Melyik Linux fájlrendszert érdemes használni?

Amikor Linux operációs rendszert használó PC-ket formázunk/telepítünk újra, akkor rengeteg különböző fájlrendszer közül választhatunk, amilyet be akarunk állítani a formázás után. Mindegyik fájlrendszernek vannak előnyei és hátrányai, így jogos lehet a kérdés: melyiket használjuk?

Ext4
Kezdő Linux felhasználók számára egyértelműen az Ext4 a legideálisabb választás, mely a korábbi Ext3 továbbfejlesztett változata. Nem a legmodernebb, azonban kiváló stabilitást és megbízhatóságot garantál a felhasználó számára minden körülmény között. Igaz, hogy a jövő a BTrFS felé mutat, azonban jelenleg még mindig az Ext4 a megbízhatóbb választás, ha például tárhelyekben, szerverekben gondolkozunk, mivel a sebességnövekedés nem éri meg a potenciális adatvesztés lehetőségével szemben.
Fontos megjegyezni, hogy az Ext4 kifejezetten Linux-ra tervezett fájlrendszer, melyet exkluzívan Linux partíciókon érdemes használni. Külső adathordozókat, melyeket más operációs rendszereken is használunk, semmiképp nem érdemes Ext4-re formázni, mivel a Windows és az OSX fel sem fogja őket ismerni. Linux-on használatos külső adathordozókat ExFat vagy Fat32-re érdemes formázni.

További fájlrendszer típusok:
A Linux alapvetően egy nyílt forráskódú operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy a megfelelő tudás birtokában bárki létrehozhat egy új fájlrendszert.a
-Ext: Az Ext az ’Extended File System’, avagy kiterjesztett fájlrendszer rövidítése. Ez volt az első fájlrendszer, mely Linux-hoz készült és 1992-ben vált a rendszer szerves részévé, lecserélve az azelőtt használatos Minix-et. Legújabb kiadása az Ext4, mely rengeteg fejlesztést tartalmaz az első verzióhoz képest. Kezdők számára az Ext4 az ideális fájlrendszer.
-BtrFS: a ’Butter’, avagy ’Better’ FS-t eredetileg az Oracle tervezte. Maga a rövidítés a ’B-Tree File System’-hez, avagy B-Fa fájlrendszer-hez kapcsolódik és sok olyan funkciót biztosít, melyet az Ext4 nem. Ilyen a ’drive pooling’ (merevlemezek összegzése), ’transparent compression’ (átlátszó tömörítés) és az online defragmentáció, avagy töredezettségmentesítés is. A jövőben valószínűleg a BtrFS lesz az alapértelmezett fájlrendszer a fogyasztói és fejlesztői környezetekben is, köszönhetően még kiaknázatlan lehetőségeinek.
-ZFS: Ezt a fájlrendszert a Sun Microsystems fejlesztette ki a Solaris-hoz, jelenleg pedig az Oracle a tulajdonosa. A ZFS egy fejlett fájlrendszer, mely a BtrFS-hez hasonló funkciókat biztosít és sok ilyen jellegű lehetőséget alapértelmezettként fog implementálni a Linux rendszerekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .