Miért jó, hogy böngészőnk sok RAM-ot használ?

Sokan panaszkodnak, hogy a Chrome vagy Firefox igen sok RAM-ot emészt fel üzemelés közben, és a gyengébb gépeken azért érzékelhető, ha egy hasonlóan erőforrásigényes böngésző dolgozik. Sokak számára sokkoló lehet, hogy egy egyszerű böngésző ennyi RAM-ot használ, azonban ez főleg azért van, mert sokan hozzá vagyunk szokva a modern internet előtti körülményekhez.

Egy mai gépen egy 2018-as Chrome vagy Firefox könnyen megehet 3.7 GB RAM-ot egyszerre a rendszerben, ha olyan alkalmazások futnak mondjuk több, mint 10 megnyitott ablakban, mint a Gmail, Google Calendar, TweetDeck és a Slack, és még nem is említettük a tucatnyi bővítményt, mely potenciálisan telepítve lehet. De miért jó, hogy ennyi erőforrást emésztenek fel mindezek?
 
A válasz nagyvonalakban az, hogy a jelenlegi web igencsak veszélyes, és ez a sok erőforrás szükséges ahhoz, hogy biztonságosan böngészhessünk manapság a neten fejlett böngészőinkkel. A Chrome és a Firefox is multi-process böngészőnek számít, ami azt jelenti, hogy bizonyos folyamatokat saját folyamatokra bontanak le. Így, ha egy bővítmény vagy alkalmazás összeomlik, akkor a böngészők nem fognak velük együtt összeomlani. A Chrome ezen felül rendelkezik olyan funkciókkal, mint a ’Prerendering’ (elő-renderelés), mely gyorsabbá teszi a weboldalak töltését extra RAM felhasználásért cserébe.

A bővítmények szintén RAM-ot használnak, de hát mi lenne velünk manapság AdBlock, Tampermonkey, SEO eszközök és egyebek nélkül? Sajnos ezek sem jönnek ingyen, ha aktívan használjuk őket. A böngészők sokkal több, mindent csinálnak, mint pár évvel ezelőtt. Sokan emlékezhetnek, amikor az internet még csak néhány statikus HTML oldal volt szörnyű hátterekkel és elvetve 1-2 animált GIF-el? Ezek a napok már rég elmúltak, hiszen már a böngészőnkben olvassuk e-mailjeinket, videókat nézünk, szerkesztjük naptárjainkat, letöltünk dolgokat és még játékokkal is játszunk.

Furcsa belegondolni, de a böngészők bizonyos szinte már egy új operációs rendszerré váltak, hiszen rengeteg mindent csinálunk bennük, amit nem a gépen végzünk. A Chrome-nak már saját feladatkezelője is van, melyet a Shift+Tab kombinációval lehet megnyitni, és megnézhetjük, hogy az egyes oldalak és alkalmazások mennyi RAM-ot használnak.
 
Sokan mondják egyébként, hogy az üres RAM, az haszontalan, avagy nem kihasznált RAM. Így tehát nem is baj, hogy a böngészők ennyi erőforrást használnak, hiszen lehet, hogy egyébként gépünk poteniciálja kiaknázatlan maradna!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .