogy a boot-olásra készülő rendszer megfelel-e a követelményeknek.

Innentől már az egész rendszert kell felállítani. A Windows erre a Windows Boot Manager-t használja. A legtöbb Linux disztró a GRUB-al dolgozik, míg a Mac-ek egy ’boot.efi’ alkalmazást használnak erre a célra. Érdekes és lenyűgöző folyamat a boot, melybe érdemes mélyebben belemerülni annak, akit érdekel az IT világ!

1 thought on “Mi történik pontosan, amikor bekapcsoljuk a PC-t?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .