Itt az új Ubuntu, avagy „Groovy Gorilla” (1. rész)

Groovy Gorilla

2020 október 22-én megjelent az Ubuntu 20.10, melyet a készítők Groovy Gorilla-ra kereszteltek. Az eget rengető új funkciók helyett ez a kiadás inkább az apró változtatásokra és javításokra koncentrál. Fontos említeni azt is, hogy köztes kiadásként nincs rá LTS, avagy hosszú távú támogatás. Főleg kísérletező hajlamúaknak ajánljuk. Nézzük, hogy mik benne az újdonságok!

Nem forradalom, hanem evolúció

uj Ubuntu

Az Ubuntu továbbra is a legnépszerűbb Linux disztró, a legújabb verzió pedig letölthető és kipróbálható. Mivel két évente jön csak ki LTS, avagy hosszú távon is támogatott kiadás, a Groovy Gorilla egy amolyan köztes állapot és nem lesz sokáig hivatalosan támogatott. Ezek a köztes verziók 6 havonta jelennek meg, és a Gorilla is ilyen. A köztes kiadások azért jók, mert az LTS-be szánt funkciókat tesztelhetik bennük a fejlesztők, és a felhasználók adhatnak visszajelzést is.

A legrégebbi LTS verzió az Ubuntu 20.04 volt, mely anno a „Focal Fossa” nevet kapta, és ez 2025-ig támogatva lesz. A Gorilla az első kör az új ötletekben, melyek a következő LTS-ben megjelenhetnek stabil formában.

Egyszerűbb telepítés és jobb GNOME

Advanced Features
 

Az Ubuntu telepítője a 20.04 óta nem változott jelentős mértékben. Az egyetlen jól észrevehető változtatás a „Haladó”, avagy Advanced fülben található a telepítés során. Lehetőség volt ugyanis használni telepítéskor a ZFS fájlrendszert, de eddig oda volt írva mellé, hogy kísérleti stádiumban van (experimental). Ez a jelző most eltűnt, és a ZFS már teljesen stabilnak tűnik. A ZFS mindenesetre nem az átlagfelhasználónak kell, így érdemes a megszokott fájlrendszert használni.

Miután végez a telepítő, az asztalon meg is pillantjuk a Groovy Gorilla logót, tehát egy napszemüveges gorillát. Egész menőn néz ki. Pont annyira, mint a GNOME asztali környezet, mely szintén kapott egy kis felturbózást, ezzel pedig már a 3.38.0 verziónál járunk. Általánosságban koherensebbek lett az applikációk külseje és elrendezése. Az „Alkalmazások” rácsnál eddig két nézet között lehetett választani. Volt „frequent”, avagy gyakori és „all”, avagy összes. Az új GNOME-al ez egységesítve lett egy testreszabható rácsos felületbe, és ezáltal könnyebb szortírozni kedvenc alkalmazásainkat.

LibreOffice icons

Az alkalmazások sorrendjét szabadon alakíthatjuk úgy, hogy lenyomva tartjuk a bal egérgombot és húzzuk őket. Régen kényszerített ABC sorrendben jelentek meg az app-ok, de ez is a múlté.

A következő részben megnézünk még pár apróságot, amit érdemes az új GNOME-ról és az Ubuntu-ról tudni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .